MENÜ

Állományszárítás és kipergéscsökkentés UPL technológiával

Oldalszám: 43
2020.05.04.

Mára az állományszárítás mellett a „ragasztásos technológia” általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének, nem csak nedves évjáratokban. Nem csoda, hiszen így a termés 10–20%-a, bizonyos esetekben akár 30–50%-a is megmenthető.

upl-repce-allomanyszaritas-1000

 

A UPL betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

A féligáteresztő membrán megvédi az ép szöveteket

Az Elastiq Ultra készítmény hatását leginkább a repce példáján keresztül lehet bemutatni, ahol megakadályozza a korábban beérő becőkből a szemek kipergését. Nappal a napfény és a hőmérséklet-emelkedés hatására a repce párologtat, amely a sejtek vízvesztését és a becők száradását, térfogatuk csökkenését eredményezi. Azonban reggeli harmat vagy csapadék hatására az érésben lévő becők szövetei visszanedvesednek, a becők térfogata megnő. A többször megismétlődő folyamat a becőket összetartó varratok rugalmasságának fokozatos elvesztését eredményezi, és végül azok szél, eső vagy mechanikai hatásra felpattannak, a bennük lévő érett szemek pedig végső soron kiperegnek. Ugyanez a folyamat játszódik le a borsó esetében is.

Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membrán burkolat viszont megakadályozza a repcebecők és borsóhüvelyek nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogatváltoztatását, így azok varratai épek, a becők és hüvelyek maguk pedig rugalmasak maradnak: az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki.

A napraforgófej azonban egészen máshogy épül fel, mint a fentebb említett terméstípusok. Az Elastiq Ultra használatának itt az a célja, hogy a természetes érési folyamatot, a „lábon szárítást” biztonságosabbá tegye: a napraforgó túlszáradásából és újra visszanedvesedéséből, a tányér deformációjából, széteséséből és a madárkárból eredő pergési veszteségeket csökkentse. Különösen látványos eredményeket lehet elérni bókoló tányértípusú fajták/hibridek esetében, ahol a hatóanyag a tányér hátoldalán képez membránt, így a nagyobb csapadék után ott összegyűlő víz nem áztatja el a tányér szöveteit, hanem a nap és a szél szárító hatására elpárolog.

 

upl-repce-allomanyszaritas-2

 

A UPL által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce, borsó, napraforgó kezelésére elegendőek:

  • Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

– Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

  • Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra + 80 l Kapazin)

– Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10–14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.
– A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű.
– Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

  • Sunflex csomag (20 l Sunflex 40 EC + 10 l Elastiq Ultra + 2 l Silwet Star)

– Gyors állományszárítás, amely nitrogéntartalmú műtrágya hozzáadásával tovább gyorsítható.
– Mérsékelt elsodródási veszély, 7–12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.
– Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.
– A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75–80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

Ugyan a diquat-dibromid hatóanyag európai uniós felhasználási engedélyét visszavonták, ennek ellenére a magyar hatóság erre a szezonra már adott ki 120 napos szükséghelyzeti engedélyt ilyen hatóanyagot tartalmazó készítményre. Ezek keverését Elastiq Ultrával a következő esetekben ajánljuk:

  • Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5–7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.
  • A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartamuk 35–40%-os.
  • A pontos dózisok pontos meghatározásához a tapasztalt területi kollégáink segítséget nyújtanak.

 

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
UPL Hungary

upl_openag_800