MENÜ

Hatékony korai védelem és termésnövelő hatás kalászosoknak

Oldalszám: 51

Amistar Prime Pack

Boros Szilárd 2021.03.09.

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédőszer-gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a gazdálkodók azzal a helyzettel, hogy egy adott hatóanyag engedélyét nem hosszabbítja meg az EU engedélyezési hatósága (EFSA), ezáltal kivonásra kerül a hatóanyagok piacáról.

syngenta-kalaszos-fejlec

 

“Az élet nem áll meg”, alkalmazkodni kell a megváltozott helyzetekhez, lehetőleg olyan módon, hogy abból a lehető legjobbat hozzuk ki. Így tett a Syngenta is, az Amistar Opti helyére méltó “utódot” talált termelőpartnerei részére az Amistar Prime Pack termékkombináció által.

Az Amistar Prime Pack két termékből álló kombináció. Tartalmaz Amistar 250 SC-t és Tern 750 EC-t. Előbbi hatóanyaga 250 g/l azoxystrobin, utóbbié 750 g/l fenpropidin. Az azoxystrobin hatásmechanizmusát tekintve a kórokozó gomba légzési folyamatait gátolja, a fenpropidin pedig szterol bioszintézis gátló. Növénnyel érintkezve mindkét hatóanyag szisztémikus, az azoxystrobin a kezelt növény minden részébe eljut. A fenpropidin csúcsirányba elmozduló hatóanyag. A termékkombináció hatásspektrumába tartozik az őszi búza lisztharmata (1. ábra), szeptóriás levélfoltossága, sárga- és vörösrozsdája.

 

amistar-prime-pack-1

 

Növényvédelmi technológiánkban kijuttatását tavasszal, 2-3 nóduszos (BBCH 32-33) fenológiai állapotban javasoljuk 0,8 l/ha Amistar + 0,6 l/ha Tern vagy 1,0 l/ha Amistar + 0,75 l/ha Tern dózisban. Ekkor kiválóan tudjuk blokkolni a már kialakult kezdeti fertőzéseket vagy megelőzni azokat a következő fungicides kezelésig, legyen az a zászlóslevél védelme vagy a kalászvédelem, köszönhetően a kombináció preventív és kuratív tulajdonságainak, valamint 4-5 hetes hatástartamának.

További figyelemre méltó tény a termékkombinációban lévő azoxystrobin pozitív élettani és termésnövelő hatása a kezelt növényállományra nézve. Kezelést követően a növények klorofill szintézise és nitrogénfelvétele fokozódik, csökken az abiotikus stresszfaktorok (pl.: aszályos időjárás) miatt kialakuló reaktív oxigénformák szintje, valamint az öregedési folyamatokért felelős etilénszintézis szintje is, a növények a rendelkezésükre álló vizet gazdaságosabban használják fel (gondoljunk csak a 2019-2020-as évek tavaszi időszakaira). Ennek következtében a kezelt növények fotoszintézise nagyobb levélfelületen hatékonyabb, mely később magasabb betakarításkori terméshozamot is eredményez. 2020. évi fejlesztési kísérleteinkben, 4 helyszín átlagában egyszeri Amistar Prime kezeléssel plusz 630 kg/ha terméstöbbletet értünk el a kezeletlen kontrollhoz képest (2. ábra).

 

amistar-prime-pack-2

 

Összefoglalva az Amistar Prime előnyeit elmondhatjuk, hogy triazolmentes termékkombináció lévén, kora tavaszi hűvösebb időben történő kezeléskor is megbízható hatékonyságot biztosít, jelentős szerepe lesz a kórokozók rezisztenciatörésében (eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmaz), azoxystrobin hatóanyaga a növény minden részébe eljut, jelentős támogatást nyújt a kezelt növények élettani folyamataiban (fotoszintézis, aszálytűrés). Hatóanyagai 3–9 pH-tartományban stabilak, nem hidrolizálnak, aszályos évjáratokban is termésnövelő hatású.

A fent ismertetett, pozitív tulajdonságok ismeretében bízunk benne, hogy a következő év tavaszán Önök is bizalmat szavaznak a Syngenta kalászos fungicid portfólió legújabb tagjának, az Amistar Prime-nak.

 

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg