MENÜ

Erő és harmónia újratöltve: 2021-ben megérkezik az új LAUDIS SMART® kukorica technológiai csomag

Oldalszám: 1
2020.12.13.

A növényvédőszer-forgalmazásban a „csomagszemlélet” már nem újdonság. A gyűjtőcsomagok összetételének kialakítását többféle elv vezérelheti, közös bennük, hogy a felhasználó igényein és a számára nyújtott előnyön alapulnak.

bayer-laudis-smart-100246_farmers_day417

 

Egy-egy kultúrában több növényvédelmi feladathoz kell hatékony megoldást biztosító készítmény, így ezek együttes ajánlása kézenfekvő rendezési elv a csomag kialakításakor. Erre példa a BAYER új technológiai csomagja, a LAUDIS SMART®, amely 7,5 ha kukorica magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica (vagy más, okiratban engedélyezett kultúra) kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál. laudis-smart

1. Biztonságos kukorica gyomirtás: LAUDIS®

A BAYER a kezelt területeket tekintve Magyarországon 15 éve piacvezető* a kukorica gyomirtásban. Ez az eredmény nagyban a sokoldalú LAUDIS® egyedülálló hatékonyságának és szelektivitásának köszönhető. Méltán lett a magyar termelők első számú kukorica gyomirtószere, hiszen biztonságosan felhasználható takarmány-, siló-, hibrid-, popcorn-, waxy- és csemegekukoricában egyaránt. A jól ismert és jól bevált LAUDIS® évek óta eredményesen segíti a gazdálkodókat abban, hogy még kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá tegyék kukoricatermesztésüket.

A LAUDIS® tembotrion hatóanyaga szinte azonnal kifejti hatását, a megcélzott gyomnövények kifehérednek és elpusztulnak. Egyedi összetételének köszönhetően gyorsan felszívódik, a kezelést követő 1 órán belül teljesen esőállóvá válik. Az izoxadifen-etil széfener jóvoltából a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények között is biztonságosan alkalmazható. Ennek hiányában a napfény UV-sugárzásának hatására a növényi klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak. A LAUDIS® hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok széles köre ellen.

Érzékeny egyszikűek: kakaslábfű, muharfélék, cirokfélék magról kelt egyedei, cérnaköles, vadköles (Panicum miliaceum).

Érzékeny kétszikűek: parlagfű, disznóparéjfélék, libatopfélék, szerbtövisfélék, csattanó maszlag, fekete csucsor, mezei acat, selyemmályva, vadkender, árvakelésű napraforgó, keserűfűfélék.

Részleges hatás: ugari szulákpohánka, mezei árvácska, sövényszulák, tarackbúza, évelő fenyércirok.

Dózisa: gyomosodástól függően 1,75–2,25 l/ha.

2. Egészséges kukoricaállomány: PROPULSE®

Az elmúlt években a PROPULSE® sikeresen bizonyította, hogy az olajos növényekben (repce, napraforgó) a legfontosabb betegségek ellen megbízható védelmet ad, mindig lehet rá számítani.

Az intenzív kukoricatermesztésben már helyett kapott a gombaölő szeres védekezés is. Jó hír, hogy a PROPULSE® hatékonyan alkalmazható a takarmány-, csemege- és vetőmag kukoricában a szármegnyú­lás kezdetétől (BBCH 30) a virágzás végéig (BBCH 69) különböző levélbetegségek, illetve a lombozatot és a csövet támadó, termésveszteséget okozó betegségek ellen.

A PROPULSE® kedvező élettani hatással is segíti a termesztők munkáját. A protiokonazol hatóanyag növeli a klorofill B tartalmat és így a zöldítés mellett nagyobb fotoszintézis aktivitást eredményez a kezelt növényekben. A fluopiram a növények hőstresszét csökkenti. A hőstresszben lévő növényben bezárult légzőnyílásai és az így kialakult relatív szén-dioxid-hiány miatt szabadgyökök képződnek, amik romboló hatásúak a növény belső enzimrendszerére. A fluopiram segíti a fotorendszerben elnyelődő, de energiájukat cukorképződéshez felhasználni nem képes elektronok lekötését, így védi a növényt az oxidatív stressztől. Emellett csökkenti a növények hőmérsékletét, ami szintén fotoszintézis aktivitás növekedést eredményez. A készítmény a betegségeket megelőző és gyógyító hatása mellett tehát kedvező, termést növelő élettani hatásokkal is rendelkezik.

Dózisa: 0,8–1,0 l/ha.

3. Kártevők elleni védelem: DECIS MEGA®

A DECIS MEGA® – mely több, mint 40 növénykultúrában felhasználható – kukoricában és csemegekukoricában a szemfejlődés időszakában (BBCH 75) a kukoricamoly fiatal hernyói elleni védekezésre alkalmazható. A készítmény a repülő imágók ellen is hatékony, használatával már a kukoricamoly tojásrakását is megelőzhetjük.

Dózisa: 0,2 l/ha.

A technológiai csomag összetétele:

  • 3 x 5 liter LAUDIS®
  • 1 x 5 liter PROPULSE®
  • 1 x 1 liter DECIS MEGA®

A LAUDIS SMART® minden összetevője II. forgalmazási kategóriába tartozik.

bayer-corp_logoAki szeretné, hogy továbbra is jó kezekben legyen a kukoricája, válassza a BAYER jól bevált növényvédelmi megoldásait, válassza a LAUDIS SMART® CSOMAGOT!

Bővebb információk:
agro.bayer.co.hu/LaudisSmart

*Kleffmann piackutatások eredményei 2005–2020