MENÜ

Stresszhelyzetek kivédése a LAJTAMAG szójafajtáival

Oldalszám: 91
2021.02.13.

A különféle környezeti anomáliák okozta növényi stresszfaktorokat nemcsak a termőterület helyes megválasztásával, a megfelelő kemikáliák alkalmazásával, a jó agrotechnikai eszközök használatával csökkentheti a gazda, hanem a megfelelő fajtaválasztással is, ezzel kezdődik az egész védekezési folyamat.

szoja-lajtamag-1200

 

Ma már a nemesítés képes olyan fajtákat előállítani, amelyek egy vagy több adott negatív helyzethez jobban képesek alkalmazkodni, és ezáltal biztosabban tudnak teremni. Nem feltétlenül az a legjobb fajta, amely optimális körülmények között nagyot képes teremni, hisz a szántóföldön közel sincs mindig optimális környezet. Sokkal fontosabb a termésstabilitás. Az a fajta, amelyik a különféle stresszhelyzetekkel megbirkózik, végül sokkal jobban tud állományban teljesíteni. Tehát a stabil termőképesség a jó és rosszabb feltételek mellett is az, amitől igazán jó fajta a fajta.

A tenyészidő helyes megválasztása különösen fontos. Az ország északi részében a 00 és 0 éréscsoportú fajtákat javasoljuk, bár az utóbbi években a déli területek gazdái is előszeretettel veszik ezen rövidebb tenyészidejű fajtákat, hisz így biztosabb a betakarítás, mivel az őszi nagy esők elkerülhetők. Ezek a fajták is hordozzák genetikájukban a 4 tonna feletti terméspotenciált, mégis nagyobb biztonsággal termeszthetők, mint egy hosszú tenyészidejű fajta.

A Balaton vonalától délre működnek deszikkálás nélkül az I éréskategóriájú fajták. Ezeket északra semmiképp nem javasoljuk, mert nem érnek be és sokszor még deszikkálással is nehézkes betakarítani a termést.

A 000 fajták az egész ország területén vethetők másod- és fővetésben egyaránt.

A szója esetében különösen fontos az erőteljes kezdeti fejlődés, hogy az állomány mielőbb takarja, árnyékolja a talajt.

A cégünknél forgalmazott fajták rendkívül erőteljes kezdeti fejlődéssel bírnak, így nagy az állomány gyomelnyomó képessége. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy elágazó fajtáinkat szélesebb sortávon termesszük, a nem elágazó fajtákat tömöríteni kell. A szélesebb sortáv alatt a 45 vagy akár a 75 cm-t értjük. A tömörítés esetében a gabona vagy maximum a dupla gabona sortávra gondolunk.

A Lajtamag Kft. a szójavetőmag-előállításban és -értékesítésben is meghatározó szerepet játszik, fajtaválasztékunk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket.

A 00 csoport időbeli első képviselője a RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Sokan választják őszi árpa után másodvetésbe. Kimagasló a fehérjetartalma, amelyet a feldolgozó üzemek extra felárral honorálnak (42–44%). Fővetésben a 2020-as évben Hobolon 3,65 t/ha termésátlagot értünk el vele 20 ha átlagában.

Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel, és magas terméspotenciállal. Csányoszrón és Csákánydoroszlóban 3,6 t/ha átlagterméssel takarították be.

A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. A Lajtamag Kft. legújabb genetikáját képviseli. Kezdeti fejlődése rendkívül gyors. Magas ezermagtömeg és világos köldökszín jellemzi, valamint közkedvelt az első virágemelet magassága miatt, ami 12–16 cm. Szörényben és Héderváron 4 t/ha termésátlaggal termett 30 ha átlagában.

Az Albenga, amely a 0-ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Köldöke sárga, ezért a humán felhasználásra is alkalmas. Betegségellenálló képessége kimagasló. Az idei évben 40 ha átlagában Segesden 4,3 t/ha termésátlaggal, és kimagasló beltartalmi értékekkel jött.

Az I-es kategóriát képviseli az RGT Steara, amelyet elsősorban a déli megyékre javasoljuk. Jó állóképessége és elágazóképessége kiemelendő. Hercegszántón 4,4 t/ha átlaggal termett 30 ha-on. 

A megfelelően kiválasztott fajtát megfelelő módon kell feldolgozni, kezelni, hogy megőrizzük a mag csíraképességét. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, amely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje-tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szójavetőmag oltása. Különösen azokon a területeken, ahol már régen, vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtamagnál az oltással egy menetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

A Lajtamag Kft.-nél lehetőség van többféle vetőmag alapanyag előállítására is. Fő profiljaink egyike az aprómagok, ezen belül mustár, olajretek, facélia valamint a homoki zab és a pohánka, ami a tavaszi vetésű kultúrákat illeti.

Fajtáinkról bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet.

Kollégáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

lajtamag-logo