MENÜ

A sokoldalú LAUDIS

Oldalszám: 1
Szabó László 2019.05.08.

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukorica gyomirtó szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonyság, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

 

kukorica-1000

 

Sokoldalúságát igazolja az a tény is, hogy extrém időjárások esetén (túl magas hőmérséklet) sem károsítja a kultúrnövényt. Az engedélyezés alatt vizsgáltam, hogy 32 °C-on kijuttatva, a kukorica 10–13 leveles fenológiájában, a túlfejlett magról kelő egy- és kétszikű  gyomok ellen milyen a készítmény hatékonysága. Károsítja-e a kukoricát, ha igen, akkor az a termésmennyiség alakulásában megnyilvánul-e? Mintegy 10 nap elteltével azt tapasztaltam, hogy a gyomirtó hatás ugyan még nem volt teljes, de a kultúrnövényen vizuálisan látható fitotoxikus hatás nem jelentkezett, és a termésmennyiséget sem csökkentette. A kismértékű terméscsökkenést a gyomnövények kártétele okozta. Ebben a kísérletben meggyőződtem arról is, hogy a fejlettebb gyomnövények (Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Amaranthus retroflexus, Amaranthus chlorostachys, Datura stramonium, Ambrosia artemisiifolia) ellen, üzemileg elfogadható gyomirtó hatást mutatott.

 • Hatóanyaga: tembotrion
 • Hatásmód: a tembotrion hatóanyag a HRAC „F” herbicid csoporton belül a triketonok hatóanyagcsoportba tartozik. A hatóanyag a növények 4-hydroxyphenylpyruvat dioxygenase (HPPD) enzimjét gátolja, ami a klorofil UV-védelmét biztosító karotinoidok bioszintézisében játszik elengedhetetlen szerepet. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofil elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak.
 • A kultúrnövény detoxikálási folyamatainak felgyorsítására az antidótumok a legalkalmasabbak. A Laudis hatóanyaga, a tembotrion gyors lebontását a jól ismert izoxadifen-etil safener segíti elő. Ezt a tényt igazolja, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárási viszonyai mellett sem mutatott a kukorica káros reakciót a Laudis kezelésekre.
 • A készítmény dózisa: 1,75–2,25 l/ha.
 • Utóvetemény:      
  4 hónap után: repce, saláta, őszi árpa
  5 hónap után: őszi búza, tritikálé, vöröshagyma, retek, lucerna
  6 hónap után: napraforgó, paradicsom
  10 hónap után: cukorrépa, borsó, tavaszi repce, len, tavaszi árpa, burgonya vethető.
 • A készítmény esőállóságára jellemző, hogy kijuttatását egy órával követő csapadék már nem csökkenti a Laudis hatékonyságát.
 • A hatástartam fokozásának céljából terbutilazin hatóanyag-tartalmú készítmények engedélyezett dózisával célszerű kombinálni. A tankkombinációban engedélyezett dózisokkal kijuttatott, terbutilazin hatóanyagot is tartalmazó készítmények segítik a varjúmák Hibiscus trionum és muharfélék Setaria sp. elleni jobb hatás elérését.
 • Évelő gyomfajok (folyondár szulák – Convol-vulus arvensis, sövényszulák – Calystegia sepium, mezei acat – Cirsium arvense) ellen dikamba hatóanyagot tartalmazó készítmények engedélyezett dózisával lehet a Laudis-t kombinációban alkalmazni a teljes hatás érdekében.
Szabó László
ny. növényvédelmi herbológus