MENÜ

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

Oldalszám: 22-23
Tóth Csantavéri Szilvia 2021.07.09.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Évről évre komoly gondot okoznak az évelő gyomnövények. A száraz tavaszokon korán kihajtanak, mire a gyomirtásokat terveznénk, már nagy egyedszámban, fejlett állapotban fertőznek a területen. Az esőre, vetésre váró, előkészített magágyakban tömeges mezei acat és fenyércirok kihajtást láthatunk szerte az országban. Tavasszal költséges módon, fitotoxicitást kockáztatva tudjuk csak elvégezni az évelők elleni védekezést, amelynek hatékonysága sajnos gyakran elmarad az elvárttól. Előfordul, hogy a többi gyomnövény szempontjából optimális kezelés idejére már megerősödött, túlfejlett évelő példányok vannak a területen, vagy az esőzések miatt nem tudunk időben rámenni a területre, így a kijuttatáskor már hatékonyságcsökkenést és fitotoxicitást tapasztalunk. Gyakori a kétmenetes beavatkozás szükségessége, ami plusz idő- és költségráfordítást igényel, pont abban az időszakban, amikor egyébként is nehezen tervezhető a munkavégzés a tavaszi munkacsúcsok, illetve a kiszámíthatatlan, szeles időjárás miatt.

 

syngena-medallon-2es fotó_megerősödött acat

1. kép: A tavaszi gyomirtás idejére megerősödött, magszárba indult mezei acat, ilyenkor már nagyon ellenálló a gyomnövény (fotó: Csantavéri)

 

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás. 

Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk. 

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

A Medallon Premium speciális formuláció, amely a hatóanyagon kívül ionvédelmi rendszert, valamint természetes eredetű tapadásfokozó anyagot – kukoricaglükózt – tartalmaz.

 • Összetétel: 360 g/l glifozátsav
 • Hatásmód: totális hatású gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen
 • Dózis: 2,0–3,0 l/ha magról kelők, 4,0–6,0 l/ha évelők ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád)
 • Időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor
 • Hatásmechanizmus: aromás aminosav bioszintézis gátlás
 • Hatástartam: csak föld feletti zöld növényi részeken szívódik fel, tartamhatása nincs. Talajon keresztül nem hat.

Spektruma: nem szelektív herbicid, ezért az erősen viaszos és szőrös levelű, valamint a lisztharmat micéliummal erősen fedett levelű gyomnövényzet kivételével minden zöld növényi részt károsíthat. Az egynyári és évelő egy- és kétszikű gyomnövények széles köre ellen hatékony. 

A Medallon Premium gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, mint más glifozát tartalmú készítmények.

syngenta-medallon

2. kép: Kezeletlen kontroll: virágzó parlagfű állomány tarlón (fotó: Csantavéri)

 

Gyomfejlettség: magról kelő kétszikűek esetében azok 4–8 leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3–5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson. Fényfázisban (nappal) a hatékonysága jobb. Ammónium-nitrát ionnal penetrációja, transzlokációja javítható.

Szelektivitás: a készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

 

syngenta-medallon pr hez acat_tarlókezelés 8 fotó

3. kép: A Medallon Premiummal végzett tarlókezelés látványos hatása a következő évi tavaszi kultúrában. Balra a kezelt táblarész, jobbra a kezeletlen (fotó: Varga Balázs)

 

Hatáskifejtés, tünetek, bomlás:

 • A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél- és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut, így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre.
 • Már a bejutást követően leállítja a növény életfolyamatait, de a teljes pusztulás csak két hét múlva következik be.
 • Vízben nem bomlik, talajban a felezési idő 0–3 nap.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozáttartalmú szerek sorából:

 • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság,
 • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik,
 • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs pluszköltség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás,
 • nem habzik,
 • magas hatóanyag-tartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak,
 • más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető.

A tarlókezelés szükségessége vitathatatlan. De nagyon fontos az időzítés! A legjobb hatékonyságot akkor tudjuk elérni, ha nem a betakarításhoz közeli időpontban, a tarló első kizöldülése után, a forró nyári időszakban végezzük, hanem azt az időszakot célozzuk meg, amikor az évelő gyomnövény a nyár végén telelőre készül, hűvösödnek az éjszakák, párásabbak a reggelek. Az ekkor végzett gyomirtással elérhetjük azt, ami az igazi célunk, nemcsak a föld feletti zöld lombozatot tüntetjük el, hanem kihasználjuk a totális gyomirtás valódi értékét, a hatóanyag maradéktalanul eljut a telelőre készülő gyomnövény föld alatti túlélőképleteibe, azokat gyengítve, elpusztítva fejti ki hatását.

 

A tarlókezelés megtérülő befektetés, használjuk ezt az egyszerű növényvédelmi lehetőséget észszerűen.

 

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg