MENÜ

Osiris® – A kalászfuzárium elleni védelem szakértője

Oldalszám: 39
2020.03.08.

A kalászfuzárium a tavalyi évben az ország több térségében, elsősorban az Alföld déli és keleti részén okozott komoly fertőzést, a betakarított terményben a DON-(deoxinivalenol)tartalom sok esetben meghaladta a megengedett határértéket.

osiris-vs-kezeletlen--basf

Osiris® lakkszerű bevonatot képez a kalászon. Kondoros, 2011. Felvétel a kezelés után 8 nappal

 

Természetes körülmények között a kalászfuzárium fertőzöttség mértéke és a kórokozó által termelt toxintartalom között nincs szoros összefüggés. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a betegség elleni védekezés során nem a fertőzöttség csökkentése, hanem a mikotoxintartalom minimalizálása a cél. Erre pedig a legalkalmasabb időpont a teljes virágzásban elvégzett védekezés. Ekkor elég nagy a magkezdemény felülete, több gombaölő szer képes felszívódni rajta, eredményesebb a toxincsökkentés.

A kalászfuzárium elleni védekezésre sok gombaölő szer áll rendelkezésre, de a toxintartalom 70% feletti csökkentésére csak kevés termék képes. E célra jelenleg az azolok a leghatékonyabb hatóanyagok. Az Osiris® mindkét hatóanyaga, a metkonazol és az epoxikonazol is a legerősebb azolok közé tartozik, együtt pedig kiemelkedően hatékony párost alkot. A tavalyi fuzáriumos évjáratban is bizonyította ezt a képességét.

Az Osiris® egyedi formulációjának köszönhetően a kipermetezés után a kalász, a levél felületén összefüggő lakkréteget képez. Így a szisztemikus hatóanyagai gyorsabban és még nagyobb mennyiségben jutnak át a pelyván és védik a magkezdeményt.  

Az Osiris® jól ismert hatóanyagainak révén nemcsak a kalászfuzárium ellen, hanem a vörös- és sárgarozsda, lisztharmat, szeptóriás levél- és pelyvabarnulás, csíkos, hálózatos és fahéjbarna (pirenofórás) levélfoltosság ellen is hatékony.

Az Osiris® már 2,0 l/ha-os adagban kimagasló hatékonysággal csökkenti a termény DON-tartalmát. Kritikus helyzetben (pl. durumbúzában, kukorica elővetemény után) a magasabb adag (2,5–3,0 l/ha) alkalmazása lehet indokolt. Ezzel akár 90%-os hatékonyság is elérhető természetes körülmények között.

 

osiris-hatasa-basf

 

Összefoglalva az Osiris® legfontosabb előnyei:

  • Mindkét hatóanyaga hatásos, de egymást felerősítve még hatékonyabb a fuzáriózis ellen.
  • Kimagasló és megbízható DON toxin csökkentés.
  • A speciális formulációnak és szisztemikus hatóanyagainak köszönhetően gyorsan felszívódik a kalászba.
  • Más levél- és kalászbetegségek ellen is hatékony készítmény.
(x)