MENÜ

Egyre többen választanak így fajtát

Oldalszám: 39
2019.08.04.

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is nagyobb figyelmet igényel.

Az idei év slágere a virágzás időszakában lehullott bődületes csapadékmennyiség, ami megnehezítette, néhol pedig el is lehetetlenítette a kalászvédelmi beavatkozást. Ennek a következménye, hogy jelentős mennyiségű fertőzött búza került be a raktárakba. Nem ritka, hogy a búzából mért DON toxin 10 x-es! mértékben haladja meg a felső határértéket.

A fajtaválasztás az idei évben a betegség­ellenálló képesség irányába fogja várhatóan tolni az érdeklődést. A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített kalászos fajtakínálatának összeállításakor ez a paraméter kiemelkedő fontossággal bír. Miért?

A fajtakínálatunk jelentős része biogazdaságok részére is elérhető, ahol a betegségellenálló képesség nélkülözhetetlen eleme a fajtaválasztásnak. A fajtáink nemesítési helyén, Ausztriában régóta elvárás, hogy a gazdák a fajtaválasztással növényvédelmi beavatkozást takaríthassanak meg, ezzel plusztámogatáshoz jutva.

A másik, évek óta egyre nagyobb visszhangot keltő fajtaválasztási szempont, hogy a bőtermő fajtát, vagy pedig a prémium minőséget adó fajtákból válasszon a gazda. A Karintia Kft. a nemesítői hátterével együtt régóta felismerte ezt az igényt és ennek megfelelően a kínálatában szereplő 18 kalászos fajta között megtalálhatóak a mind stabilan teljesítő, bő termésű, mind pedig a prémium minőséget adó Pannon régióra nemesített fajták.

BALATON: bőtermő, őszi búza fajtánk a „tengernyi termés” szlogennel vált híressé. Az akár 10 tonna feletti üzemi átlagot produkáló fajtánk már két alkalommal is megnyerte a NAK termésversenyét. A fajta egyik erőssége a koraiságában és termésstabilitásában rejlik. 

GAUDIO: a „szálkás Balatonként” elhíresült fajta, méltán rászolgált a jelzőjére. A kiemelkedő terméspotenciál mellett malmi minőséget produkál. Az idei évben a partnereink visszajelzése alapján nem igazán talált legyőzőre.

A Karintia Kft. meggyőződéssel vallja, hogy nem szabad csupán a termés mennyiségére hagyatkozni. Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy a felvásárlók a tömegesen beszállított alacsony fehérjetartalom miatt vagy visszautasították a tételt, vagy pedig árlevonást alkalmaztak. A bő termés és magas minőség a modern genetikák esetén már nem álom.

MIDAS: a legbőtermőbb, magas minőséget produkálni képes fajtánkat azoknak a gazdáknak ajánljuk, akik nem szívesen kötnek kompromisszumot a minőség és a mennyiség között.

MAURIZIO: legfrissebb és legmodernebb genetikájú fajtánkhoz az idei évi terméseredményeket és -minőségeket látva komoly reményeket fűzhetünk. Az egy hektárról lehozható fehérjemennyiség esetén nehezen talál kihívóra.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor megjegyezni, hogy azoknál a gazdaságoknál, amelyeknek adottságai és a termelés intenzitása nem ad lehetőséget magas hozamokra, ott érdemesebb elgondolkodni a prémium minőséget adó fajták termesztésén. Nekik ajánljuk az ADESSO és a TOPKAPI fajtákat, mely fajták a legmagasabb olaszországi malmok elvárásainak is képesek megfelelni. 

Érdemes sietni a fajtaválasztással.

A Karintia Kft. Pannon régióra nemesített bőtermő és prémium fajtái iránt kiemelkedő kereslet mutatkozik. További részletekért kérjük, keresse szaktanácsadóinkat az ország bármely pontján és látogasson el honlapunkra.

www.karintia.hu

augusztus karintia karintia ad 188x126 agronapló