MENÜ

Nem mindegy, hogy mit, és mikor juttatunk ki…avagy hatékonyság YaraVita módra!

Oldalszám: 25
Makra Máté 2020.06.07.

A mögöttünk lévő tavaszi időjárás alapján elmondhatjuk, hogy a lombtrágyázás szerepe egyre jelentősebb: a kevés csapadék eredményeként a tápanyagok talajból való felvehetősége korlátozott, ezért szükség van az okszerű és hatékony levéltrágyák alkalmazására.

 yara-cikk_kép_kukorica-1200

 

Az idei év májusi időjárása is egyedülálló abban a formában, hogy az ilyenkor szokásosan jelentkező lehűlés eddig jelentős mennyiségű csapadék nélkül érkezett. A napraforgó és a kukorica fejlődése ennek következtében lassú, ezért egy jól megválasztott lombtrágya sokat segít a fejlődésükben.

Mit juttassunk ki?

A nehezített körülmények között olyan lombtrágyák használata indokolt, amelyek a gyors fejlődést komplex formában segítik, és ezt a hatást a megfelelő formulázásnak köszönhetően hosszú időn keresztül biztosítani is tudják. A YaraVita lombtrágyák növényspecifikus összetételű tagjai a fejlődés kritikus időszakában alkalmazva elősegítik mind a mennyiségi, mind a minőségi elvárások teljesülését.

 

yaravita-napraforgó_martonvásár

 

A napraforgó számára szükséges kulcsfontosságú tápelemeket hatékony formában és arányban tartalmazza a YaraVita Brassitrel Pro. Hatóanyagtartalma 443,6 g/l, fajsúlya 1,537 kg/l mely tulajdonságok egyedivé teszik a lombtrágyák közötti egyébként is nehéz tájékozódásban. A magas koncentrációnak köszönhetően hektáronként 3 literes dózisával több hatóanyag kerül kijuttatásra, mint sok konkurens termék 8-10 l/ha dózisával. Komplex összetétele, a főbb mikroelemek (bór, mangán, molibdén) mellett magnézium, kalcium és ezek felvehetőségét segítő nitrogén kiegészítéssel nyújt mind a termés, mind a minőség szempontjából biztos és megbízható hatást.

A kukorica számára a lehűlés következtében nehezen felvehető tápanyagok megfelelő forrása a YaraVita Zeatrel. Magas foszfortartalma (440 g/l), káliummal, magnéziummal és cinkkel kiegészülve, 3-5 l/ha dózisban segíti az intenzív növekedés alatti gyors fejlődést.

Mikor juttassuk ki?

A növényspecifikus YaraVita lombtrágyák szerepe különösen fontos a korai fejlődésben, a Brassitrel Pro-t a napraforgó 6-8 leveles, a Zeatrelt a kukorica 5-7 leveles állapotában célszerű alkalmazni.

 

yaravita-202005-kép1

 

Napraforgóban végzett kísérleteink eredményei is igazolják a lombtrágyáink hatékonyságát (ábra). A 6-8 leveles állapotban permetezett YaraVita Brassitrel Pro önmagában, vagy az ekkor végzett gombaölőszeres kezelések partnereként jelentős többletet biztosít, természetesen virágzás előtt megismételve a kezelést, a hatása tovább fokozható.

 

 A YaraVita Brassitrel Pro alkalmazásának lehetőségei és eredményessége, Martonvásár, 2017 és 2019. évi kísérleti eredmények alapján

yaravita-brassitrel-pro-kiserleti-eredmenyek-abra

  

A virágzáskori emelkedett bórigény fedezésére a YaraVita Bortrac (150 g/l bór és 65 g/l nitrogén) 2-3 l/ha, ha korábban volt Brassitrel Pro kijuttatva, akkor 1,5-2 l/ha dózisa a megfelelő választás. Csillagbimbós állapotban akár a Brassitrel Pro, akár a Bortrac partnereként kijuttatott YaraVita Thiotrac magas kén (750 g/l SO3) és nitrogéntartalma (200 g/l) segíti a minőségi elvárások, valamint az általános kondíció javítását.

A Yara a jövőben is széles termékkínálattal, megbízható kereskedői háttérrel biztosítja a tápanyagutánpótlási technológia minden eleméhez a szükséges eszköztárat. Yara szaktanácsadóként, kollégáimmal együtt állunk rendelkezésre a megfelelő termék kiválasztásában, keressen bennünket bizalommal.

 

Makra Máté
+36 30 785 6549

69-yara-logo