MENÜ

Vidékfejlesztési Program újratöltve

Oldalszám: 56

80 milliárd forintnyi támogatásra érdemes felkészülni

2020.12.13.

Augusztus végén megjelentek a Széchenyi 2020 weboldalán az Állattartó telepek fejlesztésének támogatására és Kertészeti üzemek korszerűsítésére igénybe vehető támogatások felhívásai. A Takarékbank felkészült, hogy a garanciától a különböző hitelekig a gazdálkodók minden forrásbevonási igényére megoldást találjon.

Az elmúlt három évben a Takarék Csoport több mint 1000 fejlesztési projekthez nyújtott finanszírozást, ezek közül 200-at meghaladó számban állattartó teleppel kapcsolatos beruházáshoz és mintegy 170 esetben kertészethez köthető hitelcélhoz adott forrást.

Mint ismert, a most kiírt (VP2-4.1.1-20 kódú), Állattartó telepek fejlesztésének támogatása jogcímre 50 milliárd Ft keretösszeget különítettek el, a támogatott projektek várható száma 200–250 darab körül alakul majd. A Kertészeti üzemek korszerűsítésére (VP2-4.1.3-20) összesen 30 milliárd Ft-ot irányoztak elő, itt 250–300 nyertes projekt várható. Támogatás igényelhető új ingatlanberuházáshoz, vagy felújításhoz kapcsolódó infrastruktúra, gépek és eszközök beszerzéséhez, továbbá a fenntarthatóságot szolgáló fejlesztésekhez (megújuló energia, hatékonyság növelése).

A Takarékbank időben felkészült, hogy teljes körű finanszírozási megoldást nyújtson a vállalkozók minden forrásigényére.
A Takarék VP Komplex termékcsaládon belül az elemek az ügyfél igényei szerint vehetőek igénybe, azaz részenként is kérhetőek:

  • ha támogatási előleget hív le, a Takarék VP Garancia szolgál annak biztosítékául,
  • az alapvetően utófinanszírozású támogatáshoz való gyorsabb hozzájutást segíti elő a Takarék VP támogatás előfinanszírozási hitel,
  • a támogatáson felüli önerő kiegészítésére a Takarék VP beruházási hitel ajánlott,
  • míg a Takarék VP kiegészítő forgóeszközhitel a beruházással összefüggésben felmerülő többletforgóeszközt segít biztosítani.

A termékcsaládot akár 10 százalék önerő mellett is igénybe lehet venni az ügyfél és a projekt banki megítélésének függvényében.

A korábbiakhoz képest újdonság, hogy már a pályázat benyújtásakor igényelhető a finanszírozás, így a Takarékbank várja a már pályázatot leadó gazdálkodókat. (Friss hír, hogy az Állatartó telepek fejlesztésére kiírt 50 milliárd Ft-os keretnél már annyi pályázat érkezett az irányító hatósághoz, hogy november 3-tól felfüggesztésre is került átmenetileg az ezen jogcímre érkező pályázatok további befogadása).

A bank szakemberei az igénylőknek indikatív ajánlatot adnak, így előre kalkulálhatóak mind a finanszírozási költségek, mind a feltételek (önerő, fedezet), sőt, a támogatói okirat kiállításáig akár aláírt hitelszerződéssel is rendelkezhet az ügyfél.

A bank szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a különféle támogatott konstrukciókkal további költségeket tudnak megtakarítani a gazdálkodók.

A Takarék VP Komplex termékcsalád minden hitel típusú eleme – azaz a beruházási hitel, a támogatás-előfinanszírozás és a forgóeszközhitel – mögé lehetőség van az MNB Növekedési Hitelprogram által biztosított forrást bevonni, amely segítségével a teljes futamidőre fixálható a hitelkamat, legfeljebb 2,5 százalékos mértékben.

Új támogatott termék az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukció, amely a Gazdaságvédelmi Akció-terv keretében jött létre és alkalmas a Vidékfejlesztési Programból támogatott beruházások kiegészítő finanszírozására és az egyszeri (szerződéskötési és folyósítási) díjakon kívül, a futamidő alatt 0,5 százalék mértékű ügyfél által fizetendő ügyleti kamatba és 0,5 százalék (max. 3 éves futamidő esetén), illetve 1,0 százalék (3–6 éves futamidő esetén) mértékű ügyfél által fizetendő kezességi díjba kerül.

 A konstrukcióban – az általában a banki finanszírozásnál megszokotthoz viszonyítva – kis mértékű saját fedezet szükséges, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 90 százalékos készfizető kezessége és opcionális esetben a tulajdonos készfizető kezessége egészít ki. A kamat-, kezelési költség és kezességi díj támogatás összege nem terheli a gazdálkodó de minimis keretét, ezeket a támogatásokat átmeneti támogatási jogcímen kapja meg az ügyfél.

A bank felhívja a vállalkozók figyelmét, hogy az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz terméken kívül valamennyi takarékbanki konstrukció esetében is lehetőség van biztosítékként bevonni az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványt, ahol elérhető az akár 90 százalékos kezesség is. A Krízis Agrárgarancia Program keretében garantált ügyletek szintén nem terhelik a vállalkozás de minimis keretét.

Mint látható, kedvező feltételekkel futó konstrukcióból több fajta is elérhető jelenleg a Takarékbanknál. A vállalkozás számára ideális megoldást az országszerte mintegy 50 helyszínen elérhető Takarék Agrárcentrumokban dolgozó szakértők segítenek összeállítani.

A tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül a Ptk.6:64§-a szerinti ajánlatnak, nem jelent a Hitelintézet részéről szerződéskötési kötelezettséget. A Takarék Agrártámogatások Előfinanszírozási Gyorskölcsön igénybevételének részletes feltételei megtalálhatóak a vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételeiben és a Vállalkozói Hitel és Garancia Ügyletek elnevezésű Hirdetményben.

Bővebb információt a takarekbank.hu/agrarcentrum/takarek-vp-komplex oldalon talál.

takarekbank

(x)