MENÜ

Biztonságos, nagy hozamot ígérő repce termesztéstechnológia

Oldalszám: 28-29
Szász Zoltán 2019.08.04.

A Horsch Focus egy igen érdekes vetőgép! Észak-Németországban, Romániában, Ukrajnában igen kedvelt és sikeres is. Vegyük górcső alá, mit is tud ez a gép, és nézzük meg, hogy milyen elemek alkotják.

horsch-kép1a_focus_6_td_repcevetés

 

Sokan hallottak és láttak már sávművelő, StripTill gépet. Ezek a gépek általában a gyér soros növényeknél (kukorica) a sorok alá lazítják a talajt, műtrágyát juttatnak ki és később ezek a sávok fölé kerül a vetőmag.

A Focus és a hagyományos StripTill munkagépek között az a különbség, hogy míg a StripTill-nél általában több hónap telik el a talajművelés és vetés között, addig a Focusnál néhány másodperc. Ezért nem mindegy, hogy milyen talajon, milyen az előtte levő talajművelés és a kapák formája!

 

 horsch-kép1b_focus_6_td_műtrágya lehelyezése aművelési mélységbe

Focus 6 TD műtrágya lehelyezése a művelési mélységbe

 

A laza talajokon elég egy sekély rövid tárcsával végzett talajművelés, minél nehezebb a talaj, annál mélyebben kell a vetés előtt dolgozni. Miért? A kapák mögött a föld vetőmagágy minőségű kell, hogy maradjon! A laza földeken, a vetés előtt, ahol a kapa nem hoz fel nagy hantot, elég a sekélyművelés is, illetve olyan kapát szoktunk használni, amelyik nagyon kis mennyiségben, de hoz földet a mélyből, ugyanis ha egy kevés nyers talajt felhozunk, akkor még jobb tud lenni a csírázás. Az LD kapa tökéletes erre a feladatra. Ezzel a rendszerrel még direktvetést is el lehet végezni. A nagyon agyagos nehéz talajokon, több a vetés előtti talajmunka, és az ULD kapa az ajánlott, amely a mélylazítókhoz hasonlóan, nem hoz a föld felszínére hantot.

 

horsch-kép2_uld kapa, nem hoz a felszínre nagy hantokat

ULD kapa, nem hoz a felszínre nagy hantokat

 

Minden kapa nyomában egy gumikerék halad, ami biztonságosan lezárja a barázdát, visszatömöríti a talajt, és utat képez a vetőcsoroszlya számára. A Focussal történő munka már a zöldítésnél el tud kezdődni, ugyanis van olyan termelő, aki a lóbabot a kapa mögött juttatja ki, és az apró magvakat a vetőcsoroszlyán. A lóbab mélyebbre kerül, biztonságosan csírázik és kikel, az apró magvak pedig sekélyre kerülnek, ahonnan úgyszintén kikelnek. A repcevetésnél a kapáknál történik a műtrágyázás, és a kapák nyomába a vetés, így a repce karógyökere ellenállásmentesen tud fejlődni! A szalmát pedig a kapák félretolják a vetési síkból, így még jobb a csírázási arány!

 

horsch-kép3_sekély műtrágya kijuttatás vagy zöldtrágya nagy magvak

Sekély műtrágya-kijuttatás vagy zöldtrágya, nagy magvak
horsch-kép4_tökéletes kelés, mulcs vetésben horsch-kép5_a kikelt növények optimálisan fejlődnek
Tökéletes kelés, mulcsvetésben
A kikelt növények optimálisan fejlődnek

 

A Focus vetőgépnek olyan változata is van, amelyre egy három ponton keresztül a szemenkénti Maestro vetőgépet tudjuk rátenni. Ezzel a kapcsolattal a tavaszi kapás növényeket és a repcét is el tudjuk vetni. Ezenfelül a déli régiókban a korai aratás, pl. árpa után, egy rövid tenyészidejű napraforgót is közvetlenül a tarlóba lehet egy menetben vetni.

 

horsch-kép6_focus és maestro 8 cc kukorica vetésben

Focus és Maestro 8 CC kukoricavetésben

horsch-kép7_focus_12_50_td_korai aratás után, direkt vetés

Focus 12 50 TD korai aratás után, direktvetés

 

A repce vetése a Focus-Maestro gépkapcsolattal, még igen nehéz talajokon is nagyon jól működik, mivel a Maestro rögterelői a vetési sávot tisztára varázsolják, és így azt lehet mondani, hogy az összes vetett mag kicsírázik. A Focus nagy osztott tartályából kétféle műtrágyát lehet kijuttatni, egyet a kapák mögé-alá, másikat a Maestro műtrágyázó csoroszlyáin keresztül a sor mellé-alá. A vetőbarázdába mikrogranulátumot helyezhetünk a mag mellé, ami lehet starter mikroműtrágya, vagy talajfertőtlenítő.

 

horsch-kép8_a maestro a kapák nyomáva helyezi a vetőmagot

A Maestro a kapák nyomába helyezi a vetőmagot

horsch-kép9_dolgoznak a rögterelők, tiszta rög és szalmamentes vetősávot biztosítanak

Dolgoznak a rögterelők, tiszta rög- és szalmamentes vetősávot biztosítanak

 

A 2018-as száraz ősz ellenére a jól elvetett repce szépen kikelt és meg tudott erősödni. 2019 februárjában már közel 40 cm mély gyökérzettel találkoztunk, és március vége fele az állomány közel volt ahhoz, hogy a 75 cm sorközt beborítsa.

horsch-kép10_februári repce állapot

Februári repceállapot

 horsch-kép11 _március végefele, még 1-2 hét és a 75 cm sortávból nem látszik ki semmi

Március vége fele, még 1-2 hét és a 75 cm sortávból nem látszik ki semmi

horsch-kép11 b_március végi repce szemle

Március végi repceszemle

 

A júliusi aratásban ez a repcerekordnak beillő 5 t feletti termést hozott. Ilyen tarlót kívánunk mindenkinek!

 

horsch-kép12_jó technológia a jó termés alapja horsch-kép13_erős oldalhajtások és a sor alatti műtrágyázás meghozta az eredményt
Jó technológia a jó termés alapja
Erős oldalhajtások és a sor alatti műtrágyázás meghozta az eredményt

 

A Focus egy nagyon intelligens vetőgép, amit ha a termelő jól használ ki, akkor kevesebb munkamenettel biztonságosabb kelést és nagyobb termést tud elérni. Tökéletes repcetechnológia – a többletnyereség az Ön zsebében marad – Focus.

 

horsch_maschinen_logo.svg- Szász Zoltán -
+36-30/743-0302

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.