MENÜ

Szelektív gyomirtó magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen napraforgóban, repcében, szójában és más kétszikű kultúrákban

Oldalszám: 31

Leopard 5 EC

Dr. Nagy Viktor, Papp Zoltán 2021.05.09.

syngenta-leopard-kiserlet

 

  • Széles hatásspektrum
  • Rugalmas dózis és kijuttathatóság
  • Csapadékfüggetlen
  • Könnyű időzíthetőség

A napraforgó egyszikűektől való mentesítése posztemergensen az egyik legbiztosabb, főleg ha évelő gyomok, pl. fenyércirok fertőzöttsége várható a területen. Figyelembe kell venni, hogy a rizómákról az évelő változat korábban illetve szinte folyamatosan is képes hajtani.

A Leopard 5 EC1 quizalofop-P-etil hatóanyagú szelektív egyszikűirtó gyomirtó szer számos kétszikű kultúrában. A zöld növényi részeken felszívódva az egyszikű gyomok zsírsavképződését gátolja. Hatására a gyomnövények fejlődése pár nap alatt megáll, de a teljes hatáskifejtéshez 2-3 hétre van szükség.

Javasolt növényvédelmi technológia

Napraforgóban a kezelést a napraforgó 2–4 leveles állapotában célszerű elvégezni, a magról kelő egyszikű gyomok 1–5 leveles, a fenyércirok 10–30 cm-es állapotában a legérzékenyebb a hatóanyagra. Fix-Pro adagolása szükséges a permetléhez a jobb hatás elérése érdekében. Herbicidtoleráns napraforgóban a kétszikűek elleni védekezést követően, ha a kezelés során Listego2 vagy Listego Plus3-t használtak, 10–14 nappal később kell az egyszikűirtást elvégezni. Ha Fluence4-t követi a Leopard 5 EC1 alkalmazása, 5–7 napot kell várni.

 

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök
Papp Zoltán
kukorica és napraforgó növényvédőszer-kampánymenedzser

syngenta_logo.svg

 

1 Leopard 5 EC az ADAMA Hungary Kft. bejegyzett márkaneve
2 A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 6300/2241-1/2020 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
3 A Listego Plus azonos a 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar Plus gyomirtó permetezőszerrel.
4 Az Express az FMC bejegyzett védjegye.
A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel. A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.