MENÜ

Horsch Joker – a rövidtárcsa

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2019.05.08.

A rövidtárcsák nagyon népszerűek a termelők körében. Ezért ha szétnézünk a piacon, nagyon sokféle gyártmánnyal találkozunk, így elég nehéz kiválasztani a legjobbat, ami a termelő igényeit a legjobban kielégíti.

 

horsch-joker_8_rt-1000

 

Nagyon sok kisebb farmon is inkább a vontatott tárcsát választják, holott a függesztett is hasonló munkát végez, amivel kevesebbet tud az az, hogy kisebb a súlya. Ez akkor lehet hátrány, ha nagyon kemény kötött talajon dolgozunk, ahova kell a nagy súly a biztonságos behatolás érdekében.

A rövidtárcsák fő feladata, hogy sekélyen, tarlóhántásban, a talajt átvágják és a kihullott magvakat intenzíven bekeverjék. Azon tárcsák, ahol nagyon nagy a lapátmérő habár elvégzik ezt a műveletet, de pl. a repcemagot túl mélyre temetik, így az nem tud kikelni. A nagy levelű tárcsa jól működik kukoricatarlón, ahol nagy mennyiségű szármaradványt kell átvágni és földdel összekeverni. A gyors rövidtárcsák nevükben is benne van, hogy rövidek. A legtöbb tárcsa nagyon is! Ezt abból lehet észrevenni, hogy a földön bizonyos sebesség mellett el kezd ugrálni, illetve a nagyobb mennyiségű szármaradvány eldugul a két sor tárcsa között.

 

joker_zöldtrágya

 

A Horsch Joker RT 52 cm tárcsalappal és méterenként egy tonna súllyal rendelkezik. Ez a súly ahhoz kell, hogy biztonságosan behatoljon még az igen nehéz kiszáradt talajokba is. A mélységállítás a mellső kerekeken és a hengeren történik, alu távtartókkal (Clips) vagy opcióban hidraulikus úton. A vonórúd úszóban van, mintha egy pótkocsit húznánk, így a traktor billegő mozgása nem kerül át a tárcsára. A Joker RT elejére egy daraboló hengert is lehet szerelni, amellyel az ultrasekély talajművelést is el tudja végezni, valamint a szármaradványokat aprítani. A repce 2–3 cm mély tarlóhántása így megoldott, és a napraforgó hosszú szárát is le lehet aprítani.

A Joker RT egy olyan rövidtárcsa, amely nagyon intenzíven tudja művelni a talajt, így alkalmas tarlóhántásra, tarlóápolásra és magágykészítésre is 12–15 cm mélységig.

Szász Zoltán