MENÜ

Jubilál a Dal-Bo MaxiCut aprítóhenger

Oldalszám: 48
2019.06.07.

Forradalmian új szárzúzási módszert mutatott be 10 évvel ezelőtt a dán Dal-Bo gyár a MaxiCut aprítóhengerrel. Az évtized alatt összegyűjtött termelői tapasztalatok alapján elmondható, hogy az aprítóhenger kiválóan dolgozik, nagy a területteljesítménye (MaxiCut 600 – 10 ha/óra), és alacsony a fajlagos üzemeltetési költsége (2–4 liter/ha üzemanyag).

48-dal-bo-maxicut-henger-10-eves-kes

A gép felépítése

Az aprító henger igen masszív, erős felépítésű, melyre szükség is van a nagy munkasebesség miatt fellépő folyamatos fárasztó igénybevétel miatt. A hengertagok alapja egy Ø610x7 mm-es acéldob, mely tömegnövelés céljából vízzel feltölthető. A henger 100 mm-es késekkel van felszerelve, így a teljes átmérő 810 mm. A nagy sebesség és az igénybevétel miatt a gép 70 mm-es acéltengelyeken és méretes kúpgörgős csapágyakon gördül.

A csapágyak dupla ajkas tömítéssel rendelkeznek a por és szennyeződések kizárása érdekében. A csapágyak a vázhoz szabadalmaztatott rezgéscsillapító betéteken keresztül kapcsolódnak, ezzel csökkentik a váz igénybevételét. A MaxiCut 600 henger 4.300 kg saját tömeggel rendelkezik, mely vízzel feltöltve akár 6.100 kg-ig növelhető. A kések igen erősek, amennyiben véletlenül egy tégla kerül a tarlóra, azt is kettévágja. A kések élettartama igen hosszú, hazai körülmények között a tapasztalatok szerint több ezer ha-t kibírnak csere nélkül. A MaxiCut henger három tagból áll, a két szélső hidraulikusan felhajtható, így 3 m a szállítási szélesség.

A hengerre aprómagvető egység és pálcás boronasor is rendelhető opcióként. A legnépszerűbb MaxiCut 600 (5,8 m munkaszélesség) mellett 200, 300 és 920 (2, 2,75 és 9,2 m munkaszélesség) modellek is rendelhetőek. A legnagyobb, a MaxiCut 920 esetében lehetőség van hullámos lapokból álló tárcsasor felszerelésére a még tökéletesebb aprítás érdekében.

Használat napraforgóban

A napraforgószár igen erős, aratáskor még a kombájn vagy traktor gumijában is kárt tehet. Újabban ezen kár elkerülése érdekében, és az új fejezős napraforgó adapterek miatt jellemzően akár 1 m-es szármaradvány maradhat a tarlón. Ezen tarlón ráadásul 2-2 sort a kombájn letaposott, melyet a hagyományos szárzúzó nem kezel. A MaxiCut aprító henger a letaposott szárat is aprítja, ráadásul olyan nagy a területteljesítménye, hogy két nagyobb teljesítményű kombájnt is kiszolgál. Több gazda az aprító hengerrel kezeli a tarlót, vág utakat a tarlóba, hogy a tarlón álló szár ne tegyen kárt a kombájnok mellé érkező szállító járművekben.

Használat kukoricában

Gyakori kérdés a MaxiCut-tal kapcsolatban, hogy kukoricában hogy dolgozik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy két fontos dolgot kell tenni, hogy megfelelő munkát végezhessen a gép kukoricatarlón. A tarlót a megszokotthoz képest magasabban kell hagyni, kb. 40 cm-es legyen a tarlómagasság, és 3-4 napig hagyni kell száradni, és csak ezt követően kell az aprító hengerrel a tarlót kezelni, így már megfelelő lesz a munkája. Tapasztalatok szerint nagy előnye a MaxiCut-nak, hogy a kukoricaszárban áttelelni készülő molyok fészkét roncsolja, így azok nem tudnak áttelelni.

Használat zöldtrágyában

A Dal-Bo MaxiCut használható a manapság oly népszerű zöldtrágyanövények aprítására is, még akkor is, ha azok a méteres magasságot elérik. A nagy munkasebesség miatt a hengerek öntisztítóak.

 

 

További információ: www.szegana.hu