MENÜ

Eljött a szemléletváltás ideje... A jó talaj aranyat ér!

Oldalszám: 23
2020.10.09.

A talaj egy feltételesen megújuló (megújítható) természeti erőforrás, amelynek termékenysége a szántóföldi termelés alapja. A termékeny talaj olyan fizikai, kémiai és biológiai egység, rendszer, amelynek legfontosabb értékmérő tulajdonsága a szerves anyag (humusz) tartalma. Ez minél magasabb, a talajnak annál jobb a tápanyag-, víz-, hőgazdálkodása, annál jobb a szerkezete.

A szervesanyag-gazdálkodás legalább olyan fontos feladat, mint a jövedelmező termelés

A talajok szerves anyagának egy része lassan változik, és a talaj szerkezetességéért felel, a másik része pedig táplálékul szolgál az ott élő szervezeteknek (a növényeknek is), tehát folyamatosan csökken, amelynek visszapótlásához, illetve a szerkezet javításához szerves anyagot kell „bevinni” a talajba:

  • istállótrágyát,
  • hígtrágyát,
  • zöldtrágyát,
  • komposztot,
  • növénymaradványokat.

A növénymaradványok jelentősége a legnagyobb, mert ezek felépítéséhez a növény a talajból vette fel a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött szén-dioxidból állított elő szerves anyagot. Ha bekeverjük a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

 

agrobio-cell-kiserlet

A CELL® hatására a kukorica szármaradványai nagyobb mértékben bomlottak el, mint a tarlóbontó oltóanyaggal nem kezelt területen (Újcsanálos, 2019.)

 

A kukorica betakarítása után közel 10–15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelemtartalma 100–130 kg N, 50–70 kg P2O5 és 80–170 kg K2O hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012.). Megfelelő agrotechnikával és a CELL® használatával ennek a 70–80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

 

agrobio-cell-logo
  1. Gyors és irányított CELLULÓZBONTÁS.
  2. Folyamatos BIOKONTROLL hatás.
  3. Talajszerkezet-javítás, ASZÁLYTŰRŐ képesség.
  4. Szerves TÁPANYAG-SZOLGÁLTATÁS

 

 

Mindezt az AGRO.bio megbízásából a NÉBIH pécsi talajbiológiai laboratóriumában szakemberek kétféle talajtípuson vizsgálták a CELL® anyagok alkalmazásával végzett kukoricaszárbontás dinamikáját. Az eredmények szerint a CELL® alkalmazásával fél év alatt a tarlómaradványok tömege 75–85%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé az utóvetemény számára.

 

agrobio-cell-kiserlet-eredmeny

 

Az AGRO.bio javaslata a szerves anyag gazdálkodásához a CELL® használata, amelynek segítségével gyorsítjuk a növényi maradványok elbontását, és javítjuk azok hasznosulását.

Ha a CELL® cellulózbontóval gyorsan jelentősen lecsökkentjük a kukoricaszár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye és a jövőben segítséget nyújt majd a különböző penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártételének mérsékléséhez, így nő a növényvédelem hatékonysága és javul az állomány egészségi állapota.

Felhasználási javaslat: a CELL® cellulózbontó oltóanyagot (1 l/ha) közvetlenül az egyenletes apróságúra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Mivel a készítményben található törzsek enzimjei azok külső falához tapadnak, ezért törekedni kell a minél jobb permetléborításra. Ha kijuttató szerkezettel (BactoFil T-Jet) végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A munkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítően egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Kedvező csomagajánlatainkért

CELL® + TrichoMax, CELL® + Amargerol

és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat.

 

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.
www.agrobio.hu

agrobio-sarga-logo

 

agrobio-cell-fejlec