MENÜ

Taliándörögd talajai behódoltak a bivalyerős Müthingnek (+VIDEÓ!)

Oldalszám: 29
2019.11.10.

Idén Taliándörögd volt az egyik helyszíne a Güttler Kft. által forgalmazott Müthing szárzúzók gyakorlati bemutató körútjának. Egyre ismertebbek hazánkban a bivaly­erős, precízen megmunkált német munkagépek, a taliándörögdi helyszín kiválasztása sem lehetett véletlen, hiszen a kedvezőtlen talajadottságú területeken való helytállás állítja ki a valódi bizonyítványát a munkagépnek.

müthing-20190927-1200

 

A húsmarha és juhtenyésztéséről híres házigazda Dörögdi Mező Kft. ügyvezetője, Révész Márton beszámolt arról, hogy az agyagbemosódásos, rögös, kedvezőtlen talajadottságú területeiken a korábban használt szárzúzók „bicskája beletört a talajba”; a kések eltörtek, a vázak megrepedtek, a támasztóhengerek csapágyazása tönkrement. A kukorica szárzúzásra, egyéb növényi maradványok és gazos területek kezelésére, valamint gyepek ápolására megvásárolt két Müthing szárzúzó viszont kifogástalanul és meghibásodás nélkül végzi a munkát, egyre nagyobb területen bizonyítva. A Müthing MU-M a magasabb árfekvése ellenére is behozza az árát, hiszen nincs kieső idő, az alkatrészre pedig nem kell költenünk –hangsúlyozta Révész Márton.

revesz-marton1

Révész Márton

 

A Müthing országjáró rendezvény tapasztalatait összegezve kijelenthető: a Müthinggel dolgozó gazdák véleménye egyöntetűen pozitív. A Müthing valódi erénye a részletek kidolgozásában rejlik – vallják többen –, apró, nagyszerű megoldásokat kínálnak a gyártó által biztosított különféle konstrukciók. Az egyenletes szármaradvány-aprítást, -terítést és alacsonyra hagyott tarlót eredményező minőségi munkát méltatják elsősorban. Szempont, hogy megfelelő beállítással még a fekvő szármaradványt is képes kezelni az eszköz. Az egyedülálló kialakítása révén oldalra kihajtható, így a traktor a már lezúzott területen haladhat, nem tapossa le a még nem zúzott szárat. A jó talajkövető beállítás esetén a szívóhatás miatt akár
13–15 km/órával haladva is minőségi munkát végez a szárzúzó, amelynek a munkacsúcs időszakában van igazán jelentősége.

A szárzúzó specialista Müthing több mint 120 éves gyártási tapasztalattal 80–85 féle változatot kínál 0,6–8,3 m közötti munkaszélességben, a 20 LE-s kistraktortól a több száz LE-s erőgépekhez. Az évente 4 000 gépet gyártó német óriáscég terméksikerének kulcsa a cég szabadalma, a speciálisan kialakított, szegmentálisan cserélhető, cápauszony alakú álló késsor. Egyedi megoldás továbbá, hogy a Müthingnél minden gépház folyamatosan hengerített, teljesen ívelt, ami hosszirányú tartást ad a gépnek. A gépházban a rotoron dupla spirálban felfüggesztett kalapácsok dolgoznak, ami egyenletes járást tesz lehetővé, nincs szükség kiegyenlítésre. A munkagép speciális felépítése, acél alapanyaga és törőelemei révén nagy tömegű szármaradvány egyidejű feldolgozására képes anélkül, hogy eldugulna vagy a menetsebesség lassítására kényszerülne.

 

 

-an-