MENÜ

Gabonakutató: repcében otthon vagyunk

Oldalszám: 44
Péterfy Csaba 2019.07.04.

A repce jelentős területi növekedésen ment keresztül hazánkban, a 2000-es évek elejének 100 ezer hektáros nagyságrendjéről ma már 300 ezer hektár feletti a vetésterülete.

 

repce_foto1

 

A termelők körében elfogadott tény, hogy a repce befektetésigényes kultúra. Ezt a tényt feledteti azonban, hogy a repce egy hektárra vetítve a legnagyobb profitot termeli, ismerve a mai termésátlagokat, és a piaci felvásárlási árakat. Mellette szól az is, hogy jól beleilleszthető a hazai gabonatúlsúlyos vetésforgóba, hiszen kiváló elővetemény is.

A repce termesztése az egyik legösszetettebb és legnagyobb szakértelmet igénylő feladat. Termesztésének eredményességét a genetikai tulajdonságok nagyban befolyásolják. A sikeres repcetermesztés ma már csak a kiváló genetikai alapok használatával valósítható meg. A vetésterület alakulását évről évre a piaci viszonyok és egyre inkább az időjárás alakulása határozza meg. Az elmúlt években egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőségek az időjárásban. A termelők a plasztikus, bőtermő és jó betegség ellenálló képességgel rendelkező hibrideket keresik.

Nemesítési célunk a kiváló fagytűrés mellett nagy termőképességű, a betegségeknek ellenálló, élelmezési és ipari felhasználásra is alkalmas kiváló beltartalmi mutatókkal rendelkező hibridek és vonalak nemesítése.

A Gabonakutató két hibrid repcéje, a GK Csenge és GK Réka kiváló választás az intenzív technológiát alkalmazó gazdaságoknak.

A GK Csenge kimagasló termőképessége nagy termésstabilitással párosul eltérő évjáratokban is. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Mint minden Gabonakutató által nemesített repcére, a GK Csengére is az átlag feletti télállóság és betegség-ellenállóság jellemző.

 

gk-repce-2019-1

 

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jelentős terméstöbblettel reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

 

gk-repce-2019-2

 

Nemesítésünk versenyképességét jelzi, hogy egészen eltérő klimatikus és technológiai fejlettségű területeken is megállják helyüket genetikáink. Határainkon túl is sikeresen termesztik a Gabonakutató repce hibridjeit.

Jó télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken is sikerrel termeszthetők. Hibridjeink termőképessége üzemi körülmények között is meghaladhatja az 5 tonnát hektáronként.

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzálóképessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Alacsony glükozinolát-tartalma mind élelmiszeripari, mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi. Fehérjetartalma éréscsoportjában a legmagasabb. Termőképessége 3,5–4,5 tonna/hektár.

 

Péterfy Csaba