MENÜ

Aprómag vetése

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2020.07.05.

Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce vetéséről is gondolkodni.

horsch-kep3_focus 6.50 td_edge csoroszlyákkal-1000

 

Az apró magnak apró morzsás talaj kell, de ugye megtanultuk az idei tavasz folyamán is, hogy ne bolygassuk nagyon intenzíven a talajt, mert ha nincs csapadék, akkor kelés sincs, vagy csak nagyon gyenge. Akkor most mi legyen?

A mulcsos talajművelés a kombájn mögött kezdődik, így érdemes odafigyelni, hogy minél alacsonyabb tarlót vágjunk, és a szalmát jól leszecskázzuk! A szecskázóban legyenek élesek a kések, hogy jó munkát tudjanak végezni. Ezenfelül jó lenne a pelyva szétterítése is.

 

horsch-kep3b_edge csoroszlyák

Focus 6.50 TD Edge csoroszlyákkal

 

A tarlóhántások általában rövid tárcsával történnek. Azonban ott, ahol nem tokéletes a szalmamenedzsment, érdemes elgondolkodni a kultivátoros tarlóhántásról. Az is igaz, hogy nagyobb költséggel jár, de pl. a Cruiserrel sekélyen művelt talajokon a szalma és a pelyva terítése a legjobb lesz. Ugyanis a hatgerendelyes kultivátor nagyon sokáig magával viszi az anyagot, így a legjobb a terítő képessége.

A tarlóápolást se feledjük el időben elvégezni. Ha szárazabb az időjárás, akkor totálissal fújjuk le, és ne bolygassuk fel a földet, minél kisebb legyen a nedvességvesztés a talajból, meg időben végezzük el ezt a műveletet, ugyanis a nagyra nőtt árvakelés is óriási mennyiségű vizet tud elfogyasztani.

 

horsch-kép1_cruiser 6 xl_tarlóápolás

Cruiser 6 XL tarlóápolás

 

A vetés előtti magágykészítés annak függvényében változik, hogy ki milyen vetőgéppel rendelkezik. Aki kukorica vetőgéppel, szemenként veti a repcét, annak elég pl. egy StripTill kultivátorral lazítani és mű­trágyázni. Aki mulcsos technológiában, ott azért a szalmát illik jobban bekeverni szántóföldi kultivátorral, pl. Terrano vagy Tiger, és a megművelt részt jól vissza is tömöríteni, hogy a kapillaritás mielőbb visszaálljon. A Focus vetőgép előtt a talajt annak függvényében, hogy mennyire kemény sekélyen vagy középmélyen műveljük, ugyanis a többit elvégzi a Focus kapája, amely mögött egy menetben műtrágyázunk is.

A legelterjedtebb azonban továbbra is a mulcsos technológia. Ahová a Pronto, a Focus és a Sprinter vetőgépek alkalmasak. A két első gépen TurboDisc – dupla tárcsás vetőcsoroszlyát találunk, a Sprinteren pedig a Duett csoroszlyát.

A Pronto és a Focus csoroszlyái jobban le tudják követni a talajegyenlőtlenségeket, a Sprinter jobban szereti az egyenletes és visszatömörített talajt.

A Pronto vetőgépben a rövid tárcsa magágynyitást végez, a gumikerekes henger egyengeti és tömöríti a talaj felszínét, amelyre a TurboDisc vetőcsoroszlya precízen veti a magot. A vetőmag felett a talajt a mélységtartó kerék le is hengerezi, így nem szükséges pluszhengerezés. A Pronto megjelenésekor sokan még vetés után hengereztek, és az volt a tapasztalat, hogy sokszor rosszabbul kelt, mint ahol nem hengerezték le a vetést.

 

horsch-kep2_pronto 6 dc ppf_vetés és műtrágya precíz kijuttatása

Pronto 6 DC PPF vetés és műtrágya precíz kijuttatása

 

A Focus vetőgép esetében nyugodtan hagyhatunk nagyobb mennyiségű szalmát a föld felszínén, ami véd a párolgással szemben, mert a kapák a vetési síkból el tudják húzni azt. A legújabb Edge csoroszlya kimondottan arra lett fejlesztve, hogy a legnagyobb szármaradvány, akár direkt vetés esetében is, az apró repcemag jó körülmények közé kerüljön, és ki tudjon csírázni.

A vetéssel egy mentben történő műtrágyázás általában csökkenti a területteljesítményt, ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy miként csináljuk? A Pronto és Focus vetőgépekkel a precíz műtrágyázást tudjuk megvalósítani, a műtrágyázó csoroszlyákon, vagy a kapákon keresztül, ha ezt a vetőgépünk nem tudja, akkor sokkal jobb műtrágyaszóróval kiszórni és a vetőgép rövid tárcsáival bedolgozni. A műtrágya precíz kijuttatása segít a növény fiatalkori fejlődésében, erőteljesebb a gyökérfejlődés, a kalászosoknál a bokrosodás. Ezt láttuk az idei száraz tavasz folyamán is, hogy az őszi bokrosodással nem tudott semmi felérni.

A Pronto és a Focus a mulcsos talajművelés alap vetőgépei. A precíz vetés mellett talajt művelni és műtrágyázni!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg