MENÜ

Hibridkalászos- és hibridrepce-bemutató

Oldalszám: 29
Agro Napló 2019.07.04.

A SAATEN-UNION és a RAPOOL közös, országos bemutatósorozatot rendezett az ország három helyszínén, Tiszavasváriban, Hantoson és Nován, lehetőséget teremtve, hogy különböző éghajlatú és termőhelyi adottságú területeken vizsgálhassák a hibridek teljesítményét.

Blum Zoltán, a két cég ügyvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a RAPOOL foglalkozik Európában a leghosszabb ideje repcenemesítéssel, valamint kiterjedt kísérleti és nemesítői hálózatot működtet annak érdekében, hogy a változó igényeket a lehető legteljesebb mértékben ki tudja elégíteni. A hazai viszonyokhoz és a magyar termelők elvárásaihoz legjobban alkalmazkodó hibridek kiválasztása folyamatos, ennek megfelelően 2019 tavaszán is három új hibrid állami elismerése történt meg. Beszédes adat, hogy a folyó gazdasági évben fajtaminősítés céljából vizsgált 146 hibridből 34 a RAPOOL portfóliójába tartozik. Az adaptációs vizsgálatok és technológiai fejlesztések eredményeként a RAPOOL idén is tartogat újdonságokat a tarsolyában: a csávázószer-engedélyek változásához igazodóan új, nagy hatékonyságú gombaölő szert vezet be a vetőmagkezelésben, amely mellett a vetőmag rovarölő szerrel csávázva is elérhető lesz. A precíziós vetést végző gazdák számára kalibrált vetőmagot kínálnak a DARIOT, DIFFUSION, CRISTAL és PHOENIX CL hibridekből, a már megszokott 1,5 millió csírát tartalmazó zsákokban.

 

saaten-rapool-2019-3

 

Az ügyvezető a hibridkalászosok kapcsán kifejtette, a SAATEN-UNION az egyetlen nemesítőház Európában, amely négy őszi vetésű kalászos gabonafaj hibridjeit fejleszti. A hibridrozs már a 80-as évek óta elérhető, és a cég a rozsvetőmagok piacán régóta vezető szerepet tölt be, hibrid búzát pedig csak a SAATEN-UNION kínál jelenleg. A kalászoshibridizáció legújabb eredménye az árpa, amelyből 2019-ben már két hibrid vetőmagja is elérhető lesz Magyarországon. Az első tritikáléhibrid pedig közvetlenül a nemzeti regisztrációra történő bejelentés előtt áll.

A SAATEN-UNION 2018 őszén létrehozta a HySEED márkát. Az égisze alá tartozó kalászosok legfőbb előnye a fajtákhoz képest a heterózishatás, amely a fejlődésükben, morfológiájukban, fiziológiájukban ölt testet.
A rozs esetében ez már évtizedek óta nyilvánvaló, hiszen a SAATEN-UNION rozsvetőmagjait évente mintegy 280 ezer hektáron használják a termelők, tapasztalva a fajtáknál jobb víz- és tápanyag-hasznosítás, gyorsabb fejlődés és nagyobb biomassza előnyeit. A hibrid búza a 90-es évektől elérhető, és stresszhelyzetben is bizonyítja életrevalóságát, ráadásul ma már a malmi minőség sem elérhetetlen vele. Hibridvetőmag-előállítás Magyarországon is folyik, és a hibridek évek óta 10%-ot meghaladó részesedést érnek el a belföldi fémzárolt őszibúza-vetőmag piacán. Az újdonságnak számító hibrid árpánál pedig ugyanazok az előnyök tapasztalhatók, mint az eddig bemutatott fajoknál: a nagyobb vitalitás eredményeként stabilabb és magasabb hozam. A SAATEN-UNION 2019-től már két hibrid árpát is kínál a hazai termelők számára.

A HySEED-hibridkalászosok szigorúan ellenőrzött vetőmag-szaporítása és -feldolgozása során igazi különlegesség születik, hiszen az Európában egységes standardnak megfelelő, magas minőségű vetőmagból a korábban megszokott vetésnormánál jóval kevesebb is elegendő. A legkorszerűbb csávázószerek alkalmazása tovább növeli a kelésbiztonságot, így a fémzárolt vetőmagot szemszám, a hibrid rozsnál egyenesen csíraszám alapján csomagolják. 2019-től pedig kalibrált hibrid búza vetőmagtételek is elérhetők a szemenkénti vetést végző gazdálkodók számára.

 

saaten-rapool-2019-1

 

A csökkentett vetésnorma alacsonyabb vetőmag-felhasználással jár, azonban arról senkinek sem szabad megfeledkeznie – hívta fel a figyelmet Varga Gábor termékfejlesztő –, hogy ez a technológia nagy precizitást kíván meg a termelőtől is. A vetőmagot a fajtáknál korábban kell elvetni, hogy erőteljes őszi fejlődésük zavartalan legyen, és nem szabad elfeledkezni az őszi növényvédelemről, valamint az előírt tápanyag-utánpótlásról sem, hogy a hibridekben rejlő terméspotenciált maximálisan kiaknázhassuk. Így biztosítható a hibridekben rejlő előny a termelők számára a hozamokban, a stressztoleranciában, a termés- és minőségstabilitásban, valamint a jövedelmezőségben.

 

saaten-rapool-2019-2

 

Pálffy András, a RAPOOL termékfejlesztője olyan repcehibridekről szólt, amelyek az új kihívásokkal szemben is sikerrel veszik fel a harcot. A kipergés-ellenállóság génjével rendelkező hibridek tovább maradhatnak a táblán, így nő a termésmennyiség és javul a minőség, továbbá kevesebb lesz az árvakelés. Már Magyarországon is gondot okoz a tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV), amely ellen a vírusvektor levéltetvekkel szembeni védekezés mellett az ellenálló hibridek termesztése jelent megnyugtató megoldást. Újdonság, hogy az ellenálló DYNAMIC hibrid a benne található rezisztenciagéneknek köszönhetően nemcsak kevésbé reagál a vírusra, de az általános stressztűrő képessége is jobb a hagyományos hibridekénél. A szakember egy izgalmas kísérletsorozatot is bemutatott, amelyet a Kieli Egyemmel közösen végeztek, vizsgálva a klíma hatását a hibridválasztásra Németországban és Magyarországon. Az eredmények egyértelműek: a hazai, szárazabb, szélsőségesebb környezetben másfajta hibridekre van szükség, amelyek robusztusabbak, később érnek. Emellett egyre nagyobb igény mutatkozik a kipergés-ellenállóságra, a fómarezisztenciára és a TuYV-ellenállóságra is, melyek mindegyikére kínál megoldást a RAPOOL idei termékválasztéka.

 

 

-an-