MENÜ

Ne csak álom legyen a nagy terméshozam!

Oldalszám: 38-39

Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

Boros Szilárd, Horváth András 2019.09.06.

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetésterülete viszonylag stabil. 2018-ban 295 ezer hektáron termesztettünk repcét (forrás: Vetőmag Szövetség). A növénynemesítő házak fejlesztéseiből folyamatosan kerülnek köztermesztésbe a legmagasabb szintű genetikai tulajdonságokkal rendelkező hibridek, amelyek intenzív termesztéstechnológiai szint és szigorú technológiai fegyelem betartása mellett magukban hordozzák a nyereséges termesztés lehetőségét.

A gazdaságos termesztés feltétele a megfelelő agrotechnika, növényvédelem és tápanyagellátás. Mint általában minden növénynél, a repce esetében is sok múlik a kezdeteken. Tapasztalatok alapján a legjobb kelés és őszi fejlődés az augusztus végén elvetett repcétől várható. A cél, hogy a télbe hektáronként kb. 400 000 – 450 000 darab 10–12 leveles, legalább
10 mm gyökérnyak átmérőjű repce menjen, amelyek gyökerei legalább 30 cm mélyre lehatolnak.

Ha az ősz meleg ez csak növekedésszabályzó használatával biztosítható. Regulátor nélkül a repce túlfejlődik, a csúcsrügy túlságosan kiemelkedik, ezáltal a télállósága romlik, és megnő a kifagyás esélye.

Repcében tehát a mi viszonyaink között regulátor használata elengedhetetlen. A növekedésszabályozásra az optimális időpont a repce 4–6 leveles fejlettsége. Olyan készítményt érdemes választani, amelyik biztosan hosszú tartamhatással bír és egyben széles a gombaölő spektruma is. A Toprex őszi alkalmazásával megbízhatóan tudjuk a repce szik feletti szár részét lerövidíteni. Lelassul a levelek hosszirányú növekedése, zömökebb, zöldebb, jobb télálló képességű levelek fejlődnek, a tenyészőcsúcs a tőlevélrózsában védve lesz (1. ábra).

 

toprex-syngenta-kiserlet-1-abra

 

A Toprexben található paklobutrazolt a repce gyökéren keresztül is fel tudja venni, ezért a 4–6 leveles fejlettségnél kijuttatott Toprex hosszú tartamhatással bír, mind száraz, mind nedves körülmények között biztosan hat.

A Toprex előnye, hogy védelmet nyújt a korai fómás fertőzés ellen, difenokonazol tartalma révén megakadályozza a fómafertőzést. A fóma első tünetei a kelő repceleveleken megjelenő kifehéredő foltok, bennük fekete pontszerű képletekkel, a piknídiumokkal, melyek a kórokozó termőtestei. Az ezekben képződő piknokonídiumok (konídiumok) segítségével fertőződnek az újabb és újabb növények. Később a fertőzött folt közepe ki is eshet a levélszövet elhalása (nekrotizálódása) miatt.
A levélfoltok még nem okoznak komoly problémát, de a spórák fertőzhetik a gyökérnyakat és a szárat is. Az itt fellépő fertőzés már roncsolhatja az edénnyalábokat, fekete korhadás léphet fel.

A szárfertőzést minden elősegítheti ami a szár/gyökérnyak roncsolódásával jár. Ilyen tényezők pl. a rovarkártétel (bolhafélék, szárormányos), fagy hatására bekövetkező szárrepedés vagy gyökérnyak sérülés erős szél hatására. A fóma ellen tehát az egész szezonban védekezni kell. Ha ősszel védtük a leveleket, kisebb az esély a téli-kora tavaszi szárfertőződésre. Előfordulhat, hogy az ősz meleg és hosszú, egy kezelés nem elég, a repce ismételt regulátort igényel. Esetleg tavasszal akarunk védekezni a gombabetegségek ellen és a fajtánk olyan, amelyik szárszilárdítást igényel. Mivel a Toprex egy vegetációban egy alkalommal használható őszi megismételt kezelésre, vagy a tavaszi védekezésre a Magnello a megoldás. A Magnello is tartalmaz difenokonazolt és melette tebukonazolt, ezért jó megoldás tavaszi gombaölő szeres/regulátoros kezelésre. A tavaszi Magnello megakadályozza a repce túlságosan gyors felnyurgulását, segíti az oldalhajtások fejlődését amelyen a termés nagy része képződik. A Magnello nem igényel külön permetezést, kijuttatása egybeeshet a szárormányos elleni védekezéssel és a bóros lombtrágyázással.

Szárbaindulást követően gyorsan virágzás állapotába kerül a növényállomány, ekkor sem szabad kihagynunk a gombaölő szeres védekezést, amely ekkor már elsősorban a repce szklerotíniás betegsége ellen irányul.

 

toprex-syngenta-kiserlet-hatas

 

A Syngenta Kft. Amistar Sun nevű terméke megbízható védelmet biztosít az említett kórokozóval szemben. Az Amistar Sun a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Hatásspektrumába tartoznak a szklerotíniás, fómás és alternáriás betegségek. Hatékony gombaölő hatásán kívül kiemelkedő élettani mellékhatással is bír. Az azoxistrobinnal kezelt növény tovább marad zöld, hiszen növeli a klorofilltartalmat, a növény hosszabban asszimilál, ezáltal nő a várható termés mennyisége, csökkenti a sejtek öregedését, így a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stresszhatásokkal szemben is.

Kijuttatása 0,8–1,0 l/ha dózisban javasolt. Fertőzésre hajlamosító időjárás, illetve fogékony hibrid termesztésekor magasabb dózisban alkalmazzuk.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. a cikkben ismertetett fungicid és növekedésszabályozó készítményeivel jelentősen hozzájárul a repcetermesztés sikerességéhez és magas szintű kórokozók elleni védelmet biztosít a tenyészidőszak kezdetétől egészen a becőképződésig-érésig (2. ábra).

 

syngenta-repce-technológiai-ajanlata

 

Horváth András
fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.
Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, Syngenta Kft.