MENÜ

Martonvásári silókukorica a 2019. évi kukoricaszilázs versenyen

Oldalszám: 31
Dr. Balla Zoltán 2020.11.06.

Az év kukoricaszilázsa 2019. díjat a TEDEJ Zrt. nyerte el. A kukoricaszilázs-mix egyik alkotóeleme a martonvásári nemesítésű Massil silóhibrid volt.

massil-marton-genetics-5

 

A kérődzők számára a tömegtakarmány legnagyobb bázisát a szilázs képezi. Hazánkban még mindig a silókukorica a legelterjedtebb siló alapanyag, magas hozamának és energiatartalmának köszönhetően. A martonvásári silókukoricák már évek óta kiemelkedő helyet foglalnak el az állattartók körében. Hazánkban a 2020. év során a silókukorica termésátlaga 33,5 tonna/hektár, mintegy 5 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A teljes silókukorica vetésterület összesen mintegy 57,5 ezer hektár volt. 2020-ban a TEDEJ Zrt. üzemi szinten hektáronként átlagosan 51,3 tonna silókukoricát takarított be úgy, hogy a betakarításkori tarlómagasság elérte az 50 centimétert.

 

massil-marton-genetics-4

 

Nem szabad megfeledkezni arról a tényről, miszerint a kifogástalan minőségű szilázs előállítását olyan hibridekkel lehet biztosítani, melyek lassú vízleadással, zöld száron éréssel, megfelelő szárazanyag-tartalommal, szem-csutka aránnyal rendelkeznek és nem utolsósorban kiváló növénykórtani tulajdonságokkal bírnak.

A terület és a gazdaság adottságainak megfelelő silóhibrid kiválasztása nem könnyű. Az állattenyésző számára az első feladat annak megoldása, hogy a kiválasztott hibridek tenyészideje, ellenálló képessége és szárazságtűrése illeszkedjen az adott termőterület adottságaihoz. Mérlegelni kell az egyes tömegtakarmányok együttes alkalmazását és arányukat az adagban (silókukorica-szilázs, lucernaszilázs, gabonaszilázsok, keverékszilázsok, szénafélék) annak érdekében, hogy az energia-, a keményítő-, a bendőben lebomló rost-, az emészthető- és a fermentálható szerves anyagok egyaránt megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a bendőműködés, a tehén szervezete és a (tej) termelés számára.

A TEDEJ Zrt. cég vezetése mindhárom telepén különösen nagy figyelmet fordít a kukoricaszilázs betakarításkori monitorozására (frakcióeloszlás, szárazanyag-tartalom, szemroppantottság mérése a telepen) minden beérkező tétel esetében, de külön figyelik, ellenőrzik a technológiát a szántóföldön is.

A Massil (FAO 610) beltartalmi eredményeinek köszönhetően jó minőségű, magas energiatartalmú szilázs alapanyag, mely tökéletes takarmány a magas hozamú tejtermelő és húsmarha állatállományok számára. A Nettó Laktációs Energia-tartalma (NEL) megbízhatóan 6 MJ/kg feletti. Leafy típusú, ami miatt betakarításkor nagyobb zöldtömeget eredményez. 2019-ben üzemi adatok alapján betakarított zöld termés átlagos mennyisége 45,8 tonna/ha volt. Az ország bármely pontján biztonsággal termeszthető. A hibrid jó kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik, így korán vethető. Jó termésmennyiség/tápérték arány jellemzi. Kiemelkedő zöld száron érési tulajdonságú hibrid. Összefoglalva tehát a Massil magas tápértékű takarmány alapanyagként szolgál a tejelő gazdaságok számára.

 

massil-zoldtermese-201

massil-beltartalom

 

A martonvásári leafy típusú hibridek kivétel nélkül, a nagy tejtermelő tehenészetek ideális tömegtakarmány alapanyagai. A belőlük készült kiváló minőségű és beltartalmi tulajdonságokkal bíró szilázs fokozza a tejtermelést, így a hektáronkénti hozamot, többletjövedelmet biztosítva a termelők számára.

 

massil-marton-genetics-6

 

Dr. Balla Zoltán
Bázismag Kft., Martonvásár