MENÜ

A kipergés-ellenállóság tudományos háttere és gyakorlati jelentősége

Oldalszám: 29
2019.06.07.

A repce érési folyamata a legegyöntetűbb állományban is elhúzódó. Az érett becők fala már kisebb erő hatására is könnyen felnyílik, ami a magok kipergését, végső soron terméskiesést eredményez.

Ennek oka az, hogy az érés során a víz távozik a becőből, a szövetek összehúzódnak (ábra A). Ezáltal a termésfal és a varratok között feszültség keletkezik, amely mechanikai hatásra, jégeső, zivatarok vagy erős szél, a becők felnyílását eredményezi. Azonban egyes repce hibridek becőstabilitásában különbségek figyelhetők meg. A genetikai kipergés ellenállósággal rendelkező hibridek esetében (ábra B) a becők stabilabb felépítéssel rendelkeznek, ezért a hagyományos fajtákkal/hibridekkel ellentétben jóval kisebb mértékben fordul elő a becők felnyílása.

repcebeco-keresztmetszete-limagrain

 

A Limagrain nemesítői már több, mint tíz évvel ezelőtt szelektáltak olyan vonalakat, amelyek keresztezésével a hibridek becőjében a termés fal és a varratok között sokkal erősebb a kapcsolat.

A berlini Huboldt egyetemmel közösen végzett vizsgálatok igazolták, hogy a becő felnyílásra nem hajlamos hibridek esetében átlagosan 1,5 Newtonnal nagyobb erő kifejtésére van szükség a becők mesterséges felnyitásához, a kipergésre hajlamos hibridekkel szemben.

A legújabb mérési eredmények a keresztezési és szelekciós programunk sikerét bizonyítják, ugyanis az új LG hibridek – pl. CONRAD CL és LG ARCHITECT – további előrelépést mutatnak a becők stabilitása tekintetében.

A kipergés ellenállóság a gyakorlatban azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, megnövekszik az optimális betakarítási idő hossza. A stabilan zárt becők megvédik a magokat a kipergéstől abban az esetben is, néhány napra fel kell függeszteni az aratást.

 

repce-betakaritas-idozitese-limagrain

 

A kipergés ellenállóságnak köszönhetően a Limagrain repce hibridek egy olyan genetikai védelemmel rendelkeznek, amely biztosítja, hogy a megtermett termés valóban a magtárba és ne a földre kerüljön.

 

kiperges-ellenallosag-elonyei-limagrain

repcek-kozti-kulonbseg-limagrain

 

A termésveszteség csökkentéséhez keresse LG ARCHITECT, LG ABSOLUT, CONRAD CL ÉS ARCHIMEDES hibridünk valamelyikét területileg illetékes kollégánknál!

 

limagrain-logo-lablec