MENÜ

Tökéletes kukorica gyomirtás, dacolva az időjárás szeszélyeivel…

Oldalszám: 52-53

Sumicorn és Click Pro a megoldás

Fodor Judit 2019.05.08.

A 2018-as évben országosan csökkent a kukorica termésátlaga. Ennek biztos, hogy számtalan oka lehet, de talán ami a legszembetűnőbb a rendkívül hektikus csapadékeloszlás és az előző évekhez képest is csökkenő éves csapadékmennyiség.

A téli csapadék is kevés volt, illetve a vetés és kelés idején 2018. április 6. és május 15. között nulla mm csapadék esett például Hajdú-Bihar megyében. Ez jelentősen meghatározta mind a kukorica, mind pedig a gyomok kelését. A preemergensen használható készítmények kijuttatása nem hozta a várt eredményt, hiszen a készítmények bemosó csapadék nélkül nem tudták kifejteni hatásukat. Sok olyan termék melynek nincs talajon keresztüli tartamhatása, szintén várakozáson alul teljesített.

A Sumi Agro Hungary Kft. olyan rugalmasan használható készítményeket kínált és kínál a termelőknek, melyek biztosítják a tökéletes gyomirtást. Örömmel mondhatjuk el, hogy évről évre nő azoknak a termelőknek a száma és ezáltal a kukoricaterület is, ahol a SUMICORN R és Click Pro termékeinkkel végzik a gyomirtást, teljes elégedettséggel. Minden évben, minden esetben bizonyított!

Egy nem megfelelő időben, vagy nem a területen található gyomviszonyoknak megfelelően megválasztott készítmény akár 10–15%-os vagy ennél nagyobb terméskiesést okoz és mindez a hozamcsökkenés 1,5%-kal nagyobb betakarításkori víztartalommal társul.  Azaz minden fontos és mért paraméter romlik; holott mindenkinek fontos, hogy mennyire eredményes évet zár majd. Ezért nem elsődlegesen mértékadó a gyomirtó szer ára, hektárköltsége!

A Ön sikeres kukoricatermesztéséhez a Sumi Agro Hungary Kft. bővülő kukorica portfóliójával tud hozzájárulni.

De lássunk néhány termelői tapasztalatot:

 

52-sumi-dobrai-miklos-img_4585

Dobrai Miklós, MOTEC Kft. ügyvezető

 

2016-ig gazdaságunkban a kukorica gyomirtására, a gyomflóra függvényében STELLÁR-t, vagy ORDAX-SUPER-t használtam több éven keresztül. A topramezon kivonása után a cél olyan gyomirtó szer kiválasztása volt, amely levélen és talajon keresztül is hat, hosszú tartamhatással rendelkezzen és a területünkön fellelhető valamennyi gyomot biztonsággal irtsa és ami a legfontosabb, hogy maximálisan kíméletes legyen a kukoricával, ne okozzon termésdepressziót. A nagyon széles gyomirtó szer palettából 2017-ben a SUMICORN-t választottam és a kukoricaterület 80%-ára, 280 ha-ra juttattam ki a kultúrnövény 4–6 leveles állapotában. Nem volt számottevő gyomkelés a területeken, e miatt aggódtam is, hogy a talajon keresztüli hatás kitart-e a sorzáródásig. A SUMICORN tökéletesen működött, a területek gyommentesek maradtak a betakarításig. Úgy gondoltam megtaláltam a helyes megoldást a kukorica gyomirtására. 2018-ban már teljes területen, 340 ha-ra juttattam ki a SUMICORN-t, a kukorica 3–5 leveles állapotában és a kezelés után két héttel már tudtam, hogy hosszú távon bízhatok a SUMICORN-ban.

 

 52-motec kft hajdú-bihar megye

MOTEC Kft., Hajdú-Bihar megye, Balmazújváros 2017

52-sumicorn-r-elonyei


52-sumi-czene-andras-sa0098 (2)

Czene András, növényvédő szakmérnök, AGROSZOLTEK Kft.

 

2017-ben próbáltam ki először a Click Pro-t, majd a 2018-as esztendőben már több száz hektáron használtam. Mivel cégünk nagy felületen termeszt csemegekukoricát, olyan készítményt kellett választanunk, mely ebben a kultúrában a mi területeinken előforduló összes egy- és kétszikű magról kelő gyomnövény ellen hatékony. Selyemmályva és varjúmák ellen a legjobb gyomirtó; főleg ott, ahol az egyoldalú, egy komponensű termékhasználat miatt kiszelektálódott és felszaporodott ez az ellenálló gyomflóra. (Hátránya hogy nem vethető utána cukorrépa és pillangós növények, de előrelátó vetésszekezettel áthidalható ez a probléma és teljesítménye kompenzálja ezt a korlátozást) Ami nagyon fontos, hogy hosszú és megbízható tartamhatása van, ezáltal nincs utókelés. Ez a tény a mai kiszámíthatatlan időjárási környezetben rendkívül felértékelődött, ugyanis ha a kijuttatás időszakában nem esik csapadék, attól még később eshet és ez segít a gyomok újrakelésében, de segít a tartamhatásnak is. Ez a kedvező tulajdonság a költségek minimalizálása miatt is szükséges a számomra. Vallom, hogy a gyomirtást egyszer kell jól megcsinálni, mert minden időzítésbeli és szermegválasztási hiba jelentős terméscsökkenéssel és jövedelemvesztéssel járhat.

 

52-agroszoltec kft hajdú-bihar megye

AGROSZOLTEC Kft., Hajdú-Bihar megye, Hajdúnánás 2018

 

A Click Pro kijuttatását követően egy hét után olyan a terület, mintha nem lett volna gyom; „brutális a hatás”. Rugalmasan ki lehet juttatni, akár korai posztemergensen is, csak a gyomok fenológiáját kell figyelni. Rovarölő szerrel együtt is kijuttatható, például a muharbolha ellen, ami július elején-közepén károsít, évjárattól függően. Kiváló az ár-érték arány és könnyű a kezelhetőség (1 kanna = 2 ha). Rugalmas dózis, 1,8–2,3 l/ha , bár én 2 l/ha alatt még nem használtam, leggyakrabban 2,3 l/ha-ral juttatjuk ki a maximális talajhatás elérése érdekében. Erős fertőzés, illetve túlfejlett gyomok ellen jól kombinálható folyékony nitrogén tartalmú műtrágyákkal, keverési próba után! Jól kombinálható más gyomirtókkal, amennyiben ez indokolt.

 

52-click-pro-elonyei

 

Fodor Judit
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Hajdú-Bihar megye
Sumi Agro Hungary Kft.