MENÜ

A szklerotínia a termés vámszedője!

Oldalszám: 52
Klein Róbert 2019.07.04.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megjelennek a növényeken, a betakarítást követően a szklerotínia kitartó képletei, a szkleróciumok a földbe kerülnek. Életképességük 10 év is lehet, azaz bármikor képesek fertőzést indítani, ha érzékeny gazdanövény kerül a területre. Hirtelen szövetelhalást előidézve kényszerérés, ezermagtömeg-csökkenés, betakarítási veszteség lép fel, a terméskiesés akár 50–60%-os lehet bizonyos évjáratokban.

A repce esetében idén az időjárás kedvezett a fertőzéshez, repceállományokban a szkle­rotínia ivaros termőtesteit, az apotéciumokat is meg lehetett találni (1. kép), és a jellemző tünetek is megjelentek.

 

kwizda pr 1212-k

 

A napraforgó vetése után kialakult időjárás is kedvezett a fertőzésnek, a primer fertőzés tünetei megtalálhatóak a napraforgó állományokban.

Hogyan tudjuk a szkleróciumok mennyiségét, a fertőzési forrásokat megszüntetni a talajban?

Erre van a Coniothyrium minitans hiperparazita gomba, mely kizárólag a szkleróciumok elpusztítására specializálódott gazdaspecifikus faj. Ha az elmúlt években volt a szklerotíniára fogékony növény a területen, és fertőzést is tapasztaltunk ahová repcét tervezünk, ott érdemes a technológiába bevenni ezt a gombát tartalmazó készítményt. Hosszabb távon a talajunk mikrobiológiai készletét is gazdagítjuk ezen őshonos gombával.

 

kwizda pr 4515

 

Hogyan illeszthetjük a technológiába?

Repce vetése előtt a talajmunkákkal. Az őszi talajállapotok között intenzíven képes szaporodni, és „táplálkozni” a szkleróciumokkal, jelentős mértékben csökkentve azok életképességet és fertőzőképességét.

A tarlóhántások, talajmunkák előtt kijuttatni, és bedolgozni a talajba. Már egy sekély tarlóhántás is elegendő.

Ha a kalászos után a következő tavaszon napraforgót vagy szóját tervezünk vetni, akkor a tarlóhántás előtt is kijuttatható, majd bedolgozva késő őszig képesek lehetnek a talaj szklerócium tartalmát lecsökkenteni.

Milyen készítmény áll a rendelkezésre?

Ez az Öko-ni WP, mely a Coniothyrium minitans spóráit tartalmazza. Idén is megvásárolható glifozátot és adjuvánst tartalmazó Sclero Pro csomagokban kedvező áron. Ha deszikkálásra vagy tarlókezelésre használni fog glifozát hatóanyagot, és szeretné az Öko-ni WP előnyeit is megtapasztalni, most rendkívül kedvező költség mellett beállíthatja a technológiába.

 

Klein Róbert
bio termékmenedzser
www.kwizda.hu

 

kwizda-öko-ni