MENÜ

SILOSOLVE® alkalmazása egyértelműen lehetővé teszi az abraktakarmány csökkentését...

Oldalszám: 58
2020.06.09.

Üzenet: a SILOSOLVE® oltóanyagok használata lehetővé teszi a takarmányadag abraktartalmának csökkentését.

Alapfeltevés: a SILOSOLVE®-val kezelt lucerna és fűszenázs bevitele a magas termelésű tejelő tehenek étrendjébe a vizsgálatok szerint lehetővé tette a napi koncentrátumbevitel 0,5 kg-mal történő csökkentését anélkül, hogy negatívan befolyásolta volna a tejtermelést.

A SILOSOLVE® oltóanyag javíthatja a takarmány minőségét, az aerob stabilitást és csökkenti a szárazanyag-veszteséget. A kezelt tömegtakarmányok etetése az extra mennyiségben etetett abraktakarmányok helyett hozzájárulhat a gazdaság önellátásához, fenntarthatóságához. Jelen kísérlet célja annak vizsgálata, hogy a SILOSOLVE® alkalmazásával készített takarmányt tartalmazó fejadag, napi abrakmennyiség csökkentése kompenzálható-e a jobb minőségű tömegtakarmányok felhasználásával.

A kísérlet alapjai: a tanulmányt, mint keresztmetszetet az ILVO Állattudományi Intézetben, Belgiumban végezték. Harminckét holstein-tehenet (az adaptációs időszak kezdetén átlagosan 140 nap) vontak be a vizsgálatba. A teheneket két csoportra osztottuk egy kiegyensúlyozott randomizációs eljárással, paritásuk, laktációs napok száma, a napi tejhozam, a testtömeg, a tejzsír és a fehérjetartalom, valamint az abrak bevitele alapján. A kontroll csoportba tartozó tehenek alaptakarmánya, amely 80%-ban (DM alapon számítva, azonos mennyiségű) kukorica- és fűszenázst tartalmazott oltóanyag nélkül, 9% cukorrépaszeletet és 11% árpa/kukorica koncentrátumot tartalmazott. A kezelt csoportba tartozó teheneket azonos alaptakarmánnyal takarmányozták, azonban a kukorica szilázst és a fű szenázst SILOSOLVE® FC-vel oltottuk be. Mindezek mellett az összes kísérletbe bevont tehén egységes TMR-t kapott és azonos takarmányozasban részesült a tejtermelés stádiumának megfelelően, az előkészítési időszak alatt. A kezelt csoport napi koncentrátummennyisége fejenként körülbelül 0,5 kg-mal csökkent.

Eredmények: a takarmánybevitel, a tejhozam és az élősúly legalacsonyabb négyzetes átlaga a táblázatban.

 

silosolve-tablazat-202006

 

A napi abrakbevitel csökkentését kompenzálta a kezelt csoport nagyobb takarmányfelvétele. Végül, a teljes szárazanyag-bevitel nem különbözött a csoportok között. Azok a tehenek, amelyek a SILOSOLVE®-val kezelt alaptakarmányt kaptak, átlagosan 0,3 kg-mal több tejet termeltek, és 0,1%-kal magasabb zsírtartalommal. Mindez anélkül, hogy a SILOSOLVE® használatával a TMR takarmány hányadának átlagára növekedne. Az abrakmegtakarítással, az éves takarmányköltség-megtakarítás tehenenként körülbelül 20 € lenne.

A kísérlet következtetései: a SILOSOLVE® FC-vel kezelt kukorica- és fűszilázs bevétele a magas termelésű tejelő tehenek étrendjébe lehetővé tette a napi koncentrátumbevitel 0,5 kg-mal történő csökkentését anélkül, hogy negatívan befolyásolta volna a zsír- és fehérjekorrekciós tejhozamot alacsonyabb napi takarmányozási költség mellett.

 

vital-feed_logo2018

 

 

 

vital-feed-lablec-201902