MENÜ

Precíziós csávázás vetőmagüzemekben

Oldalszám: 38

CIMBRIA HEID CC50 csávázógép

Horváth Zoltán 2021.01.17.

A biztos termésátlaghoz nélkülözhetetlen a csávázott vetőmag. A csávázógép optimalizálja a vegyszerfelhasználást és csökkenti a környezeti terhelést.

Az eredmény egyöntetűen csávázott vetőmag, mely megfelel a nemzetközi vetőmag-minősítési szabványoknak és kiváló növekedési képességekkel rendelkezik.

AZ UTÓBBI KÉT ÉVTIZED LEGNAGYOBB TECHNOLÓGIAI FEJLŐDÉSE A VETŐMAGCSÁVÁZÁS FOLYAMATÁT ÉRINTETTE

Az egyre nagyobb koncentrációjú hatóanyagok megjelenése egyre kisebb mennyiségű csávázószer-felhasználást tett lehetővé, és végső soron ez követelte meg a precíziós csávázási technológia kifejlesztését.

A Cimbria vállalatcsoport élen jár a vetőmag-kikészítés technológiájában. A dán, osztrák, cseh és észak-olasz gyáraiban a vetőmagkikészítés teljes folyamatához gyártanak gépeket. Ezek közül a precíziós csávázás adag rendszerű technológiáját mutatjuk be:

 

cimg1911-k

 

A Cimbria Heid precíziós CC csávázógép jól bevonatolt magot és sokkal egységesebb csávázóanyag-eloszlást biztosít, összehasonlítva a hagyományos, folyamatos működtetésű dobcsávázóval. Fő különlegessége a drága csávázóanyagok gazdaságos és hatékony felhasználása.

A Cimbria csávázógépek rövid megtérülési idővel rendelkeznek.

Az adagcsávázás során a precíz elektronikus mérleg előkészíti a szükséges magmennyiséget (adagot) a következő ciklusra. Miután a mérleg beadagolta az előkészített adagot a keverődobba, a röpítőtárcsa felgyorsítja a magot és a dob falára, majd vissza a dob közepére juttatja, beindítva ezáltal a keverési folyamatot.

Az előre beállított recept szerint a gép beadagolja a szükséges csávázószer- és púdermennyiséget a meghatározott idő alatt. A csávázószer a dob közepén elhelyezkedő röpítőtárcsára kerül, mely szétporlasztja és egyöntetűen bevonatolja a mozgásban lévő magokat.

A púder közvetlen a mag felületére kerül, biztosítva ezáltal az intenzív és egyenletes magkezelést és bevonatolást. A beállítások által a csávázógép folyamatosan működtethető az automatizált vetőmagüzemi vonalban.

Az optimális eredmények elérése érdekében a termény- és csávázószer-, valamint időbeállítások könnyedén változtathatóak a
PLC-vezérlésen keresztül.

Ezeknek a rugalmas beállításoknak köszönhetően a csávázógép nagyon széleskörűen alkalmazható, a filmbevonatolástól az inkrusztáláson át a pelletálásig.

NAGY PONTOSSÁGÚ VEZÉRLŐEGYSÉG

A teljesen automatizált PLC rendszer vezérli és figyeli a csávázógép működését. Az érintőképernyő a teljes csávázási folyamatot szemlélteti, a gép összes működési és beállítási jellemzőjét (mérleg, keverődob, adagolóvonal) elérhetővé téve a kezelő számára.

Az adatbázisban a receptek eltárolhatóak. Minden adat magyarul jelenik meg, de kívánság szerint a gépkezelő átválthat angolra. A vészjelző és hibaelhárító rendszer, valamint a beépített távvezérlés jelentősen csökkenti az állásidőt és az üzemzavar kockázatát.

A győri székhelyű CHH Műszaki KFT által kínált Cimbria Heid csávázógépek széles méret- és modellválasztéka testreszabott – magtól, hatóanyagtól és belső előírásoktól függő – megoldásokat kínál.

Alapos képzést és teljes körű szervizt biztosít a hazai márkaképviselet. A precíziós gépek rendelkeznek a Gépesítési Intézet tanúsítványával, ami nélkül nem lehet forgalomba hozni csávázógépet Magyarországon.

A Cimbria Heid által gyártott MASSFLOW csávázószer tömegárammérő korábban elnyerte az AGROmashEXPO nemzetközi innovációs díját.

 

chh kép-k

 

A hazai cég szakemberei nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő tanácsadásra az ügyfeleik részére, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő megoldást mind műszaki, mind pénzügyi szempontból.

A Cimbria gépet vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a gépek gyártási eljárása kiforrott, alaposan tesztelt és jól dokumentált.

A tervezést, beszerelést és beüzemelést követően, a győri raktárból az alap alkatrészek és a gyors és hatékony szerviz elérhető.

 

 

portré fotó horváth zoltán-chh

Horváth Zoltán ügyvezető

 

chh-2021-lábléc