MENÜ

Bayer Farmok 2019

Oldalszám: 23

Innovatív növényvédelmi és vetőmag megoldások

Gáspár Andrea 2019.07.04.

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer alapanyagaink 30 százalékát pusztítanák el. A Bayer egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív megoldások fejlesztése a fenntarthatóság jegyében és az ökológiai lábnyomunk csökkentése“ – mondta a Bayer Farmok helyszínein elhangzott videóüzenetében Kyster Angéla, a Bayer Crop Science magyarországi és alpok-adriai régió üzletágvezetője. Az ország négy pontján rendezett Bayer Farm bemutatókon teljes képet kaptunk az idei évjárat növényvédelmi kihívásairól, valamint a Bayer megoldások hatékonyságáról.

Kalászosokban ismét a preventív védekezésnek volt nagy szerepe

bayer-csorba-csabaAki elmulasztotta a preventív védekezést a tavasz elején (az aszályos, száraz időszakban) a kalászos betegségek ellen, különböző kórtani problémákkal szembesül aratás előtt – hangsúlyozta Gyórón Csorba Csaba kalászos termékmenedzser. A kísérleti helyszín szemléje során láthattuk, hogy a félig zöld árpaállományban, illetve a még teljesen zöld búzaállományban a zászlóslevelek a kezeletlen parcellákon fertőzöttek voltak. Barna rozsda, vörös rozsda, szeptória, továbbá lisztharmatfertőzés volt dokumentálható a területeken. Látványos volt, nemcsak a gyórói, hanem a békéscsabai, szihalmi és sárbogárdi helyszíneken is, hogy a kalászvédelem elmulasztása komoly fuzáriumfertőzést eredményezett az állományokban. Jól szemlélteti a csapadékos május hatását, hogy Békés megyében eddig még sosem tapasztalt fuzáriumfertőzést véltek felfedezni árpában. A szakember hangsúlyozta, a következő években a hatóanyag-kivonások következtében a megszűnő triazolok szerepét egy új hatóanyagcsoport (az ún. SDHI – szukcinát-dehidroge­náz inhibítorok vagy gátlók) tagjai vehetik át, s ezek alkotják majd a gabona gombaölő szeres védekezés gerincét. Kiemelte, a kalászos gabonatermesztésünk egyetlen esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. A Bayer újgenerációs kalászos gombaölő szere, az Ascra Xpro, amely a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget. A három, köztük két SDHI hatóanyagot tartalmazó készítmény valamennyi fontos gabonabetegség ellen, a zászlóslevél védelmére vethető be. Az Xpro formulációs technológia kivételes esőállóságot és zöldítő hatást, kiemelkedő hatástartamot és megnövelt stressztűrést biztosít.

Innovációk repcében

A Bayer komplex ajánlattal rendelkezik repcében. A jelenlegi csúcshibrid a DK Expansion, a DEKALB portfólió eddigi legmagasabb terméspotenciállal rendelkező hibridje, kiemelkedő olajtartalommal. Agronómiai előnyei között kiemelendő a kirobbanó kezdeti fejlődés – ami széles vetésintervallumot engedélyez a termelőnek –,
a kipergés ellenállóság és a dupla fóma rezisztencia. Az innováció berkein belül a kultúra igényének megfelelő vetőmagkezelést hangsúlyozták, mint komplex, repcére specializált hármas vetőmagvédelmi megoldásukat. Ez a vetőmagcsávázáson túlmutató csomag tartalmazza a Scenic Gold gombaölő szert, egy biostimulánst, amely elősegíti a foszfor felvételét a gyökér környezetébe – ami nélkülözhetetlen a kezdeti fejlődésnél –,
továbbá rovarölő csávázószerrel is kezelve van, mely védelmet nyújt a szezon eleji rovarkártevők ellen.

A repce növényvédelménél Perényi Mariann kiemelte, nagy szerepe volt a tavaszi Propulse gombaölő kezeléseknek, amikor a felmelegedés hatására a növények fejlődése és a kártevők betelepedése is megindult. Azért fontos ez az időzítés, mert a Propulse a Biscaya rovarölő szerrel keverhető, a kombináció pedig méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles.

 

-ga-

Az Adengo éve volt kukoricában

A preemergens kijuttatástól a késői állománykezelésig minden időzítésre több megoldást is kínál a Bayer. Nagy Lajos – a Bayer elismert gyomszabályozási szakértője – elmondta, a kukoricák a hideg miatt nehezen keltek ki, a gyomnövények viszont nagyszerűen érezték magukat. Az Adengós kezelések kiemelkedő hatékonyságot mutattak országszerte, legtöbb helyen megkapták a 40–60, vagy akár a 100 ml bemosó csapadékot. Nagy Lajos rámutatott, a tavaszi talajmunkák ellenére országosan a hagyományos kalászos vagy gabona gyomok jelentek meg a kukoricaállományokban. Virágzó galajokat, matricariákat, vagy széltippant is láttunk a területen. A klasszikus posztemergens időszak széles hatásspektrumú készítménye a Capreno, a késői állománykezelések jól bevált, rugalmas megoldása pedig a Laudis, mely a széfener technológia révén a még megkésett kezelésben is biztonságos a kukoricára.

bayer-adengo-kukorica

A területen csattanó maszlag, selyemmályva, lapulevelű keserűfű, sokmagvú libaparéj jelent meg a kukoricában.