MENÜ

Kompromisszummentes direktvetés

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2021.06.08.

A tavaszi magágykészítéseket a márciusi „tél” megviccelte. A természet később ébredt, így a földek kevésbé melegedtek fel, és az őszi kalászosok is mintha még „téli álmot aludnának”. Azonban amint eljött a naptári idő elkezdődtek a kapásnövények vetései. A legtöbb hazai termelő valamilyen magágyat készít, azonban van egy maréknyi gazda, akiknél a mag direktvetés útján kerül a talajba. Sokan hangoztatják, hogy a földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön, de ezért nem sokat tesznek.

A direktvetés egy életforma. Úgy, ahogy van vegán vagy paleo, lehet szántani is vagy direktvetni, és létezik a köztes állapot is. Nagyban régiótól vagy földrésztől függ, hogy milyen technológiában műveljük a talajt, mert lehet ezt vassal vagy vas nélkül. Akik viszont már nem „túrják” a földet az átállás általában ott sem egyik napról a másikra történt. Van egy átmenet, amit, ha akarjuk úgy is lehet hívni, hogy mulcsos technológia – az intenzív forgatást leváltotta az intenzív, majd kevésbé intenzív mulcskultivátoros technológia. A következő lépés lehet akár a direktvetés, ahol a talajművelést már a takarónövények végzik.

 

horsch-kép1_sprinter 12 nt_nyitott barázdában történő vetés-1000

Sprinter 12 NT nyitott barázdában történő vetés

 

A Horsch NoTill technológiában különböző vetőgépek foglalnak helyet, megkülönböztetünk kapás (Sprinter NT) és tárcsás csoroszlyás (Pronto NT, Avatar) vetőgépeket. A kapás vetőgépeket, Sprinter NT, általában ott használják, ahol nagyon kevés szármaradvány van a föld felszínén, és vetésnél mélyebb árkot kell húzni a nedvesség után, „ásunk”, de sekélyen vetünk – ún. nyitott barázdába vetés.

 

horsch-kép2_pronto 9 nt_silókukorica tarlóbanvetés

Pronto 9 NT vetés silókukorica-tarlóba

 

A tárcsás csoroszlyás direktvető Pronto NT már jobban boldogul a szármaradvánnyal, ugyanis a TurboDisc vetőcsoroszlyák előtt egy hullámos tárcsa végzi a vetőmagágy készítését. Ez a tárcsa átvágja a szármaradványokat, ezenfelül abban a mélységben, ahová a mag kerül, aprómorzsás talajt készít. A vetőcsoroszlya ebbe a magágyba könnyen behatol és biztonságosan tartja a vetésmélységet, mindamellett, hogy egy standard TurboDisc vetőcsoroszlyáról beszélünk. A Pronto NT tökéletesen tud működni a hagyományos technológiában is, amennyiben egy szántóföldi kultivátorral vagy rövidtárcsával félkész magágyat készítettünk.

 

horsch-kép3_pronto nt magágykészítés és vetés

Pronto NT magágykészítés és vetés

horsch-kép4_az nagymennyiségű szármaradvány sem akadály

A nagymennyiségű szármaradvány sem akadály

 

A nagy szármaradványos területek direktvetője az Avatar. Az egytárcsás, nagy, 350 kg-ig terjedő csoroszlyanyomású vetőcsoroszlya képes a nagy mennyiségű, műveletlen talajfelszínen elterülő szármaradvány átvágására és a vetőmag megfelelő mélységbe vetésére. A vetőgép akár 3 tartályos is lehet, így különböző magvak vethetőek pl. műtrágyával együtt is. Az Avatar vetőcsoroszlyáit egyenként kell a mélységben állítani egy gyors mélységállító rendszerrel, így biztosítható a pontos vetésmélység.

 

horsch-kép5b_tökéletes vetés még nehéz körülmények között is

Tökéletes vetés még nehéz körülmények között is

horsch-kép5_avatar vetőegység

Avatar vetőegység

 

Ennek a rendszernek van még egy hozadéka. Amennyiben különböző méretű magokat vetünk, ezeket különböző mélységbe is tudjuk lehelyezni, mivel a vetőcsoroszlyák két sorban vannak elhelyezve, így pl. az első sor mélyebben a második sekélyebben vet. Az egytárcsás vetőcsoroszlyát, hasonlóan, mint a szemenkénti vetőgépnél, egy mélységtartó kerékhez viszonyítva állítjuk a mélységben, a magvakat egy guminyelv vagy görgő fixálja a vetőbarázda aljára, és a vetőbarázda zárásáról egy tömörítőkerék gondoskodik. Az Avatart is lehet hagyományos technológiában használni. Az igen kötött nehéz talajok esetében, ahol nehéz jó vetőmagágyat előállítani, nagyon rögös a talajfelszín vagy köves talajokon, ott a nagy csoroszlyanyomásnak köszönhetően az Avatarral biztonságosabb a vetés.

 

horsch-kép6_az avatar mulcsos kötött, köves talajon is jól dolgozik

Az Avatar mulcsos, kötött, köves talajon is jól dolgozik

 

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg