MENÜ

Alma és szilva fajtabemutató a Holland Alma Gyümölcsfaiskolában

Oldalszám: 16-17
2019.10.03.

Szeptember 10-én került megrendezésre a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola Nyílt Faiskolai Napja, melynek során alma és szilva fajtabemutató mellett faiskola- és ültetvénylátogatásra is sor került.

A már folyamatban lévő almaszüreti munkálatok ellenére is több mint harminc termelő volt jelen az egész napos rendezvényen. Az idei faiskolai és gyümölcstermesztési szezon sajátosságainak jellemzése után a délelőtti program első állomásaként a faiskola csobádi kísérleti ültetvényében a szeptember közepén-végén érő almafajtákat tekinthették és kóstolhatták meg a vendégek. Itt került sor a Galiwa, és a Bay 3341-es fajtajelölt bemutatására. A szeptember közepén érő Galiwa az édesebb ízvilágot kedvelőket, míg a piros gyümölcshúsú Bay 3341-es a savasabb fajták rajongóit nyűgözte le. A jelenlévők ezen kívül a 658/1-es – Fuji keresztezésből származó – fajtajelöltet ismerhették meg, melyet csupán speciális tesztszerződés keretében értékesítenek.

A kísérleti ültetvényből a faiskolába kalauzolták a látogatókat, ahol először a szemzett szilva-, kajszi- és meggyoltványokat tekinthették meg. Számtalan kérdés merült fel a fajtákra, valamint a fajtahasználati trendekre vonatkozóan. A szilvafajták esetében a legtöbb szó a Top sorozat tagjairól esett, külön kiemelve a Topend Plus fajtát, a kajsziknál pedig a Cot sorozat legérdekesebb tagjait ismertették, különös tekintettel a legkorábbi érésű fajtákra. A faiskolai kört az almaoltványok között zárták, ahol a fajták mellett az alanyhasználat kérdéseit is elemezték.

Ezt követően a 2019 tavaszán telepített nyolc hektáros bioalma modellültetvényben tettek rövid látogatást. Ezt az ültetvényt kísérleti és árutermelő céllal hozta létre a faiskola. A két hektár M9-es alanyú intenzív és 6 hektár MM106-os alanyú félintenzív almáskert számos fajtát vonultat fel. A Bonita, 658/1, Galiwa, Galarina, fajtákon kívül a már ismertebb Naturalma fajták és egyéb hagyományos fajták is megtalálhatók itt. A látogatók metszésre, tápanyag-gazdálkodásra, öntözésre és növényvédelemre vonatkozó kérdéseiből interaktív szakmai fórum kerekedett.

Az ebédet követően Gávavencsellőn folytatódott a program Losonczi Károly ültetvényfelületein. A délutáni program házigazdája először szilvaültetvényét mutatta be és igyekezett válaszolni a kérdések özönére.

 

losonczi károly technológiai kérdésekre válaszol

Losonczi Károly technológiai kérdésekre válaszol

 

Az alábbiakban Losonczi Károly gondolatait összegezzük:

Ez a szilvaültetvény az egyik legidősebb hazai Topend Plus telepítés, 10 évvel ezelőtt vásároltam az oltványokat a Holland Almától. Már második éves korában jelentkezett rajta a termés, de negyedik évben sikerült teljesen termőre fordítani. A sor- és tőtávolság 5, illetve 3 méter, ami ezen a talajon elégnek bizonyult, gyengébb talajon ennél lehet sűrűbb térállásban is telepíteni. Az első perctől a friss fogyasztási piacot céloztam meg, ezért is esett a választás a kiváló paraméterekkel rendelkező piacos és exportképes Topend Plus-ra. Porzóként Elena van telepítve alig 10%-os arányban, de meggyőződésem, hogy a Topend porzó nélkül is képes ekkora hozamokra. A tavalyi évben 35 tonna első osztályú gyümölcsöt szüreteltem, idén 30 tonnára számítok hektáronként. A szüretet már szeptember 10-én, azaz a mai nap elkezdtük és holnaptól folytatjuk tovább. Tavaly egyébként egy-két nappal még korábban kezdtünk. Bár igaz, hogy a fajta teljes érettsége idehaza szeptember végére, október elejére esik, de tárolási céllal korábban kell szüretelni. A gyümölcs még kemény, de a cukortartalom már magas, a fajtára jellemző íz kialakulóban van. Az előző évben több, mint negyven nap hűtőtárolás után magas áron tudtam értékesíteni, idén pedig átalakítottuk a hűtési technológiát és hosszabb távú hűtőtárolásra készülök. Telepítés előtt tisztázni kell a termelési célt. Azoknak ajánlom a Topendet, akik magas minőségű, méretes gyümölcsöt akarnak termelni, és erre hajlandóak göngyöleggel, hűtőkapacitással fel is készülni. Nálam a szilva magasabb jövedelmezőséget produkál, mint az intenzív ültetvényemről származó alma.
De csak ilyen hűtési, tárolási feltételek mellett.

A metszéssel kapcsolatos kérdésekre a tulajdonos az alábbiak szerint válaszolt.

Ha megnézzük a fák habitusát, láthatjuk, hogy mind a Topend Plus, mind az Elena alkalmas a sudaras orsó koronák kialakítására. Az első három évben a metszés az alma szabadorsó kialakításának elvei szerint történt. A negyedik évtől csak minimális karbantartó metszést alkalmazok, ami a termés súlya alatt letört ágak és koronarészek eltávolításából és minimális ágritkításból áll. Az éves hajtásnövekedés így is optimális, az évek óta fennálló nagy termések ellenére is 60–80 cm-es éves vesszőnövekedés van, ami látható is ezeken a fákon.

Hogyan lehet, hogy nem aprósodik el a termés ilyen hozamok mellett? – hangzott le a következő kérdés, amire Losonczi Károly így válaszolt:

A termés mérete most is 60 mm felett van, de a tavalyi év 35 t/ha-os termése mellett sem volt másképp. Ez kizárólag úgy biztosítható, hogy évente 6–800 kg szervestrágya granulátumot adagolok a koronák csurgójára, amit be is művelünk oldalazó talajmaróval. A tövekhez nem megyünk közel, a fák alatt lévő 50 cm széles sávot kézi kaszával tartjuk tisztán. A gyümölcsmérethez az is hozzájárul, hogy tavaly négy, idén pedig három alkalommal öntöztünk, alkalmanként 25–30 mm-es normával, öntöződobos megoldással. Tápoldatozásra nincs lehetőségem.

 

a topend plus méretével 30 tonna feletti hozamok felett sincs probléma

A Topend Plus méretével 30 tonna feletti hozamok felett sincs probléma

 

Mit gondol a Topend Plus vírusellenálló képességéről? – szólt a következő kérdés.

Nézzük meg a fákat és nézzük meg a gyümölcsöt! – válaszol a házigazda. A porzóként ültetett Elena fák, bár azok is vírusmentes oltványok voltak, a tizedik évre a vírusos leromlás tüneteit mutatják. Az Elenát nem is szedjük kézzel, látható, hogy a tegnapi és a mai nap folyamán leráztuk és cefrének értékesítjük a termést. Az Elena fákon mind a levélen, mind a lerázott gyümölcsön erős vírustünet mutatkozik. Nézzük meg a szomszédos Topend Plus fák gyümölcsét! Látunk rajtuk vírustünetet? – kérdezett vissza a tulajdonos. Levélen előfordulhat, de a gyümölcsön nem vehető észre, a csonthéjon pedig még soha nem tapasztaltam. Az Elena fák legkésőbb jövőre, de lehet, hogy már az idén ki lesznek húzva és Topend Plust, vagy más Top fajtát ültetek ezekbe a sorokba is. A porzástól nem félek. A Topend Plus egyébként öntermékenynek mondott fajta, ami szerintem igaz is, mert a porzó soroktól távol lévő Topend Plus sorok is ugyanúgy teremnek, mint a porzó sor szomszédságában lévők.

Mi a Topend hibája?

Egyedül a pajzstetű érzékenységet tudnám említeni, de ha odafigyelünk a megfelelő technikával végzett lemosó permetezésre, akkor ez a probléma kezelhető.

A program nem tervezett részeként a házigazdánk egy hat hektáros, jéghálós, intenzív almaültetvénybe invitált mindenkit. A negyedik nyaras, M9-es alanyú Golden Reinders, Idared, Red Chief és Gála fajtájú ültetvény teljes termést hordoz. A Gála szüretével már végeztek, a napokban a Red Chief következik. A házigazda elmondása alapján jelenleg a Red Chief a legjobban értékesíthető fajtája, de a legfrissebb két hektáros ültetvényébe Red Chief helyett már Jeromine fajtát telepített (Red Jonaprionce mellett), mert a Jeromine a Red Chiefhez képest jobban színesedik és nagyobb gyümölcsméretet biztosít, valamint a növekedése is erősebb a Red Chief-hez viszonyítva.

Ezt követően Losonczi Károly az alma és szilva manipulálására és tárolására átalakított és felújított hűtőházát mutatta be és késő délután itt is ért véget a Holland Alma idei harmadik nyílt napja.

A Holland Alma Kft. nevében minden érdeklődőnek köszönjük a részvételt, az érdeklődő kérdéseket és az építő hozzászólásokat. Hasznos szakmai tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Külön köszönjük Losonczi Károlynak, hogy az ültetvények kapuit egy napra megnyitotta egy tágabb szakmai fórum előtt.

 

(x)