MENÜ

Korrelatív gyorsvizsgálati technikák a hétköznapok szolgálatában

Oldalszám: 82-83

CORRELTECH, az ADEXGO Kft. új üzletága

2019.05.08.

Napjaink piaci környezetében az egyes termékek, termelési és feldolgozási folyamatok pontos ismerete a termékpálya egyes pontján komoly előnyt jelent, és sok esetben elengedhetetlen a vezető piaci pozíció betöltéséhez. A mezőgazdasági termelésben és az élelmiszeriparban is jelentős igény mutatkozik a megbízható és automatizált folyamatirányítás, valamint minőségellenőrzés iránt.

Ezeknek a kihívásoknak olyan eszközök és módszerek bevezetésével lehet eleget tenni, melyek gyors válaszidővel és magas megbízhatósággal képesek adatokat szolgáltatni a legkülönfélébb körülmények között. Célunk, hogy ezeknek a kihívásoknak eleget tevő technológiák alkalmazását vezessük be olyan területeken, ahol azok jelenleg még nem, vagy igen kis arányban vannak jelen.

Az ADEXGO Kft. alaptevékenysége az intenzív termelésű gazdasági haszonállatok speciális igényeit kielégítő kiegészítő takarmányok, takarmány adalékanyagok fejlesztése, gyártása és forgalmazása, valamint alternatív takarmányozási protokollok kidolgozása. Emellett jelentős eredményeket értünk el a bioaktív összetevőket tartalmazó, egészségvédő (funkcionális) élelmiszerek fejlesztése terén is. Az utóbbi években kiemelt hangsúlyt fektettünk a takarmányok és az előállított állati termékek minőségi paramétereinek, köztük az érzékszervi jellemzők vizsgálatára, azok változásának objektív leírására. A korrelatív gyorsvizsgálati technikákkal foglalkozó tevékenységünket 2018 elején kezdtük meg hazai takarmány- és élelmiszeripari vállalkozásokkal együttműködve. Saját vizsgálati protokolljaink kidolgozására 2019 januárjában gyorsvizsgálati technikákat felvonultató laboratóriumot állítottunk fel Herceghalomban, és az ilyen irányú innovációs tevékenységet új üzletágba szerveztük, mely a Correltech nevet kapta.

Szolgáltatásaink köre a növényi eredetű élelmiszerek, takarmányok, állati termékek és azokból előállított élelmiszerek, valamint egyéb mezőgazdasági termékek műszeresen mérhető aromajellemzőinek, továbbá komplex kémiai és fizikai tulajdonságainak költséghatékony, korrelatív gyorsvizsgálati technológiákkal történő mérését, és az ezzel kapcsolatos módszerfejlesztéseket fedi le. Elkötelezettek vagyunk az általunk képviselt analitikai technikák – a NIR technika és a műszeres aromaelemzés – modernizálása és az új módszerek széles körű terjesztése terén. A különböző intelligens rendszerek segítenek partnereinknek a gyors, megbízható, költséghatékony, fenntartható mérési és szabályozási megoldások kidolgozásában.

Tanácsadás

A modern korrelatív gyorsvizsgálati technológiák terén szerzett tapasztalataink, számos gyártót és forgalmazót felölelő kiterjedt kapcsolatrendszerünk révén segítjük partnereinket a számukra optimális műszer, kiegészítő, módszer és szoftver kiválasztása terén, figyelembe véve a személyi, anyagi, mintavételi és mérési feltételeket.

  • ­Közeli infravörös (NIR) spektroszkópiás kalibrációk és validációk tervezése, előkészítése, elkészítése, értékelése, modellek optimalizálása.
  • ­Műszeresen mért adatok alapján történő aromaelemzés.
  • Korrelatív gyorsvizsgálati alkalmazások komplex állapotfelmérése, elemzése, az egyes műveletek és eszközök kritikus pontokon történő értékelése.
  • NIR spektroszkópia és műszeres aromaelemzés (elektronikus orr és nyelv technikák) lehetőségeinek bemutatása a partner tevékenységeihez kapcsolódóan.
  • ­Állapotelemzés, új analitikai technológiák bevezetésének tervezése.
  • ­Mintavételi és mérési folyamatok felülvizsgálata, javítása.

Kutatás, fejlesztés, innováció

Az ADEXGO Kft. kiterjedt tevékenységi körének és munkatársai sokéves szakmai tapasztalatának köszönhetően számos hazai és nemzetközi K+F+I pályázatban vállal szerepet, akár konzorciumi tagként, akár alvállalkozóként. Cégünk megbízható és tudományosan elismert partner a modern kiegészítő takarmányok és magas hozzáadott értékkel bíró élelmiszerek előállítása, illetve új ipari és élettani vizsgálati módszerek kidolgozása terén. Correltech üzletágunk munkacsoportja gyors, automatizálható, költséghatékony és környezetbarát technológiák fejlesztése és a módszertan alkalmazása területén vállal kutatási, fejlesztési és innovációs feladatokat. Pályázati forrásból vagy önerőből megvalósuló K+F+I projektek keretében vállaljuk modern korrelatív analitikai technikákon alapuló módszerek kidolgozását és adaptálását takarmányok és élelmiszerek fizikai és kémiai jellemzésére. Mindez magában foglalja az adott célra alkalmas eszközök kiválasztását, technológiába illesztését, a mérési protokollok kidolgozását és a felhasználáshoz szükséges számítógépes adatfeldolgozást, legyen szó laboratóriumi alkalmazásról, kézi eszköz használatáról, vagy beépíthető in-line mérőrendszer kidolgozásáról. A megvalósuló, egyszerűen kezelhető, vagy teljesen automatizált alkalmazások segítenek partnereinknek termelési folyamataik optimalizálásában, ellenőrzési protokolljaik gyorsaságának és hatékonyságának növelésében.

Aromavizsgálat

Az egyes termékek megfelelő illatának biztosítása az ipar és mezőgazdaság területén egyaránt fontos, ezért számos esetben indokolt az aroma pontos leírása. A megbízható méréseket lehetővé tevő elektronikus orr berendezések jelentős beruházási és fenntartási költséget generálnak, üzemeltetésük – akárcsak az adatok értékelése – komoly szakértelmet igényel. Mivel a laboratóriumunkban rendelkezésre álló elektronikus orr a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó eszköz, egyedülálló lehetőséget biztosít partnereink számára, hogy a technika adta lehetőségeket teszteljék saját termékeiken, felülvizsgálják különböző receptúráik és eljárásaik takarmányokra és élelmiszerekre gyakorolt aromamódosító hatásait. Kínált szolgáltatásunk a lehetőségek felmérésétől a rutinmérések kidolgozásáig, kivitelezéséig és az adatok értékeléséig a teljes problémakört lefedi.

A műszeres aromavizsgálathoz kapcsolódóan partnerintézményekkel közösen állati és/vagy humán preferencia tesztek, illetve érzékszervi bírálatok elvégzését is vállaljuk. A kapott eredményeket alapul véve a műszeres aromaelemzés összeköthető a valós fogyasztói válaszokkal.

Laboratóriumunkban és szolgáltatásainkban két meghatározó terület, a NIR spektroszkópia és a műszeres aromaelemzés alkot komplex egységet. A hazai piacon egyedüliként kínáljuk az említett korrelatív gyorsvizsgálati technológiákat felölelő – beleértve a műszerparkot, szoftveres hátteret és szakmai ismereteket –, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló szolgáltatáscsomagot.

adexgo-correltech-abra

Az ADEXGO Kft. Correltech üzletága által lefedett technológiák és az azok köré épülő szolgáltatások

 

ADEXGO Kft.