MENÜ

Horsch újdonságok

Oldalszám: 40-42

Bajorországi fejlesztések

2019.10.03.

A nyár közepén a magyar újságíróknak – köztük az Agro Napló munkatársának is – és a nemzetközi sajtó más képviselőinek is bemutatták a Horsch Agritechnica újdonságait a cég két bajorországi telephelyén, az Isar menti Landauban és Schwandorfban az AXIÁL Kft. – a Horsch gépek és berendezések magyar forgalmazója – közreműködésével.

 

Landauban az újságírók megnézhették a cég új permetezőgépek részegységeit előállító üzemét, ahol a fejlesztési folyamatok hátterét ismerhették meg a gyárlátogatás résztvevői. Schwandorfban a Horsch Maschinen egyik ügyvezetője, Cornelia Horsch ismertette a cég aktuális helyzetét a zsurnalisztákkal, akik ezt követően a cég gépeivel a gyakorlatban, a szántóföldön ismerkedhettek meg. Vagyis: láthatták működés közben a Maestro szemenkénti vetőgépszéria legújabb fejlesztéseit, a vontatott és a felfüggesztett modellt is.

HORSCH Finer LT a teljes felületet átvágó talajművelésért

A Finer LT szántóföldi kultivátor egy új termékvonal a hibrid- és az ökogazdálkodással foglalkozók számára. Fő feladata a gyomnövények, az árvakelések és a köztes növények sekély átvágása. A négygerendelyes, 3-pont függesztésű Finer LT munkaszélessége 6–12 m-es tartományt fed le. A rugós kapák húzástávolsága 15 cm, a váz magassága 550 mm. A kapamezőt egy kétgerendelyes fésűs boronatag követi. Az új konstrukció különlegessége a rugós kultivátorkapák állítható vágási szöge, amely az alacsony vontatási ellenállás és a sekély művelés szempontjából fontos, és amelynek mértéke a támasztókerekekkel szabályozható.

 

finer_lt_1

 

HORSCH MobileControl és SmartCan – Gépfunkciók egyszerű működtetése a mobiltelefonról

A jövőben a SmartCan a vevő, a gép és a gyártó közötti online kapcsolatot szolgálja. A gépnek egy SmartCan modulra van szüksége, amivel a jövőben a gép valamennyi adata kiolvashatóvá válik. Az ügyfél később WIFI-kapcsolat segítségével hozzáférhet az adatokhoz az okostelefonjával és a megfelelő MobilControl alkalmazással. Az alkalmazás elérhető a Google Android és az Apple iOS operációs rendszerrel rendelkező eszközök számára. Az alkalmazás segítségével például az ügyfél az egyszerű gépfunkciókat kezelheti, mint a leforgatás, a fúvókateszt vagy a Maestro vetőgépeknél egy sorteszt. A jövőben lehetővé válik a vezeték nélküli szoftverfrissítés is, vagy hibaüzenet esetén egy távdiagnózis a kereskedő bevonásával. A HORSCH SmartCan lehetővé teszi a telemetrikus adatok továbbítását vagy az adatcserét a Farm-Menedzsment rendszerekkel.

 

horsch-app-2019

 

Az új HORSCH OptiRoll henger számos géphez

Az OptiRoll henger új a HORSCH programjában, túlnyomórészt a könnyű és nagyon könnyű, valamint közepesen kötött és iszapos talajokra. A kezdetekben az összes Terrano FM-hez, Cruiser XL-hez és a Joker 10 és 12 m-es gépekhez lesz elérhető. Az OptiRoll henger átmérője 730 mm. Ez a nagy átmérő biztosítja a magas teherbírást, különösen a könnyű talajok esetében. A profilozott felület lehetővé teszi a lazább talajok esetében is a biztonságos használatot.

A HORSCH a Partner 2000 FT-vel bemutat egy további fronttartály-megoldást

A Partner 2000 FT egy kiegészítés a továbbra is elérhető Partner 1600 FT mellett. 2.200 literes tartálytérfogattal rendelkezik és kétféle változatban kapható, ami egyedülálló a piacon, és óriási variálhatóságot kínál. Egyszer mint dupla fronttartály a vetőmag és a műtrágya számára, vagy két különböző műtrágya számára. A tartály elosztása ebben az esetben 60:40 arányú.

 

csm_partner_2000_ft_8_68e893980d

 

A tartály 75:25 arányú elosztásában a nagyobb tartályrész a vetőmag vagy a mű­trágya számára biztosít megfelelő térfogatot, a kisebb tartályrész pedig a mikrogranulátum számára. Ebben az esetben a 60:40-es arányú tartálynál található két szériaadagoló helyett egy széria- és egy mikrogranulátum-adagoló van beépítve. A Partner 2000 FT-hez opció a gumi tömörítő keréksor a passzív kormányzáshoz, továbbá kiegészítő súlyok és munkalámpa is elérhető a géphez.

A HORSCH bemutatja az új TurboDisc csoroszlyát és a Pronto DC vetőgép új jellemzőit

Az új TurboDisc 3 dupla tárcsás csoroszlya a legkülönfélébb kihívások és talajok esetén is tökéletes vetőmag-kijuttatást tesz lehetővé. A precizitás és a hosszú élettartam mellett az egyik legjelentősebb optimalizáció a belső sárkaparót érintette, továbbá az üzembiztonság még extrém körülmények között is nagyobb lett. Minden, 2019. október 1. után gyártott TurboDisc csoroszlyával felszerelt gép az új generációjú egységet kapja meg – az Express és a Focus modellek is.

Az új HORSCH PowerDisc paralelogramma felfüggesztésű csoroszlya tökéletes nehéz körülményekhez, még durva magágynál is biztos vetőmag-kijuttatást biztosít. A dupla tárcsás csoroszlyának, a nagy méretű csapágynak és a kialakításának köszönhetően nagy stabilitás és hosszú élettartam jellemzi.

 

pronto_turbodisc3_3

 

Mostantól elérhető a SectionControl elosztótorony RowControl soronkénti elzárással az univerzális vetéstechnikai eszközökhöz, mint a Pronto vagy az Express család. A sávok pontosan, átfedések nélkül vethetők, így magas állománysűrűség érhető el. A HORSCH RowControl elosztótorony a kifinomult vetőmag- és légáramának köszönhetően képes az egyes sorokat elzárni anélkül, hogy a gép keresztirányú súlyelosztását befolyásolná.

Az I-Managerrel a HORSCH egy új ISOBUS-kezelési koncepciót vezet be szoftver és hardver oldalról immár a vetéstechnika területére is. Az új és innovatív funkciók megkönnyítik a beállítást, a kezelést és a gépek ellenőrzését. A fejlesztés célja, hogy a jövőben egy teljesen diagnosztizálható rendszert vezethessenek be a vetéstechnika minden területére.

A HORSCH bemutatja az új Cultro TC-t

A Cultro TC egy könnyen vontatható dupla késes henger, amely 3 és 12 méteres munkaszélességben érhető el, és rendkívül széles körben használható egyéb gépekkel kombinációban is. A kések kitűnően aprítják a repce- vagy silókukorica-szárakat és a köztes növényeket. A Cultro TC magas fordulatszámú és fordulatonkénti magas vágásszámú kompakt hengere a szerves anyagok intenzív aprítását biztosítja. A hengeren keresztirányban elrendezve és elosztva 6 kés található, ennek eredménye az úgynevezett keresztvágás, ami maximális aprítást tesz lehetővé.

 

cultro_12_tc_3

 

A 3 m munkaszélességű Cultro 3 TC hárompont-függesztéssel kapcsolható az erőgéphez. Választható frontfüggesztéses, henger nélküli változat, amely például a Joker CT-vel kombinálható. További opció a hátsó függesztéses változat tömörítőhengerrel, ebben az esetben a teljes tömörítőhenger-kínálat rendelkezésre áll a Joker CT-hez.

A vontatott Cultro 12 TC 12 m munkaszélességben kapható. Az új keretfelépítés a gép teljes súlyát a hengerre viszi át. Az egyes hengerszegmensek 3 m-es szakaszokban külön-külön vannak rögzítve. Ez még a nagy munkaszélességnél is optimális talajkövetést eredményez. Minden szegmens egyedileg rendelkezik túlterhelés elleni védelemmel, így egymástól függetlenül tudnak kitérni függőleges irányban. A gép felszerelhető tömörítőhengerrel vagy nehéz boronával, utóbbi akkor hasznos, ha sok a szerves anyag a talaj felszínén. A Cultro kései elé felszerelhető simító a magágykészítést is lehetővé teszi. A gép nagy teljesítménye az akár 20 km/órás munkasebességnek köszönhető, egyidejűleg alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett. A Cultro 12 TC akár 200 LE-s traktorral is használható.

A HORSCH új opciókat mutat be a legnagyobb darabszámban értékesített Focus StripTill vetőgéphez

A sikeres Focus StripTill technológiához a HORSCH az Agritechnica kiállításon mutatja be új fejlesztéseit, amelyek még univerzálisabbá teszik a gépeket.

A vetőcsoroszlyáknál továbbra is választható az elismert TurboDisc dupla tárcsás vetőcsoroszlya vagy az új TurboEdge kapás csoroszlya. Utóbbi előnyei leginkább a 25 centiméternél nagyobb sortávolságú növények esetén (például a repce vagy bab) mutatkoznak meg. Leginkább nehéz talajoknál vagy a felületen levő nagy mennyiségű szármaradványnál biztosítja a vetőkapa a vetőmag megfelelő beágyazódását.

A TurboDisc tárcsás csoroszlya a Focus-hoz továbbra is jó választás, leginkább a maximális pontosságú vetőmag-kijuttatás terén.

 

csm_focus_td_turboedge_4_7b8d88e830

 

A MiniDrill 400 literes tartálytérfogattal a jövőben a Focus-hoz is elérhető lesz. Repcevetéskor a MiniDrill a repce vetőmagot tudja adagolni, és a két fő tartályt a mű­trágya-kijuttatásra lehet használni. Ez a G & F
(Grain & Fertiliser – azaz vetőmag és mű­trágya) például a vetőmag-kijuttatás során a Focus felületteljesítményét 40%-kal növeli meg.

Ha a MiniDrillt PPF (PPF – pontos mű­trágya-lehelyezés) rendszerrel használjuk, a vetőmag-kijuttató nyílások a vetősín területén helyezkednek el, és pl. alá- vagy köztesvetés vetőmagjainak, vagy csigaölő kijuttatására szolgálnak.

Az egyengető tárcsák helyett a henger előtt egy új rögtörő gondoskodik közepes és nehéz talajoknál az apró rögös földről a vetés vonalában.

A HORSCH bemutatja az új Leeb 6300 PT és 8300 PT önjáró permetezőket

Az új HORSCH Leeb PT önjáró permetezők leginkább szembetűnő újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem precíz kijuttatás mellett. A rugalmasság a tartályméretek és -anyagok sokféleségében, a meghajtásban és a hasmagasságnál is megmutatkozik. A vezető kényelmét a ComfortDrive járószerkezet egészen új szintre emeli.

Az új HORSCH Leeb permetezőnél maradt az egyedülálló, díjnyertes BoomControl, de most 42 méteres szórókeret-szélességben is, akár 42 szakasszal.

 

 

Teljesen új fejlesztés a ComfordDrive futómű központi kerettel és a kerekek hidro­pneumatikusan csillapított, egyedei felfüggesztésével, valamint aktív szintszabályzással. Ez közúton, a szántóföldön vagy akár lejtőn történő munkavégzésnél is kitűnő menetkényelmet jelent.

Az optimalizált súlyeloszlásért az elöl elhelyezkedő fülke koncepcióját megtartották. A fülkét teljesen megújították, ami tökéletes kilátást és tágas teret eredményezett. A PT minden funkciójának egyszerű, biztos és kényelmes kezeléséért az új fejlesztésű ErgoArm kartámasz felel. A tágas fülke megfelel a 4-es kategória maximális felhasználóvédelmi előírásainak. Az új, 310 LE-s, környezetbarát motor megfelel az V-ös fokozatú kipufogógáz-kezelési normáknak.

 

horsch_leeb_8.300_pt_22

 

6000 literes műanyag és 8000 literes nemesacél tartály között lehet választani. Mindkét változat kényelmesen, a fülkéből kezelhető, CCS Pro folyamatos belső tisztítással és automatikus öblítési funkcióval érhető el.

A nagy teljesítményről a percenként 1000 literes töltési teljesítményű, rozsdamentes acél centrifugálszivattyú gondoskodik.

A HORSCH megújította a Maestro családot a CV és RV termékvonallal

Az új Maestro CV legfontosabb műszaki jellemzője, hogy vagy egyetlen központi tartály használható a vetőmaghoz és mű­trágyához, vagy egy nagy műtrágyatartály és különálló vetőmagtartályok. A vetőegység rögzítése rugalmas a sorok számának és távolságának változtatása érdekében.

 

maestro_cv_8

 

A gép teljesen új, könnyen beállítható és a szokásos nagy pontossággal működő AirVac adagolóval kerül forgalomba. A teljesen új fejlesztésű vákuumos adagoló automatikus lesodróval dolgozik, így leegyszerűsödik a beállítás, és lehetővé teszi, hogy a jövőben a standard szemenként vetendő magok (kukorica, cukorrépa, napraforgó, szója és repce) spektrumát bővítsük. A jövőben további növénykultúrák, például különböző bab- és borsófajták adagolása is lehetséges lesz. A meghajtás továbbra is elektronikus annak érdekében, hogy a SectionControl, a VariableRate vagy az egysoros vetés a megszokott módon használható legyen.

A vetőegységet a főkeretre U-profillal rögzítették, így a sorok száma gyorsan és egyszerűen átszerelhető 8-ról 12-re.
A Maestro-nál a műtrágya külön, egytárcsás műtrágyacsoroszlyával kerül a földbe, ami többek között nehéz, kötött talajon is megmutatja erősségét.

A Maestro RV-hez az „egy sorhoz egy vetőmagtartály” bevált elvét vették át. A műtrágya egy első tartályból (mint például a HORSCH Partner 2000 FT) kerül a csoroszlyákhoz, ami egyben a legnagyobb különbség a Maestro CV-hez képest. Ennél is a szokott módon, soronként egy vetőmagtartály áll rendelkezésre, de itt (mint ahogy az a Maestro SW-ből ismert) egy központi tartály van a műtrágyához és a vetőmaghoz (MTS – Main Tank Supply). A nagy központi tartály 3000 liter műtrágya és 800 liter vetőmag befogadására alkalmas. Ha a központi tartályt csak műtrágyához használjuk, a térfogata 3000 liter, és a vetőmag soronként 70 liter. A Maestro 9-soros változatban is elérhető.

 

maestro_rv_2

 

A HORSCH bemutatja az első Cura ST gyomfésűt

A HORSCH Cura ST gyomfésűjét nagyon precíz munkavégzése és különösen masszív felépítése emeli ki piactársai közül. A Cura ST hárompont-felfüggesztéses változatban 6–15 méteres munkaszélességekben kerül a piacra, elsősorban hibrid- és biogazdálkodással foglalkozók számára.

A 6-gerendelyes felépítés 2,8 centiméteres fogtávolságot tesz lehetővé. A fogak tehermentesítő nyomása fokozatmentesen, hidraulikusan állítható. Minden fog 500-tól 5000 grammig terhelhető, és szinte az egész rugóúton azonos nyomást kap. Minden egyes fog egyedi rögzítésű, és az oldalirányú nyomás ellen hatékonyan védett.

A HORSCH Cura ST fogainak nagy terhelési tartománya kímélő és nagyon agresszív munkát is lehetővé tesz a fogak beállításától függően.

 

 

HORSCH sorközművelő kultivátor sok innovációval: Transformer VF

A Transformer VF a HORSCH új sorközművelő kultivátorcsaládjának képezi az alapját. A HORSCH Transformer VF a paralelogramma felfüggesztésű munkaeszközök széles választékával rendelkezik. A Transformer VF (VF – változtatható keret) 6–12 méter munkaszélességben rendelhető. Igazi különlegessége a teljesen integrált, oldalra tolható keret. Mivel a gép teljesen kompatibilis az ISOBUS szabványokhoz, így sokféle kamerarendszerrel kombinálható.

 

tranformer_vf7

 

A 6 és 8 méter széles gépek 3-tagban, a 9–12 méter munkaszélességű változatok 5-tagban csukhatók, így 3 m a szállítási szélességük 4 m szállítási magasság mellett. A keret alatti 660 mm-es szabad tér a késői vetésű soros növénykultúrákban (kukorica, cukorrépa) végzett munkáknál előnyös.

Az alkalmazott belső U-profilnak köszönhetően szabadon változtatható a munkaeszközök elrendezése a kereten.
A Transformer VF a 25–90 centiméteres sortávolság-tartományt fedi le. A munkamélység nagyon egyszerűen, szerszám nélkül állítható. A munkaeszköz-tartó kialakításakor széles és stabil paralelogramma-formát alkalmaztak, ami hosszú élettartamot és megfelelő munkavégzést biztosít nehéz és köves talajokon is. Opcióként a hátsó munkaeszközökhöz takarólemezek is elérhetők, így a korai állapotú növénykultúrák is biztonsággal kultivátorozhatók.

 

-an-
képgaléria: www.horsch.com/presse

Az Agritechnicán megtekinthető további újdonságok:

A Joker RT rövidtárcsa új generációja

csm_joker_6_rt_2_95bef8fc29

 

HORSCH Leeb 12 TD: Tandem permetezőgép 12.000 literes tartálykapacitással

csm_horsch_leeb_12_td_2_aec0666725