MENÜ

Power 4.2 ...avagy a szenázs ereje

Oldalszám: 75

Újra Magyarországon! Korlátozott mennyiségben és ideig!

2019.07.05.

A Power 4.2 lucernafajtának már a neve is sokat ígér.

vf-power_1

 

És hogy milyen? Pont olyan, csak még jobb! Erről a Pélpusztai Mg Kft.-nél is meggyőződtünk, ahol először 2017 őszi telepítésben 80 hektáron próbáltuk ki a fajtát. A vetés ideje optimális időben augusztus 28-án történt. Előveteménye rozs volt, ami után a területre 50–60 m³ hígtrágyát juttattunk ki több részletben, ez N hatóanyagban kb. 150–170 kg-ot jelent. Ezzel nemcsak tápanyagot, hanem nedvességet juttattunk a talajba. Vetés előtt a területet megszántottuk 35–40 cm mélyen, majd szántáselmunkálás és zárás következett.
A 20 kg/ha normájú vetés Väderstad direktvetővel történt (első tárcsasor kiemelve), ami után még külön meghengereztük a talajt.

Nézzük a teljesség igénye nélkül, hogy mit is ígér nekünk a Power 4.2 az amerikai tapasztalatok alapján, ahol 10 évvel ezelőtt az év lucernája címet is elnyerte, és mit tapasztalunk a „saját bőrünkön”.

Elsőként egy olyan mutató, amire nem is nagyon szoktunk odafigyelni. Őszi nyugalmi állapot besorolása (Fall Dormancy): 4,8. Ez a mutató 1-től 10-ig terjedő skálán mutatja, hogy alkalmas-e a mi klímánkra az adott fajta. Az FD1 értékkel rendelkező fajták ezt a nyugalmi állapotot nagyon kora ősszel elérik. Az FD10 értékkel rendelkező fajták a nyugalmi, alvó állapot elérését nagyon későn, nagyon rövid időre érik csak el, vagy el sem érik. A mi mérsékelt kontinentális klímánkra tehát alkalmas a fajta.

Összetett levél aránymutató: 81%. A fajtaválsztásban fontos szempont volt, hiszen a levélben található fehérje a növény fő erénye.

A prospektusban látható átlagos 22,7%-os száraz anyagra vonatkoztatott fehérjetartalom nemcsak elméleti érték, hiszen már az első kaszálásánál 23,6%-ot sikerült elérni, és még a leggyengébb hatodik kaszálás is 17,5%-os lett. Mindehhez hozzátehetjük, hogy a kaszálások közt nem juttatunk plusznitrogént az állománynak.

Amire a takarmánytermesztő legelőször kíváncsi, a hozam. A tájékoztató adatok alapján az átlagos éves hozama hektáronként 10 tonna száraz anyag/év. 2018-as évben első éves lucernaként 15,78 tonna/hektár száraz anyagot tudtunk betakarítani. Tehát jóval felülmúlta a várakozásainkat. Az alábbi táblázatban kaszálásonkénti bontásban.

power4.2-lucerna-termes

A különböző gombabetegségekkel (Fusarium, Verticillium, antraknózis, Phytophtora) szembeni magas rezisztencia és a levéltetvekkel szembeni ellenállóság nyilván szintén fontos tényező. Nem is volt ezzel kapcsolatban tennivalónk.

A nyereséges tejtermeléshez szükséges a költségek, azon belül is a legnagyobb hányadot kitevő takarmányköltségek kordában tartása. A tömegtakarmány előállításban, tartósításban, mai divatos szóval „tömegtakarmány menedzsmentben” vannak még tartalékok, amelyek kiaknázása segíthet a célunk elérésében. Itt tudunk a fajtaválasztással is hozzátenni az eredményhez. Idén további 120 hektáron adtunk bizalmat a fajtának.

A Power 4.2 legyen velünk!

vf-power_2

(x)

Fajtáinkról bővebben tájékozódjon honlapunkról: www.vitalfeed.hu
Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan területi kollégáinkat!

 

vital-feed-lablec-201902