MENÜ

Bemutatták a CLAAS legújabb innovációit Franciaországban

Oldalszám: 46-49

Új LEXION konstrukciók – az 5000-es és a 6000-es modellek

2019.10.03.

Bemutatták a sajtó képviselőinek a CLAAS újdonságait – az aratás idején – Franciaországban. Az ország közepén, Nourray-ban, a Cherrier’s Farmon, Villemarchais-ban vonultatták fel a szervezők a CLAAS Csoport legfrissebb fejlesztéseit. A magyar újságírók az Axiál Kft. – a CLAAS kombájnok magyar forgalmazója – közreműködésével vettek részt az eseményen.

 

claas-lexion-374196_26

 

A CLAAS a bemutatón felvonultatta például a Lexion legújabb, 5000-es, 6000-es, valamint a 7000-es és 8000-es szériáit, továbbá a cégcsoport Rollant bálázójának utolsó fejlesztésű konstrukcióját. A Lexion kombájnok közül az 5000-es illetve a 6000-es széria 5, illetve 6 szalmarázó ládával vannak felszerelve. A 7000-es és a 8000-es sorozatszámú betakarítógépek pedig már egy rotoros kivitellel rendelhetők meg. De a felsorolt gépekben az ékszíjak számát is csökkentették, növelve a munkaeszköz megbízhatóságát. A CLAAS Rollant 520-as bálázót pedig 16 tömörítő hengerrel látták el, amelyek 3 és 4 milliméter lemezvastagságúak és így a tömörítés hatásfoka nagyobb.   

Új LEXION szalmarázóládás és HYBRID kombájnmodellek

Új cséplőrendszerek

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 5000 és 6000 szériák új mércét állítanak a szalmarázóládás gépek cséplési és leválasztási teljesítményében. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméteres gyorsítódobot, tíz verőléces, 755 milliméteres cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége az 5000-es modelleknél 1420 mm, a 6000-es modelleknél 1700 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Mindezek a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesznek lehetővé. A tényleges leválasztófelület 2,66, illetve 3,18 m2. A percenként 160 és 920 között állítható cséplődob-fordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelt terményhez alkalmas. A másodlagos leválasztást a LEXION 5000-ben öt, a LEXION 6000-ben hat szalmarázóláda végzi, melyek hossza 3800 mm. A leválasztófelületek 5,40, illetve 6,46 m2-esek.

 

claas-lexion-361443_26

 

A LEXION 7000-es és 8000-es modellek az új APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel érkeznek. Az akár 790 LE (581 kW) teljesítményükkel az új modellek egy teljesítményosztállyal feljebb lépnek. Személyre szabható kezelési megoldások és új vezetőfülke gondoskodnak a legnagyobb kényelemről. Az APS SYNFLOW HYBRID folytatja a gyorsítódobbal szerelt tangenciális cséplőszerkezet és az axiális másodlagos leválasztás kombinációjának sikertörténetét. A cséplődob átmérője a 10 verőléccel 755 milliméterre nőtt. Ezt követi az új, nagyobb oszlatódob 600 mm átmérővel. A cséplőszerkezet szélessége a 7000-es modelleknél 1420 mm, a 8000-eseknél 1700 mm. A cséplődob nagy átmérője kisebb, 132°-os átfogási szöget tesz lehetővé. Ez a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot eredményez. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW HYBRID is minden csépelt terményhez alkalmas.

 

claas-lexion-360757_26

 

JET STREAM tisztítás és új QUANTIMETER

Ahogy az új HYBRID modellekben, úgy az új szalmarázóládás modellekben is az eddigi LEXION hibrid gépekből ismert JET STREAM tisztítórendszer található, ami 6-, illetve 8-rekeszes turbinaventilátorokkal dolgozik. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív előtisztítás történik. A tisztítólevegő hosszú kiegyenlítőcsatornája egyenletes, extrém magas levegőnyomást biztosít a rostákon. A rosták és a fúvókák elektronikusan, a kabinból állíthatók. A szalmarázóládás modelleknél 3D-, a HYBRID modelleknél 4D-funkcióval a tisztítórendszer aktívan kiegyenlíti az akár 20%-os oldalejtőket is.

Az új QUANTIMETER az elevátorfej kimeneti pontjánál egy ütközőlappal dolgozik, és a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül méri. Terményfajtánként minden évben csak egyetlen kalibrálási folyamat szükséges, amit a fülkéből is el lehet végezni. A különböző terményfajták kalibrálási tényezői egyszerűen elmenthetők, így gyorsan lehet a terményfajták között váltani.

Új dimenziók a magtartálynál és az ürítőcsigánál

A LEXION 5000/6000 széria a 9000 és 13500 liter közötti, a LEXION 7000/8000 széria pedig a 10000 és 18000 liter közötti magtartály-méretekkel mindenféle munkákhoz optimálisan alkalmazható. Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel. A LEXION 6900, 8800 és 8900 modell ezen kívül 180 liter/másodperces teljesítménnyel is rendelhető, a pótkocsi pontos töltéséhez ilyen változatnál a teljesítmény 90 liter/másodpercre felezhető.

A magtartály hátulról egyszerűen és biztonságosan hozzáférhető. Így például a takarólemezek szerszám nélkül és nagyon gyorsan a változó körülményekhez és terményfajtákhoz igazíthatók. A meghajtás aktiválása nagyon finoman, egy hidraulikusan működtetett szárazkuplung segítségével történik. Kikapcsolásakor a magtartályban a magtartálytöltő csigák automatikusan kikapcsolnak az ürítőcsiga teljes kiürülése érdekében. Az ürítőcsiga az új LEXION-oknál 105°-ban előre kinyitható, a gépkezelőnek így nagyon jó rálátása nyílik az ürítési folyamatra.

Egyszerű kezelhetőség és nagyobb kényelem

Az új LEXION szériák fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen és ösztönösen elvégezhető. A legfontosabb funkciókat a kartámaszba integrálták. A kartámasz és a CEBIS terminál egymástól függetlenül állítható be a gépkezelő igényének megfelelően. A kezelő a gépet háromféleképpen tudja beállítani: a CEBIS érintőképernyőjén, a CEBIS kontrollpaneljének forgókapcsolója segítségével vagy pedig közvetlenül a kartámasz oldalsó gombjaival.

 

claas-lexion-361604_26

 

Pontosság a korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION modellekben is automatikusan átveszi az optimális áteresztéshez és legjobb cséplési minőséghez szükséges gépbeállítás feladatait. Az új elektronikai rendszer elemei közzé tartozik a FIELD SCANNER a lézervezérelt kormányzásért az állomány széle mentén, illetve a művelőúttól jobbra vagy balra. Ez a vezetőfülke tetejébe van beépítve, és az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a CLAAS adapterhez igazítja magát. Az új LEXION is összeköthető a TELEMATICS segítségével a farmmenedzsment szoftverekkel.

Új motorok DYNAMIC POWER-rel

Az új LEXION modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN és Mercedes-Benz motorok dolgoznak. A szalmarázóládás modellek 313 LE/230 kW motorteljesítménytől (LEXION 5300) egészen 507 LE/373 kW (LEXION 6900) teljesítményig érhetők el. A HYBRID modellek motorteljesítménye 408 LE/300 kW-tól (LEXION 7400) 790 LE/581 kW (LEXION 8900) teljesítményig terjed. Ezzel a LEXION 8900 a LEXION 780-hoz képest több mint 150 LE/110 kW többletteljesítménnyel rendelkezik.

A motorok a Stage V kipufogógáz-kezelési normát dízelrészecske-szűrő és SCR katalizátor segítségével teljesítik.

A DYNAMIC POWER most a LEXION-ban is elérhető, és a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A motor teljesítménygörbéje ehhez rugalmasan akár 10 fokozatban is eltolható. A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent ott, ahol nincs szükség a legmagasabb teljesítményre. Ez az új hajtásrendszer a LEXION-okban a nagyobb megbízhatóságért felel. Kevés benne a szíjhajtás, minden variátort megerősítettek, és ezek a központi zsírzórendszerhez csatlakoztathatók.

A DYNAMIC COOLING az egyenletes hűtésről és a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik, és minden LEXION modellhez alapfelszereltség.

A REMOTE SERVICE szolgáltatással a gépkezelő optimális és közvetlen segítséget kap ahhoz, hogy az állásidőket a lehető legrövidebben tartsa.

Szinte minden új LEXION modellhez elérhető a rugózott TERRA TRAC járószerkezet és a 40 km/órás végsebesség.

claas-lexion-5000

claas-lexion-6000

claas-lexion-7000

claas-lexion-8000

CONVIO és CONVIO FLEX vágóasztalok további munkaszélességekkel

A CLAAS kibővíti a CONVIO FLEX és a CONVIO szalagos vágóasztalait a 9,30 és 7,70 méteres munkaszélességű 930 és 770 modellekkel. Míg a CONVIO leginkább a klasszikus termények, a búza és repce betakarítására való, addig a CONVIO FLEX flexibilis kaszaszerkezetével olyan terményeknél is nagy teljesítmény érhető el mint a szója, a zöldborsó és a fű. A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításról. Mindkét modell elérhető a LEXION kombájnokhoz, a CONVIO FLEX 770 pedig a TUCANO kombájnokkal is használható.

 

claas-convio-flex-379069_26

 

CONVIO FLEX a legmagasabb rugalmasságért

Míg a CONVIO kaszasínje és vágóasztala merev, addig ezek az alkatrészek a CONVIO FLEX esetében flexibilisek, vagyis a talaj vonalvezetését le tudja követni, ez pedig a lehető legmélyebb vágást biztosítja a teljes munkaszélességben. Az alacsonyabb növénykultúrák (pl. a szója) így egészen közel a talajhoz, alacsony veszteséggel takaríthatók be. Gabona betakarításakor a CONVIO FLEX hagyományosan, mereven rögzített kaszaszerkezettel használható. Fekvő gabonánál gombnyomásra a talajkontúrhoz igazodik, és lehetővé teszi az alacsony veszteségű betakarítást még nagy munkaszélességben is. Mind a CONVIO FLEX, mind a CONVIO átszerelhető repcére.

Teljesen integrált intelligens kezelőtámogatás

A CONVIO FLEX és a CONVIO vágóasztalok sokrétű, és a CEBIS terminálba integrált automata funkcióikkal a gépkezelő legnagyobb kényelmet szolgálják. Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja.

A visszafordító funkció két módot kínál. A menetkaron egy gombnyomás menet közben fordítja meg a középső és az oldalsó szalagokat. Ezzel a módszerrel a kisebb zavarok egyszerűen kezelhetők. Egy billenőkapcsolóval a kartámaszon megfordítható a motolla, a középső szalag és a ferdefelhordó mozgásiránya.

AUTO CONTOUR: négy mód a legjobb vágásért

Az AUTO CONTOUR automatikus vágóasztalmagasság-vezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négy különböző munkához kínál megoldást:

  • Gabona „módban” a vágóasztalok kaszaszerkezete merev.
  • Elszigetelt fekvő gabonafoltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között.
  • Flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt. A flexibilis, 225 mm-es elmozdulásával – 90 mm felfelé és 135 mm lefelé – a CONICO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.
  • Az AUTO CONTOUR FLEX módban a vágóasztal szenzorjainak adatai alapján folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet az optimális anyagáram, talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság eléréséért.

Innovatív motolla automatikus behúzóerő-szabályzással

Az új fejlesztésű motolla az innovatív formájú, állítható íves pályával minden körülmény esetén optimális anyagáramot biztosít. A Flip-Over rendszer hatékonyan akadályozza meg a termény felcsavarodását a motollára. Nehéz betakarítási körülmények között, például fekvő terménynél, a motolla vágás előtt felemeli a terményt, így ilyen esetekben jelentősen csökken a veszteség. A motolla meghajtása hidraulikus. Az ujjak földbe túrását automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg.

Megújult AVERO kombájnok

Új motorok

Az új motorokkal az AVERO kombájnok teljesítik a Stage V emissziós normákat. A motortérben a kipufogógáz-tisztítás új elrendezésének köszönhetően egyszerűbb a hozzáférés karbantartási munkálatok során.

Nagyobb teljesítmény a Stage V-nél

Mind az AVERO 240, mind az AVERO 160 a Cummins B6.7 erőforrás beépítésével új motort kaptak. Ez a 6,7 literes hengerűrtartalommal 213 LE/157 kW teljesítményt eredményez a nagyobb, és 167 LE/123 kW teljesítményt a kisebb modellben. Ezzel a korábbi modellekhez képest a teljesítmény 8, illetve 9 LE-vel növekszik. A Stage V károsanyag-kibocsátási normát SCR és DPF rendszerekkel éri el, a karbamidtartály pedig 49 literes.

 

claas-avero-134443_26

 

Négy szalmarázóláda és APS

Az AVERO 160 1060 mm széles, 450 mm átmérőjű cséplődobbal van szerelve. Az AVERO 240 APS cséplőrendszerrel kerül piacra. Az APS (Accelerated Pre Separation – gyorsításon alapuló előcséplés) rendszerének jelentős előnyei vannak: a terményt jelentősen felgyorsítja, és a szemek akár 30%-át leválasztja az előkosárban, amely akár 20%-kal nagyobb áteresztési teljesítményt jelent azonos szintű üzemanyag-fogyasztásnál. A MULTICROP cséplőkosár kialakításának köszönhetően a legkülönfélébb terményekre (búzától a kukoricáig) történő átszerelése gyorsan elvégezhető.

A másodlagos leválasztás az AVERO 240 és 160 kombájnokban négy ejtőlépcsőn, négy szalmarázóládán keresztül történik. A ládák felett elhelyezkedő lazítóujjakat használva az intenzív leválasztórendszer alkalmas nagy mennyiségű szalma kezelésére, és a maradék szemek maximális leválasztását is biztosítja. A lejtőn történő veszteségmentes betakarításért a rostaszekrény az elismert 3D lejtőkiegyenlítéssel is felszerelhető.

A magtartály az AVERO 240-nél 5600 liter, az AVERO 160 esetében pedig 4200 liter. Az ürítési idő két percnél rövidebb.

Rugalmas a gyárilag kapható behajtható vágóasztallal

A vágóasztal-felvétel ugyanazokon a csatlakozási pontokon történik, mint a LEXION-nál – központi multikapcsoló, kényelmes központi zár és erős hidraulikus vágóasztal-visszaforgatás segítségével. Az AVERO opcióban keresztirányú kiegyenlítéssel ellátott automatikus AUTO CONTOUR vágóasztal-magasságvezetéssel, illetve motollafordulatszám-automatikával is kérhető. A különböző adapterek széles választéka lehetővé teszi gabona, repce, napraforgó vagy kukorica betakarítását: a klasszikus gabonavágó asztalok a CERIO 680-tól a C 370-ig éppen olyan könnyedén csatlakoztathatók, mint a V620, V560 és V500 VARIO vágóasztalok.

Kényelmes, jól felszerelt munkahely

Tágas, ergonomikusan kialakított fülke könnyíti meg az AVEO-ban a munkanapokat. A vágóasztal beállításától kezdve a cséplőkosár-állításon át egészen a kalászvisszahordó ellenőrzéséig – a kombájn szinte minden funkciója a fülkéből irányítható és ellenőrizhető. A CLAAS INFORMATION SYSTEM (CIS) jelenti a gépkezelőnek a fontos gépadatokat, mint például üzemanyagszint és hőmérséklet-kijelzés, a ventilátorok és cséplődob fordulatszáma.

ROLLANT 520: Megbízható körbálázó minden körülmény között

A CLAAS bemutatja az új fix kamrás körbálázóját. Az új alapmodell az 1,25 méteres fix kamrás szegmensben új tömörítőhenger-koncepcióval, optimalizált lánckenéssel és modern dizájnnal kerül a piacra. A géphez különböző rotor- és rendfelszedő-változatok érhetők el.

 

claas-rollant-520-376800_26

 

Új tömörítőhenger-koncepció a tökéletes bálákért

A ROLLANT 520 a bálákat 1,25 méter átmérővel és 1,20 méteres szélességgel készíti. Összesen 16 tömörítőhenger – amelyből 8 db 3 mm vastag, 8 db pedig 4 mm vastag acéllemezből készül – képezi a tömörítőkamrát. A tömörítőhengerek bordás profilja a bálák tökéletes forgatásáról gondoskodik, még száraz körülmények esetén is.

A tömörítőhengerek meghajtása mindkét oldalon történik. A rotor, a fő meghajtás és a bálakamra-ajtó is 1,00 colos Tsubaki hajtóláncokkal van szerelve. A láncok kenését egy 4 literes olajtartályból látják el állítható excentrikus szivattyúval. A kenés független az átmenő anyagmennyiségtől, igény szerint és nagyon pontosan a láncszemek forgáspontjában történik.

A tömörítőnyomást a bálakamra-ajtó záró munkahengere vezérli. A legnagyobb bálanyomás elérése érdekében a munkahengerekkel akár 150 bar nyomást is el lehet érni. A ROLLANT 520 modell alapfelszereltésként tartalmazza az MPS II rendszert. Ennél egy három tömörítőhengerből álló egység belóg a bálakamrába, amely a báláknak kiegészítő tömörítést és egyenletes bálaformát biztosít.

Nagy teljesítményű rendfelszedő az optimális anyagáramért

A ROLLANT 520 modell szecskázós ROTOCUT, továbbítórotoros ROTOFEED változatban érhető el. A 2,10 méter széles (1,85 méter rafferrel), vezérelt rendfelszedő biztosan veszi fel a terményt. Lemezes leszorítóval van felszerelve, amely kis rendeknél javítja a terményáramot, és támogatja az egyenletes bálaforma-képzést. A ROLLANT 540 bálázónál alap a hátsó kötözés, de opcióban kérhető akár zsineges kötözéssel is kombinálva. A két kötözési mód közötti váltás szerszám nélkül elvégezhető. A bálázót a CLAAS OPERATOR terminállal lehet kezelni.

 

-an-