MENÜ

Újabb csúcshibridek a Syngenta napraforgóhibrid-választékában

Oldalszám: 25

SY Onestar és Suman

Szeleczki Attila 2020.10.08.

A hibridek terméspotenciálját a genetikájuk, de a bennük rejlő lehetőségek érvényre jutását ökológiai tényezők összetett rendszere határozza meg. A táblaszintű teljesítményüket, hogy mennyit tudnak a genetikai terméspotenciáljukból realizálni a külső tényezők inkább nehezítik, mint segítik.

csík_napraforgó

 

A cikkünkben bemutatott két új hibrid kísérletekben már évek óta bizonyít, de üzemi termesztésben idén debütálnak. A termés­stabilitás és a rendkívül magas terméspotenciál génjeikbe kódolt, de mi a Syngenta-nál már azt is megmondjuk, hogyan lehet azt érvényre juttatni. 

A SY Onestar a Clearfield® Plus szegmens legújabb tagja, korai érésideje akár a deszikkálás nélküli betakakarítást is lehetővé teheti. Alacsony vagy középmagas növekedésű, amely megkönnyíti a földi gépes növényvédelmet. Továbbá a hatékony védelmet segíti a kiváló betegség ellenállósága, a Sclerotinia, a Verticillium és a rozsda fertőzésekkel szemben

 

Kiváló terméspotenciálja, magas olajtartalma elérhetővé teszi a szerződéses ár feletti olajprémiumot.

Jól reagál az intenzív termesztéstechnológiára, de gyengébb adottságú helyeken sem okoz csalódást. A Magyarországon ismert peronoszpóra rasszokkal szemben toleráns és a napraforgószádor A–E rasszáig ellenálló. Gyakorlatilag mindenütt biztonsággal termeszthető.

syngenta-sy-onestar-clpSY Onestar hibridünket azon napraforgó-termesztőknek ajánljuk, akik nem elégednek meg az átlagos termésmennyiséggel, hanem emelni szeretnék termésátlagukat a Clearfield® Plus szegmensben.

 

A Syngenta az Express®-toleráns hibridsorát bővíti a Suman HTS linolsavas hibriddel. Elmondhatjuk róla, hogy a Sumiko olajtartalmával és a klasszikus NK Kondi termésszintjével rendelkezik. A 2019-es évben az IKR kísérleti hálózatában, 38 hibrid közül a 2. helyen végzett (1. ábra).

 

syngenta-ikr-kiserletek-2019

 

syngenta-sumanEzt az eredményt csupán az SY Bacardi CLP hibridünk tudta felülmúlni. Ez azt is jelenti, hogy a Suman HTS hibridünk érte el a legmagasabb termést az Express®-toleráns hibridek között.

 

Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A 2019. évi NÉBIH-eredmények szerint is a már piacon lévő Express®-toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű.

A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, így Magyarországon mindenütt termeszthető. Genetikailag ellenálló az eddig ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

Összefoglalva a fentieket elmondhatjuk, hogy a napraforgó-termesztők kompromisszumok nélkül választhatnak a két hibrid közül a tábla gyomviszonyainak függvényében. Válassza a SY Onestar-t, ha gyomviszonyai megoldására a Clearfield® Plus technológia alkalmas, míg a Suman HTS-t, ha Expressz® technológia adja a jobb megoldást. A magas termés és olajtartalom mindkét esetben biztosított.

Clearfield® és Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Express® az FMC bejegyzett védjegye.

 

Szeleczki Attila
vetőmag technológia szakértő
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg