MENÜ

Lemken Karat grubberek

Oldalszám: 56

Mindenre van megoldás!

2020.07.05.

A Lemken több mint 25 éve gyárt szántóföldi kultivátorokat, melyek a szakmai elvárásoknak megfelelően mindig új funkciókkal kiegészítve jelentek meg a piacon. A Lemken Karat 9 grubberek háromgerendelyes kivitelben, 3–7 méters munkaszélességben érkeznek a piacra, de már gyorskéscsereeszközzel kiegészítve.

Így a különböző kapafejekre történő átállás ideje minimálisra csökkent, ezzel növelve a gép hasznos munkaidejét. A féligfüggesztett gépek esetében elérhetővé vállt egy súlyáthelyező rendszer, ami a vontató erőleadását segíti azáltal, hogy nagyjából 1,2 tonna súlyt terhel át a vontató hátsó hídjára. Ennek köszönhetően csökken a káros szlip, nő a sebesség és a megművelt terület nagysága is.

2016-ban megjelent a kínálatban a Lemken Karat 12 nehézkultivá­tor család. Ezen gépek csak féligfüggesztett kivitelben, 4–7 méteres munkaszélességben érhetőek el. A munkagépen négy gerendelyen 23 cm-es kapaosztással helyezkednek el a kapák.

 

lemken_karat_12_kua_1200

Lemken Karat 12: robusztus gép, mely kötött talajokon is tökéletes munkát végez

 

A túlterhelés elleni védelem megoldott, hiszen rugós biztosítással, illetve kiegészítő nyírócsavarral gondoskodtak a mérnökök a váz védelme érdekében. A Lemkennél kiemelt figyelmet kapnak a kopóelemek, hiszen tudjuk, hogy az optimális munkavégzésre alkalmas idő egyre rövidebb. További fontos tényező a költség is, mely a Lemken kopóelemei esetében a hosszú élettartam miatt kedvezőek. A kapák tekintetében mélymunkára 6–8 centiméter széles kapák, sekély munkára 8–12 centiméter széles kapák szárnyakkal kiegészítve állnak rendelkezésre. A kopóelemek elérhetőek felrakott, illetve nagy igénybevétel esetén keményfém elemekkel kiegészített kivitelben is.

Akkor most páncélozott vagy keményfém felrakás?

A kopóelemek élettartama kiemelt szempont kell legyen, hiszen a hasznos munkaórák számát befolyásoló tényező, illetve a felmerülő költségek oldaláról is érdemes górcső alá venni mielőtt döntünk. Két különböző kialakítású kapáról beszélhetünk ez esetben, ahol a páncélozott kapák  kopóanyag-tartalma kisebb, ennek megfelelően a keményfém lappal kiegészített kopóorrok élettartama többszöröse is lehet. Továbbá a keményfém lapok a kopóorr csúcs részét átölelik, ezzel is védve a kopástól, kitöredezéstől. Természetesen ami jobb, az drágább is. Azonban ha az összköltséget hasonlítjuk össze az elvégzett területnagysággal, akkor már a fémlapkás kopóorr fajlagos költsége alacsonyabb lesz.

Ne csak az orrbetétről beszéljünk!

Mi a helyzet a szárnyakkal, melyeket sekély, 10–15 cm munkamélység esetén használunk, ahol teljes átfedésben átvágjuk a talajt. A szárnyak kopásával az átfedés megszűnik, és akár „csíkozhat” is a gép ennek következtében. Erre is van megoldás! A Lemken keményfém lappal erősített szárnyakat is kínál.

 

lemken_kapa

Keményfém lappal kiegészített kapával hosszabb élettartam érhető el

 

A Lemken Karat 12 tökéletesen használható 5–35 cm munkamélységben. A kínált 8 féle kapatípus a garancia arra, hogy a Lemken Karat tökéletes munkát fog végezni legyen szó tarlóhántásról, vagy akár mély alapművelésről.

Videó a gépről itt:

 

www.lemken.com

Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36-30/748-5380
Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36-30/852-5787

lemken logo