MENÜ

Agrárgarancia – stabil háttér a gazdálkodóknak

Oldalszám: 4
2019.09.06.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi intézmények által kockázatosnak tartott, elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén tevékenykedő kkv-k hitelhez jutását.

Az alapítvány az elmúlt évtizedben több mint 60 ezer vállalkozást segített pénzügyi forráshoz. Az agrárium finanszírozási sajátosságairól, a generációváltásról, a kezességvállalás feltételeiről Herczegh Andrással, az AVHGA ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 

herczeghandras

Herczegh András
ügyvezető igazgató

 

Milyen előnyöket kínál az alapítvány az ágazat szereplőinek?

Az alapítvány feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a mezőgazdaság, az élelmiszeripar területen működnek, vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. A mezőgazdaságban gyakori probléma a bevonható fedezetek hiánya. Az alapítvány elsősorban azokon a vállalkozásokon kíván segíteni, akik ezzel a nehézséggel néznek szembe. Az alapítványi kezességvállalás a vállalkozások által felkínált fedezetet kiegészítve, vagy akár annak hiányában is segítséget nyújthat a finanszírozásban, hiszen a kezesség olyan biztosíték, mellyel a hitelintézet kockázatmentesebben finanszírozhat, így az egyébként nem hitelezhető vállalkozások is forráshoz juthatnak, mások nagyobb hitelösszeget, alacsonyabb kamatot, hosszabb futamidőt érhetnek el a pénzintézetnél.

Mit kell tenniük a vállalkozásoknak azért, hogy kezességhez jussanak?

A vállalkozás elsősorban nem kezességet szeretne kapni, hanem hitelt. Éppen ezért a gazdálkodónak a pénzügyi intézménynél kell benyújtania hiteligényét, amelyhez a kedvezőbb feltételek, illetve a hitelezhetőség érdekében kapcsolódhat az alapítványi kezesség. A vállalkozás ennek érdekében jelezheti a hitelintézetnél, hogy igénybe kívánja venni az alapítvány készfizető kezességét, a kezesség

igénylését azonban a finanszírozó hitelintézet végzi, a vállalkozásnak közvetlenül nem szükséges kapcsolatba lépnie az AVHGA-val. Emellett számos olyan banki hiteltermék is létezik, amelynek részét képezi a kezesség, ezeknél nincs szükség külön finanszírozói döntésre a kezesség bevonásához. Ha valaki mégis szeretne közvetlenül tájékozódni, erre is van lehetőség, sőt idén tavasztól már előzetes kezességi ígérvényt is nyújtunk, ha ez szükséges a pozitív banki hitelbírálathoz.

Hogyan alakul a garanciavállalás díja?

Az alapítvány célja, hogy minél olcsóbban jusson hitelhez a vállalkozó. Ezért a kezességi díjaink alacsonyak és a futamidő végéig, vagyis akár 25 évig garantáltan nem változnak, így kiszámíthatóak. Két példán keresztül érzékeltetem a díj mértékét: egy 100 millió forint összegű agrárberuházási hitelhez kapcsolódó kezesség díja az első két naptári évben ingyenes, a harmadik számlázási időszaktól évente pedig 300.000 forint 80 százalékos kezesség esetén. Míg egy 10 millió forint összegű agrár-folyószámlahitelhez kapcsolódó kezesség kedvezményes díja évenként 60.000 forint úgy, hogy a bank kockázatának 80 százalékát átvállaljuk. A kezességvállalás jogi értelemben uniós támogatásnak minősül.

Az agrárium sok speciális kihívást rejt, különösen, ha a finanszírozandó ügyfélkört vizsgáljuk. Az AVHGA mely ügyfelekre fókuszál?

Az agrárium a külső kockázatoknak az egyik legnagyobb mértékben kitett ágazat. Megjelennek természeti, valamint piaci kockázatok is, és ezek a gazdálkodók számára sokszor kivédhetetlen károkat okoznak. Éppen ezért egyes szegmensekre, mint például a vis maior események során

kárt szenvedett gazdálkodókra kiemelt figyelmet fordítunk. Az Agrárminisztérium az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) programon belül több kedvezményes hitelprogramot is kidolgozott a vis maior események miatt kárt szenvedett gazdálkodók számára. A kedvezőtlen időjárással vagy piaci helyzettel sújtott mezőgazdasági vállalkozásoknak 100 százalékos kamat- és kezességi díjtámogatást nyújt a tárca, megtérítik a hitel felvételéhez, a hitel fenntartásához kapcsolódó költségeket, ezzel a gazdálkodók kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez jutnak. 2015 óta ezer ügyfél közel 1500 ilyen jellegű ügylethez nyújtott kezességet az Alapítvány, ezek hitelösszege elérte a 12,5 milliárd forintot. A teljes ASZK programban 2011 óta 120 milliárd forint folyószámlahitelt helyeztek ki a bankok, közel 12 ezer szerződés keretében.

Mi a helyzet a generációváltással? Az AVHGA hogyan tud segíteni ebben a folyamatban?

A fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatás az agráriumban tevékenykedők generációváltását segíti elő. A fiatal gazdálkodók az uniós forrásoknál is kedvezményekben részesülnek. A Vidékfejlesztési Programban külön támogatási jogcím is elérhető számukra, emellett egyes vissza nem térítendő támogatások esetében a támogatásintenzitás 10 százalékponttal magasabb lehet részükre, legfeljebb 60 százalék. Az alapítvány is fontosnak tartja e vállalkozói kör támogatását, 2015 óta háromezer fiatal termelő 5400 ügyletéhez, 51,5 milliárd forintnyi hitelfelvételéhez járult hozzá kezességével, segítve ezáltal az agrárágazat versenyképességének fenntartását. Fontos kiemelni, hogy az alapítvány kezességét kezdő, azaz lezárt évvel még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Ekkor az üzleti terv adatait vesszük figyelembe a minősítés során.

 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.

 

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
telefon: (06 1) 474 5070
e-mail: [email protected]
honlap: www.avhga.hu

 

avhga