MENÜ

Kedvezményes finanszírozás az agráriumban

Oldalszám: 10
2020.03.08.

Finanszírozási szempontból ma a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett pedig jelentős növekedési potenciállal is bír – hangsúlyozta Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója.

Az AVHGA készfizető kezesség nyújtásával támogatja a mezőgazdasági, illetve a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutását. Az alapítvány tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdasági hitelállománya az utóbbi öt évben 471 milliárdról 765 milliárd forintra nőtt. Herczegh Andrást a kezességről és a mezőgazdaság finanszírozásáról kérdeztük.

 

herczeghandras 

Herczegh András
ügyvezetõ igazgató

 

Mivel foglalkozik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány?

Az alapítvány készfizető kezességet nyújt olyan mikro-, kisés középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Kezességvállalása elősegíti azon vállalkozások finanszírozását, amelyek nem rendelkeznek elegendő fedezettel, így hitelezésük kockázatos a pénzügyi intézmények számára. Az alapítvány kezességével szinte az ország egész területét lefedi, 1991-es megalapításunk óta 82 ezer ügyletével több mint 2700 településen működő vállalkozást segített.

Mit jelent az intézményi kezesség? Milyen előnyökkel jár?

A kezesség egy hitelfedezet, amely a vállalkozások hitelei mögé kerülhet bevonásra. Kezes lehet bármelyik rokon, barát, de egy erre a célra létrehozott garantőr intézmény is elláthatja a kezes szerepét. Az alapítvány kezességvállalása számos előnnyel jár a vállalkozások számára, kevesebb saját ingatlant vagy ingóságot kell bevonni a hitelek mögé, sőt, akár nagyobb hitelösszegekhez, hosszabb futamidőhöz is hozzásegítheti őket az intézményi kezesség. Mindez azért, mert a bankok kockázatát nagymértékben csökkenti az alapítvány készfizető kezességvállalása.

Az alapítvány akár ingyen is segíti a mikro-, kis- és közepes vállalatok finanszírozását. Mekkora most a kezesség díja?

A mezőgazdaság támogatásának uniós szabályrendszere meglehetősen bonyolult, és ez a kezesség formájában nyújtott támogatásokra is igaz. A kezességet mindig a legkedvezőbb díjon biztosítja az alapítvány a vállalkozások támogathatóságának figyelembevételével. A kezesség díja az agrárium számára a forgóeszközhitel felvétele esetében hitelösszegére vetítve évente 0,6 százalék, beruházási hitel esetében pedig 0,3 százalék. Ez a díj a maximális 80 százalékos kockázatátvállalás esetére vonatkozik, ettől eltérő kezességvállalási mérték arányosan alacsonyabb díjakat eredményez. A kezességet a kiszámíthatóság jellemzi, a díjak végig fix összegűek a futamidő alatt; ráadásul a három évnél hosszabb futamidejű beruházási hiteleknél az első két számlázási időszakban a kezesség ingyenes.

Hogyan lehet kezességhez jutni?

Az összes, az agráriumot finanszírozó főbb pénzügyi intézménynél lehet kérni az AVHGA kezességét, gyakorlatilag bármely vállalkozói hitelügylethez. Hangsúlyoznám, hogy közvetlenül nem az alapítványnál kell jelentkezni, hanem a finanszírozó hitelintézetnél kell jelezni az igényt. Sok esetben a bank saját döntése nyomán, de természetesen a vállalkozás beleegyezésével von be minket kiegészítő fedezetként. Ha valaki mégis szeretne közvetlenül tájékozódni, erre is van lehetőség, sőt tavaly óta már előzetes kezességi ígérvényt is nyújtunk, ha ez szükséges a pozitív banki hitelbírálathoz.

Az ágazat speciális finanszírozási igényeihez tud az alapítvány alkalmazkodni?

Sok olyan termék érhető el, amelyeket kifejezetten a mezőgazdaság sajátosságainak megfelelően, a termelők igényei alapján alakítottunk ki a bankokkal közösen. Az agrárágazat számára elérhető speciális termékeknél bevett gyakorlat lett, hogy az alapítvány kezessége beépítésre kerül a termékekbe. Tipikus ilyen ügylettípusok a könnyített fedezetű folyószámlahitelek, mint például az Agrár Széchenyi Kártya, de kifejezetten a mezőgazdaságnak szánt beruházási hitelek is vannak, mint például az Agrárminisztérium mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programja. A támogatási program alapján az Agrárminisztérium 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást a kis- és középvállalkozásnak minősülő és elsődlegesen mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó mezőgazdasági termelők, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító vállalkozások számára. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont évente. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által ténylegesen fizetett kamat így mindössze 0,5 százalék/év. A beruházások megvalósítását az AVHGA kezessége is segíti. A gazdálkodónak érdemes a kezességi igényét is jeleznie a banknál, hiszen a segítségünkkel kedvezőbbek lehetnek a finanszírozás feltételei.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek.

 

avhga_logo

Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
telefon: (06 1) 474 5070
e-mail: [email protected]
honlap: www.avhga.hu