MENÜ

Mit érdemes tudni az agrárgaranciáról, más néven az intézményi kezességvállalásról?

Oldalszám: 4

PÉNZÜGYI ISMERETEK

2021.04.12.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) mintegy 420 milliárd forint hitelt biztosít kezességével az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban.

Folyamatosan nőtt az elmúlt években a mezőgazdaság garantált hitelállománya, és további növekedés prognosztizálható a várható beruházásokhoz kapcsolódó pályázati forrásbőség, illetve a korona-válságban fokozódó likviditási igények miatt. Így a banki finanszírozásért folyamodó mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások többsége már találkozott vagy találkozni fog az AVHGA-val és szolgáltatásával, az intézményi kezességgel. Cikkünkkel segítünk jobban megismerni ezt a pénzügyi támogatási formát.

 

avhga-202104-kezdokep

Hogyan segít az AVHGA kezesség?

 • Az AVHGA kezesség a banki kockázatkezelés fontos eszköze: biztos megtérülés a banknak, amely növeli a kockázatvállalási hajlandóságot.
 • Az AVHGA kezesség bevonása nagy mértékben javítja a gazdálkodók hitelhez jutási esélyeit és a hitelkondíciók tárgyalása során jobb alkupozíciót jelenthet a vállalkozás számára a bankkal szemben (pl. alacsonyabb kamat, hosszabb futamidő, más fedezetek kiváltása)
 • Ingatlan fedezetek vagy egyéb biztosítékok helyett, vagy azok mellett is bevonható a kezesség. Az AVHGA kezességvállalásának jogszabályi feltétele legalább még egy fedezeti elem bevonása, ami banki döntés alapján akár egy magánszemély kezessége is lehet.
 • Támogatást jelent a vállalkozások számára, amennyiben a jogszabályi keretek a kedvezményes díjon történő kezességnyújtást lehetővé teszik.
 • Az Agrárminisztérium a vállalkozó által fizetendő díj mintegy kétharmadát állja a vállalkozó helyett, így a vállalkozásnak kevesebbet kell fizetni.
 • A vállalkozás által fizetendő, támogatásnak minősülő kezesség díja agrárhitelek esetén a hitel összegének maximum 0,4%-a, amely díj a teljes futamidő alatt fix, és 80%-os mértékű kezességvállalás esetén értendő.

AVHGA Krízis Agrárgarancia Program

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett AVHGA Krízis Agrárgarancia Program 2021-ben is kivételes lehetőséget biztosít a nehezebb helyzetbe került vállalkozások széles körének:

 • rendkívül alacsony kezességi díj
 • a „de minimis” támogatási keretek kímélése átmeneti támogatási jogcím alkalmazásával
 • a bankoktól a hitelezés kockázatának akár 90%-át átvállalja az AVHGA
 • A kezességvállalás maximális összege 5 millió euró, amely nagy összegű hitelek garantálását is lehetővé teszi. A hitelösszeg nem haladhatja meg a vállalkozás 2019. évi teljes árbevételének 25%-át; illetve az éves bérköltségének kétszeresét; vagy nem lehet több mint a vállalkozás 18 havi likviditási szükséglete
 • a Magyar Állam 90%-os viszontgaranciája kapcsolódik az ügyletekhez

Milyen finanszírozási igények esetén jön szóba az intézményi kezesség?

 • Likviditást biztosító folyószámla vagy rulírozó hitelekhez
 • Forgóeszköz finanszírozást biztosító hitelekhez
 • Beruházási hitelekhez
 • Lízing ügyletekhez
 • Faktoring ügyletekhez
 • Vidékfejlesztési Program nyertes pályázataihoz kapcsolódó beruházási önerő hitelekhez, támogatás előfinanszírozó hitelekhez vagy akár a támogatási előleget biztosító bankgarancia ügyletekhez is

Az AVHGA kezesség bevonásának folyamata

 1. A gazdálkodó felkeresi a bankot finanszírozás igényével, ahol megállapítják, hogy kaphat-e hitelt
 2. Amennyiben a vállalkozás a felajánlható fedezetekben nem bővelkedik, vagy inkább nem terhelné zálogjoggal a vagyonát, arra is van lehetőség, hogy a kérelem során előre jelzi a vállalkozás a banki ügyintézőnek, hogy szeretné igényelni az alapítvány készfizető kezességét.
 3. A bank dönt a saját fedezeti elvárásairól
 4. Kizárólag a bankban történik ügyintézés, az AVHGA-val nem kell felvennie a vállalkozásnak a kapcsolatot. A bank ügyintézői segítségével ki kell tölteni az AVHGA igénylési dokumentumokat, majd a bank továbbítja a kezességi kérelmet az AVHGA-nak.
 5. A kezességi igény elbírálásának határideje átlagosan 1,1 munkanap. Az alapítvány a bírálat alatt lekérdezi a Magyar Államkincstártól a vállalkozás szabad de minimis vagy átmeneti támogatási jogcímre vonatkozó kereteit, valamint a beruházási projekt esetén ellenőrzi az ügylet támogatásintenzitását. Ezek tükrében megállapítja, hogy az ügylet támogatható-e, milyen támogatási kategóriában tud kezességet vállalni. Ez a döntés határozza meg végső soron a díj mértékét is, amely az esetek 99 százalékban kedvezményes.
 6. Az AVHGA kibocsátja a bank számára a kezességi levelet és a kezességi díjszámlát, és ezzel egy időben e-mailen megküldi a vállalkozás számára az ügylethez kapcsolódó támogatástartalom igazolást.
 7. A bank a kezességi levél kiadása után folyósíthatja a szerződéses hitelösszeget a vállalkozásnak.
 8. A kezességi díjat a banknak fizeti meg a vállalkozás, direkt kapcsolat ez esetben sincs az alapítvány és a vállalkozások között
Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 
(06 1) 474 5070
[email protected]
www.avhga.hu

avhga2020
Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, a kezesség feltételeit a mindenkor hatályos Üzletszabályzat tartalmazza, amely a www.avhga.hu weboldalon elérhető.