MENÜ

Újdonságok Németországból: 3 napon át tartott a látványos VI. KRONE-SHOW Cegléden

Oldalszám: 50-51
Csurja Zsolt 2020.11.08.

Közel 400 érdeklődő láthatta a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. telephelyén a Valkon 2007 Kft. különleges Krone-Show rendezvényét. Újdonság volt, hogy a cég háromnapos eseményén idén először nem szabadföldi környezetben várta a gazdákat a három húzómárkájának gépeivel.

krone show gazdák-k

 

Idén füsttel, fénnyel, zenével és pirotechnikai elemekkel fűszerezett, gördülékeny és szórakoztató műsorvezetés kíséretében ismertették a főleg a szántóföldi gazdálkodáshoz és az állattenyésztéshez fejlesztett gépeket. A ceglédi magtárban kialakított bemutatón Valtra traktorok, Kramer rakodógépek, Krone fűkaszák, rendképzők, bálázók mellett egy BigX silózó is a látványos felvonulás része volt. A Krone gépújdonságairól Dobos Péter, a Valkon 2007 Kft. kereskedelmi vezetője beszélt az Agro Naplónak.

 

valkon fortima-k

 

A Varipack 165 XC körbálázót az idei AgrárgépShow rendezvényen mutattuk be. A variokamrás bálázó szakít a Krone hagyományos keresztrudas, vagy novogripes hagyományával, itt 4 heveder alkotja a bálakamrát. A gép kialakításakor a nagy bálatömörségre, a jó üzemeltethetőségre és a hosszú élettartamra törekedtek. Fontos megemlíteni a vezérlés nélküli rendfelszedőt, az ISOBUS-os fedélzeti elektronikát, és azt, hogy a hátsó ajtó kinyitása és lecsukása összesen 4 másodpercet vesz igénybe.

A BigPack bálázók új sorozatából az 1290HDP VC típust mutattuk be, ami 500 kilogramm felett is nagy tömörséget biztosít a bálának, sőt, a piac legtömörebb báláját állítja elő. Cserélhető késkazettával rendelkezik, a Varicut rendszer 26 és 51 késes kivitelben választható hozzá.

A harmadik újdonság az EasyWrap függesztett bálacsomagoló volt, amit teleszkópos rakodóra is fel lehet rakni. A gépben két alsó henger végzi a bálaforgatást, a nagy sebességű bálacsomagolót ISOBUS fedélzeti elektronika segíti, továbbá manuálisan és teljesen automatikusan is vezérelhető a csomagoláson át egészen a bála lerakásáig – mondta Dobos Péter.

 

krone-show-2020

 

Elektromos hajtású forradalom jöhet a rakodógépeknél?

A Kramer márkát már sokan ismerik Magyarországon, viszont kevesen tudják még, hogy ez a gyártó rendelkezik egyedül a világon fix alvázas kialakítású homlokrakodóval. A Valkon 2007 Kft. termékfelelőse, Bárth Gábor mesélt arról, miben mások ezek a gépek, mint a piactársakéi. Aki homlokrakodóra gondol, egy középen, úgynevezett derékcsuklóval összekötött két alvázat képzel el, elsőkerék-kormányzással.

A Kramer gépekben egy fix alvázra elhelyezett négykerék-kormányzás található, aminek köszönhetően a gépek fordulóköre jóval kisebb, és a stabilitásuk is egyenletes, nem billen ki a súlyközéppont. Ez a típus a KL25.5e – mondta a szakember.

 

 

Forradalom érkezett a rakodógépek piacán

A német gyár munkatársai egy, az előbbi tulajdonságokkal rendelkező homlokrakodót alakítottak át egy teljesen elektromos üzeműre. A gép fenekében található dízelmotort egy nagyméretű akkumulátor váltotta fel. Bár a működését elsőre sokan bonyolultabbnak gondolnák, közelebbről és tüzetesebben megnézve a gyakorlatban jóval egyszerűbb a két elektromotor miatt.

Most már konkrét számadatokkal alátámasztva jelenthetjük ki, hogy érdemes elgondolkodni a beszerzésükön a megtérülés szempontjából is.

 

kramer gábor-k

 

A gazdák tapasztalata az, hogy olcsóbb egy ilyen gépet üzemeltetni, mint egy dízel üzeműt. Ráadásul nem is kevéssel. Ezt a már általunk értékesített gép adatai alapján számoltuk ki, a kötelező szervizek költségeit is belevéve. Mivel a rakodógépeink esetében 1500 üzemóránál fordul egyet a szervizciklus, és ennél az állapotnál van az első nagyszerviz, ahol a hidraulikaolajat is lecseréljük, erre számoltuk ki a megtérülést.

Ez azt jelenti, hogy közel 2,5 millió forinttal kevesebb a fenntartási költségük. Ráadásul, ahogy telik az idő, ez az előny úgy többszöröződik az üzemórák elteltével.

Ez 4500 üzemóra esetén már 7,4 millió forint körüli összeget tesz ki.

 

kramer-elektromos-rakodo-tablazat

 

Azt azért Bárth Gábor hozzátette: ahogy ez a személyautóknál is igaz, egy ilyen elektromos hajtású rakodógép bekerülési költsége egyelőre még magasabb, mint a dízel üzeműé. Viszont a befektetés gyorsan megtérül, főleg, ha a gazdaságban a villamosáram előállítása napelemrendszer segítségével történik.

 

-cs.zs-