MENÜ

Talajművelés – de hogyan?

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2020.05.03.

A koronavírus-járvány által kialakult helyzet ellenére a szemnek igen kellemes látvány, ahogy a mezők alakulnak. A szárazság és a késői fagyok ellenére az őszi vetések elfogadhatók. Sok helyen tapasztalni, hogy a gyengébb búzát a homokos talajokon picit megfogta a fagy, első ránézésre olyan mintha beteg lenne, de szerencsére nem az.

A napraforgó és kukoricavetés elé a talajművelések is jó ütemben, jó minőségben megtörténnek. Sokan panaszkodnak, hogy nagyon száraz a talaj, azonban találkozni olyan termelővel is, aki azért nem tud kompaktorozni, mert annyira nedves a talaj, hogy mind felrögöli azt. Hogy lehetséges ez? A dűlő út egyik oldala ilyen, másik olyan lenne? – nem hiszem!

Sokan még mindig azt állítják, hogy habár mulcsos technológiában dolgoznak, szántóföldi kultivátorral végzik az alapművelést, azért úgy 3-4 évente fejre kell állítani a földet. Hogy miért? – azért mert.

Ezt tapasztaljuk az idei tavasszal is! Azok a földek, amelyek a fejük tetejére lettek állítva, 5-10 cm mélyen ki vannak száradva. A kultivátorozott vagy mélylazítózott föld felszínén van egy száraz kéreg, és alatta tökéletes nedves állapotot találunk.

 

horsch-kép1_alapművelés_tiger 3 as novemberben és vetés előtt két nappal joker rt - 5cm nél már nedves talaj_

Alapművelés – Tiger 3 AS novemberben és vetés előtt két nappal Joker RT – 5 cm-nél már nedves talaj

horsch-kép2_forgatásos talajművelés - 11cmnél van talaj nedvesség

Forgatásos talajművelés – 11 cm-nél van talajnedvesség

 

Az őszi alap műtrágyát gond nélkül ki lehet juttatni akár hagyományosan a föld felszínére, akár precíziósan, az alapműveléssel egy menetben a szántóföldi kultivá­torral. A kultivátor kapái mögött precízen kihelyezett műtrágya hosszan tartó ideig megmarad a depóban, és ezáltal a kultúrnövény jobban is tudja hasznosítani.

A napokban tapasztaltam egy újabb talajművelési technológiát, ahol nem a vassal, hanem a növényekkel végzik a talajművelést! Ez a NoTill technológia.

A talaj felszínén ott van az előző évi növényi maradvány, van ahol a kukoricatarló, és ebbe direktvetéssel kerül bele a napraforgó. Másik parcellán pedig az intelligens zöldítés eredményét látni, amibe a kukorica került. A talajszondával azt tapasztaltuk, hogy a föld felszínén egy tömörebb réteg van, ami kb. 3-5 cm vastag, onnantól a pálca simán lement 1 m mélységig. Ezeken a földeken a talajlazítást, ahol lehetett zöldítő növényt vetni ott ez végzi, a kukorica után pedig nem volt egyáltalán bolygatás. A régebbi sikeres növényvédelem hatása még érződik, mert a szár elbomlásának az üteme még nem elégséges, de némi oltóanyaggal és a következő évek bolygatás nélküli művelés következtében hamar vissza fog állni az „eredeti” állapot.

 

horsch-kép3_notill_3 cmen nedves talaj

NoTill – 3 cm-en nedves talaj

horsch-kép4_notill - napraforgó mag 5cm mélyen a nedves talaban

NoTill – Napraforgómag 5 cm mélyen a nedves talajban

 

Azt, hogy valaki egyik napról a másikra átálljon a forgatásos technológiáról a NoTill-re, még ha hisz is benne, igen jó tartalékokkal kell rendelkeznie, mert az elmúlt évtizedek alatt kiölt talajélet beindulásáig biztos 1-2 év mínuszos lenne. Azonban, ha elkezdjük a mulcsos technológiát és céltudatosan, egy okos vetésforgó beállításával elhagyjuk a talaj felesleges fejreállítását, akkor egy néhány év eltelte után kialakul egy olyan talajállapot, amelyre beállítható a NoTill technológia.

A megújult Horsch Maestro vetőgépek a hagyományos, minimum, ill. NoTill technológiában is egyaránt megállják a helyüket, az AutoForce csoroszlyanyomás mellett bármilyen körülmények között biztosított a precíz mélységtartás!

 

horsch-kép5_maestro 8 cv_mulcsvetésben

Maestro 8 CV mulcsvetésben

 

Legyen bármilyen talajművelési technológia, a Horschra mindig számíthat!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg