MENÜ

A sekély talajművelés hol kezdődik és meddig tart? Mit értünk sekély művelés alatt?

Oldalszám: 56-57
Szász Zoltán 2021.02.13.

A tavaszi művelésekhez, magágykészítéshez általában valamilyen rugós kapás gépet használunk. Amennyiben szántott vagy nagyon jól lezúzott és bedolgozott kukoricatarlón dolgozunk, vagy kalászos volt az elővetemény a kapás gépek szépen elboldogulnak.

horsch-sekelymuveles-1000

Abban az esetben, ha valaki eldobta az ekét és őszi alapművelésben a kukoricatarlót kultivátorral dolgozta be, és valamilyen oknál fogva a szárat kicsit hosszabra sikerült zúzni, tavasszal a kapás gép nagyon sokat elő fog szedni. Ilyenkor szóba kerül a rövidtárcsa, mint tavaszi magágykészítő. Képes erre a rövidtárcsa?

 

horsch_joker rt_sekély magágykészítés

Joker RT – Sekély magágykészítés

 

Aratás után egyre több a dilemmázó termelő a tarlóval kapcsolatban. Csináljak tarlóhántást, vagy hagyjuk ott úgy ahogy van, majd jön az eső és kikelnek a magvak, vagy éppen vessünk bele közvetlenül bárminemű munka nélkül takarónövény-koktélt? Nem egyszerű megmondani, hogy melyik út a helyes. Lehet, hogy mindegyik, lehet, hogy egyik sem. Amennyiben bármit is csinálunk, odafigyeléssel és mindig a legprecízebben végezzük! Fejben dől el, hogy amit csinálunk sikeres lesz-e vagy sem. Amennyiben a megszokottól eltérőt kezdjük el csinálni, először nézzünk szét, hogy azok, akik már ilyennel vagy hasonlóval foglalkoznak azoknál milyen az eredmény!

 

horsch_tavaszi magágykészítés takarónövénybe

Tavaszi magágykészítés takarónövénybe

 

 

Az aratás utáni sekély tarlóhántást nagyon jó minőségben el tudjuk végezni a Joker RT gyors rövidtárcsával. Az előző évek
tapasztalata szerint a repcetarlót a késhengeres opcióval kiegészítve, ultrasekélyen, 2 cm körül el tudjuk végezni. Ez azt jelenti, hogy a magasabb tarlót kb. 10 cm-es darabokra aprítjuk, és a kihullott magvakat nagyon sekélyre keverjük. Innen a repcemagvak ki fognak kelni és nem jelentkezik a következő években kultúrgyomként. A késhenger segítségével az ugyancsak magas tarlóval vágott napraforgó tarlóhántása is nagyon jól elvégezhető.

 

horsch_repce ultra sekély tarlóhántása-1000

Repce ultrasekély tarlóhántása

horsch_ultra sekély repce tarlóhántás után a dupla ringfelx hengerrel-1000

Ultrasekély repce-tarlóhántás után a dupla RingFelx hengerrel

 

Az új Joker RT nagyon nagy felszerelési listából konfigurálható, így mindenki össze tudja rakni a földjeinek és kívánságának legmegfelelőbb felszereltséget.

 

horsch_joker mellső darabolóval, dupa hengerrel, minidrill aprómavteővel

Joker mellső darabolóval, dupa hengerrel, MiniDrill aprómagvetővel

 

A Joker RT 5 – 6 – 7 – 8 – 10 – 12 m munkaszélességekben kerül forgalmazásba. A Horschnál egy új norma lépett életbe a munkaszélességek terén, vagyis az összes gép nettó vágásfelülete, tele tárcsától tele tárcsáig, 15 cm-rel nagyobb, mint a megadott gépszám, ezenfelül jönnek még mindkét oldalon az ásótárcsák.

 

horsch_joker ct covercrush-2

Joker CT CoverCrush

 

Azon termelők számára, akik a Joker rövidtárcsával csak kimondottan sekélyen szeretnének dolgozni lehetőség nyílik a csipkés tárcsa helyett a CoverCrush 52 cm átmérőjű hullámos tárcsával szerelni a gépet. A munkamélység 0–8 cm között van. Ez a rendszer nagyon nagy mennyiségű aprómorzsás talajt képes előállítani, ezzel szemben a keverő hatása nagyon kicsi. Repcetarlók kezelésére, magágykészítésre tökéletesen alkalmas. Általában laza talajokon dolgozó termelők kedvelik.

A Joker mellső támasztó kerekek segítségével tökéletes mélységtartás mellett nagy sebességeknél sem ugrál. A minél nagyobb és több opció beépíthetősége végett a Jokernél a futómű a henger mögé került és a két munkahengeren a SoftRide rendszerű, Horsch szabadalmú csillapítás teljesen nyugodtan tartja a futóművet.

Az egy kar két tárcsa továbbra is megmaradt! Így biztosított a nagy átömlő keresztmetszet, a nagy mennyiségű, akár kukoricatarlón való dugulásmentes talajművelés.

Lezáró hengerből több fajta közül választhatunk. Az egyszeres RollFlex hengert, ill. a csőpálcás hengert a laza talajokon használják, valamint azon termelők, akik hígtrágyát is kijuttatnak a Jokerrel, mivel ezek a hengerek tudnak legtovább dolgozni nedves körülmények között. Az egy soros SteelDisc hengert a kötött, középkötött földeken dolgozó termelők kedvelik, mivel a tarajos henger jól aprít, és visszatömörít. Dupla hengerből a RollPack kifele nyitott U, ill. a RingFlex amelyek forgalomba kerülnek (alsó kép).  Egyre többen oda kezdenek figyelni a talaj higiéniára is, így olyan hengerek kezdenek előtérbe kerülni, amelyekre nagyon kevés föld rakódik fel és így keveset is visznek egyik parcelláról a másikra! Ez a henger a dupla RingFlex! Nagyon jó aprító hatása is van és az egyik legnehezebb a 200 kg/m munkaszélességű súlyával. Ennél nehezebb csak a dupla SD henger, amely kinyomja a szuszt a talajból. Száraz kötött talajokon egyik legkedveltebb henger, olyan termelőknek ajánlott, ahol nagyon kutya földek vannak.

 

horsch szabadalom a softride csillapítás

Horsch-szabadalom a SoftRide csillapítás

 

A nagyobb komfort érdekében a mélységállítás lehet hidraulikus állíthatóságú is. Ebben az esetben a traktorból ki sem kell szállni a mélységet úgy állítjuk, azonban érdemes mégis kiszállni és kontrollálni, hogy tényleg mi történik. Szemre a fülkéből fekete legyen, de nem biztos, hogy ez a jó megoldás. Éppen annyit legyen művelve a föld amennyit szükséges.

A Joker egy olyan eszköz a termelő kezében, amelyet ha jól használ akkor relatív kevesebb gázolajjal sok fejtörést okozó dolgot nagyon jó minőségben meg tud oldani.

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg