MENÜ

Horsch ProfiBio munkagépek

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2020.09.10.

A Horsch a hagyományos talajművelő és vetőgépek mellé az elmúlt években kifejlesztette a ProfiBio névre hallgató termékcsaládot.

horsch-transformer-címkép-1000

Mit is takar ez a név?

Régebben kapáltuk a kukoricát, répát, napraforgót, aztán a gépesítéssel sorközműveltük. Az utóbbi időben megjelentek azon sorközművelők, amelyek nemcsak a sor közét művelik, hanem a sorba is benyúlnak.

A Horsch sokat és sokáig figyelte a bio termelőket, mit hogyan csinálnak, hogy lehet vegyszer nélkül tisztán tartani a földeket. Miként lehetne a hagyományos és bio ter­mesztést összeboronálni. Ennek az összehangolásnak az eredménye a Hibrid Mezőgazdaság, és természetesen kell hozzá az a vas is.

 

horsch-transformer-kép1

Horsch Transformer 24 V

 

A gépek közül a sorközművelő kapa az első amit kifejlesztettek, ez a Transformer. Nem is lenne Horsch, ha egyből nem nagy munkaszélességgel kezdett volna, az első tesztgépek 12 m szélességgel és 24 (25) sorral jöttek ki. A Transformer érdekessége, hogy 25 cm sortávolságtól felfele bármilyen sortávolságba be tudjuk illeszteni. Ez azért érdekes, mert a 25 cm sortávolságra vetett gabonát is meg lehet így sorközművelni.

 

horsch-transformer-kép2

 

Búza sorközművelése

 

A kapásnövények esetében több kiegészítő eszközt találunk a gépen, olyanok mint sorvédő tárcsa, amikor kicsi a növény, vagy a sorba benyúló ujjas tisztító, így a valamikori kapálás is megvalósul, ugyanis a védőtávolságon belül sem marad gyom. Az ujjas sorköztisztítóval egy második munkamenetben akár töltögetni is lehet. Ez a szójatermesztőknek kimondottan előnyös, mert a sor alatt egy picit magasabb a felszín, mint a sorok között, ezáltal a betakarításnál az asztalt enyhén rá lehet tenni a kis bakhátakra és így is tiszta lesz a betakarított termény.

 

horsch-transformer-kép3

Szójasorok töltögetése

 

A Transformert azonban még egy dolog kiemeli vetélytársai közül: igen robusztus, a váz alulról teljesen sima, úgy oldották meg az elemek felfogatását, hogy nem sérül a kultúrnövény.

 

horsch-transformer-kép4

Teljesen sima alváz

 

A Transformer középső vázába van integrálva a sorkövetéshez a mozgató rendszer, ezáltal közel van a traktor három pontjához, pontosabban lehet vezetni, és nem billegeti a traktort.

A kocsik akár SectionControllal is elláthatóak, így a forgón nincs kapálatlan háromszög, vagy felesleges kár. Alapkivitelben rugó húzza be a kocsikat a talajba, opcionálisan kettős működésű munkahengerrel is lehet szerelni, így még biztonságosabb a talajba hatolás.

A Transformer 6, 9, 12 m munkaszélességekben kerül forgalomba. Opcióban lehet folyékony vagy szilárd műtrágya fronttartályból történő kijuttatásra is lehetőség.

A bio vagy hibrid mezőgazdaság másik gépe a gyomfésű. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a bio gazdaságok használják, hanem a hagyományos technológiában gazdálkodók is.

Vajon miért éri meg egy konvencionális farmnak a gyomfésű?

A gyomfésű használata egyszerű, ellenben nagyon oda kell figyelni, hogy mit mikor csinálunk, mert akár tetemes kárt is okozhatunk. Ha nem megfelelő időben végezzük a munkamenetet, a növény kicsi, a gyökere még nincs megerősödve, akkor nagyon sok kultúrnövényt is kiszedünk a gyomokkal együtt.

A Horsch Cura 12, 13, 15, 24 m-ben nagyon egyszerűen állítható. A gyomfésű fogak egyenként dupla spirálrugóval vannak kifeszítve, a fogra ható erőt fokozatmentesen, hidraulikusan tudjuk állítani. Ennek akkor van óriási előnye, ha pl. a kukorica vagy napraforgó vakboronálását végezzük.

 

horsch-transformer-kép6

Gyomfésűzött búzaállomány

 

A fogakra ható erő 0,5–5 kg között állítható, így a mélyebbre vetett vetőmag felett el tudjuk végezni a 2-3 cm mély gyomirtást vagy a vegyszerbekeverést. A fésűfogak húzástávolsága 28 mm, és opcióban keményfém kopóbetéttel is rendelhetőek. Az olyan tavaszon, mint az idei, a kelés előtti vegyszeres gyomirtás nem nagyon hat, mivel nem volt bemosó csapadék. A gyomfésűvel be is tudjuk dolgozni a vegyszert a talajba, ill. akár egy menetben is ki tudjuk juttatni és bedolgozni.

A mulcsos talajokon is nagyon jól elboldogul a tavaszi gabona gyomfésülés során is, és azokon a talajokon, ahol a téli csapadék letömörítette a talajfelszínt, a gyomfésülés után a kiszórt műtrágya nagyon gyorsan aktiválódik, és az állomány robbanásszerűen elindul.

A ProfiBio termékcsaláddal a Horsch elindított egy sor olyan gépet a termelők számára, amelyekkel a kapáskultúrákban még tökéletesebben lehet végezni a sorköz és a sor művelését, és a mechanikus gyomirtást egy magasabb szintre emelte.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg