MENÜ

Állományszárítás és kipergéscsökkentés

Oldalszám: 33

Az UPL OpenAg (Arysta) csomagajánlatai a repce és a borsó betakarítása előtt

Valovics Attila 2019.06.07.

Mára az állományszárítás mellett a ragasztásos technológia általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének, nemcsak nedves évjáratokban. Nem csoda, hiszen így a termés 10–20%-a, bizonyos esetekben akár 30–50%-a is megmenthető. Az UPL OpenAg (Arysta) betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

repce-betakaritas-dscf1524

A féligáteresztő membrán megvédi az ép szöveteket

Az Elastiq Ultra készítmény hatását leginkább a repce példáján keresztül lehet bemutatni, ahol megakadályozza a korábban beérő becőkből a szemek kipergését. Nappal a napfény és a hőmérséklet-emelkedés hatására a repce párologtat, amely a sejtek vízvesztését és a becők száradását, térfogatuk csökkenését eredményezi. Azonban reggeli harmat vagy csapadék hatására az érésben lévő becők szövetei visszanedvesednek, a becők térfogata megnő. A többször megismétlődő folyamat a becőket összetartó varratok rugalmasságának fokozatos elvesztését eredményezi, és végül azok szél, eső vagy mechanikai hatásra felpattannak, a bennük lévő érett szemek pedig végső soron kiperegnek. Ugyanez a folyamat játszódik le a borsó esetében is.

Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membrán burkolat viszont megakadályozza a repcebecők és borsóhüvelyek nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és a hüvelyek maguk pedig rugalmasak maradnak: az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki.

 

repce-betakaritaskor-erett-dscf1679-2 repce-beco-dscf2342-

 

A UPL OpenAg (Arysta) által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek:

 • Elastiq Ultra – Silwet csomag
  (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  – Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.
 • Kapazin – Elastiq Ultra csomag
  (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)
  – Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10–14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.
  – A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.
  – Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.
 • Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC
  + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)
  – Gyors állományszárítás, mérsékelt elsodródási veszély, 7–12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.
  – Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.
  – A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75–80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.
 • Solaris –  Elastiq Ultra csomag
  (40 l Solaris + 15 l Elastiq Ultra)
  – Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5–7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.
  – A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35–40%-os.
 • Solaris – Silwet csomag
  (40 l Solaris + 2 l Silwet Star)
  – Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5–7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. 

A diquat-dibromid hatóanyag engedélyét az Európai Unió nem hosszabbítja meg, így a Solaris a nagy- és kiskereskedelmi raktárakból 2019. november 4-ig értékesíthető. A szer felhasználása 2020. február 4-ig engedélyezett.

Cégünk „testreszabott Elastiq-os” technológiákat kínál, alkalmazkodva a különféle repce- és borsóterületek kezelési igényeihez. A veszteségmentes betakarítás kulcsát megtalálja a UPL OpenAg (Arysta) által kínált csomagokban.

 

Valovics Attila
fejlesztőmérnök