MENÜ

Horsch Terrano – mulcsos talajművelés célszerszáma

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2020.06.07.

A Horsch közel 30 éve gyárt szántóföldi kultivátort. Az alapigény azonban azóta sem változott. A mulcsos talajművelés alapjai még mindig ugyanazok!

horsch-kép3__terrano_gx_winterpacker

Terrano GX Winterpacker

 

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik. A tarló hántása egyik legfontosabb talajművelés, ha a víz megőrzéséről van szó. A tarlóhántással elvágjuk a kapilláris csöveket, és a növényeket, hogy ne tudjanak kipárologtatni. Az, hogy milyen géppel végezzük a tarlóhántást ízlés kérdése. Van, aki nehéz tárcsával, van, aki rövidtárcsával, van, aki szántóföldi kultivátorral és olyannal is találkozunk, aki semmivel. Amennyiben elvégezzük a tarlóhántást lényeges, hogy minél sekélyebben történjen, mert általában a fellazított réteg ki szokott száradni, ellenben ezzel védjük az altalajt, és jó lenne, ha teljes átfedéssel megtörténne.

 

horsch-terrano-1-_mulchmix kapa sekély tarlóhántásban

MulchMix kapa sekély tarlóhántásban

 

A Horsch Terrano a MulchMix kaparendszerrel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, és nagyon intenzíven megkeveri a föld felszínét, így a kihullott magvak jól beágyazódnak, és adott a csírázási lehetőség. A három- vagy négygerendelyes kultivátoron a kapa húzástávolság 30 cm. A tarlóhántásnál a Terranóval a talaj felszínét is egyengetjük. Ezért van az, hogy a négygerendelyest nehezebb vontatni, mint a háromgerendelyest, holott ugyanannyi kapa van benne. Minél hosszabb a gép, annál több ideig viszi magával a földet, így a szármaradványt is. Ennek következtében, ha az aratásnál nem sikerült jól a szalmaterítés, akkor sokkal jobb szántóföldi kultivátorral végezni a tarlóhántást, mint tárcsával, még úgy is, hogy több üzemanyagot fogyasztunk. Azon termelők számára, akiknek nagyon fontos az ultrasekély, teljes átfedésű talajművelés, a Horsch az idei szezontól egy új kapát tud biztosítani, ez a TerraCut 40 cm széles, nagyon sekély állású kapa, amelyet bármely Horsch kultivátor kapaszárra szerelhetünk.

 

horsch-terracut-kapa

 

A tarlóápolás, amennyiben nem kémiai úton történik, a Terrano segítségével tökéletesen el lehet végezni. Talajnedvesség-állapot szerint játszunk a mélységgel. Az tartsuk szem előtt, hogy amikor lejöttünk a földről, akkor vetőmagágy minőségű talajfelszínt hagyjunk magunk mögött. Ebben az esetben bármi bekövetkezik, nem tud nagy meglepetést okozni. A talaj felesleges bolygatását mellőzzük. Amennyiben a földet mélyen műveltük, a szármaradványok egyenletesebb bekeverése végett, zárjuk is le azt jól. Ne legyen légüres zárvány a talajban. Abban az esetben, ha nagyon nehéz talajokon dolgozunk, és a Terrano saját hengere nem elég, akkor vontathatjuk is az Optipack SD hengert. 

A Terrano legújabb változata, a Terrano GX úgy lett kitalálva, hogy a késő őszi alapművelést is el lehessen vele végezni. Akkor amikor már csak az eke tud dolgozni, akkor a Terrano GX is tud menni, és a hengerek nem fognak beragadni, ugyanis készült egy WinterPacker henger is.

A Terranóval a talajművelésen kívül az alapműtrágya bejuttatását is el tudjuk végezni. A műtrágyát a partner tartályból adagoljuk. A 2800 l-es tartály osztott kivitelű, így kétfajta műtrágyát is ki tudunk juttatni, és már közelítünk is a precíziós gazdálkodás irányába.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg