MENÜ

Kalászos vetőmagok a Lajtamag Kft. kínálatában

Oldalszám: 51
2021.07.07.

A Lajtamag Kft. több szegmensben kínál őszi kalászos fajtákat a gazdák számára. Kimagasló termőképességű árpával (SU Ellen), minőséget adó búza fajtákkal (Antonius), bőtermő búzafajtákkal (Activus, Falado), és durum búzákkal (Lunadur, Lupidur) segíti a termelők eredményes gabonatermesztését. A megfelelő növényvédelem és tápanyag utánpótlás mellett a fajtaválasztás is nagyon fontos a sikeres gazdálkodásban.

A modern árpatermesztés alapvető követelményei a tavaszi korai regenerálódás, az erős generatív hajlam, a jó alkalmazkodóképesség (gondoljunk csak a manapság sokszor emlegetett hektikus időjárásra), és a kimagasló beltartalmi paraméterek, magas hektoliter súly. Ezeknek a követelményeknek nagyon jól megfelel a Lajtamag által forgalmazott SU Ellen őszi árpa: Betegség-ellenálló képessége nagyon jó, köszönhetően a vaskos széles levélzetének. Meghálálja az intenzív technológiát, de az extenzívebb körülmények között is jól teljesít. Megdőlésre nem hajlamos, de árpa révén a szárszilárdítás ajánlott.

Az ANDORIA az árpák egy új generációját képviseli, amely legfőképpen a vírus elleni rezisztenciában érhető tetten. Az egyre könnyebben áttelelő vírusvektorok (levéltetvek, különböző rovarkártevők) jóval nagyobb károkat okoznak, terjesztve a sárga törpülés vírusát. Erre a problémára megoldás az Andoria, mert nem fogékony a terjesztett vírusra.

 

lajtamag andoria

ANDORIA

 

A minőségi búzafajták még mindig egyik jeles képviselője az ANTONIUS. A jó hektoliter súlya mellett a kiemelkedő fehérjetartalom jellemzi. Emellett a sikértartalom és az esés száma, és a P/l száma is a prémium kategóriába sorolja. Ezek a paraméterek rendkívül fontosak az olasz malmok számára, akik név szerint keresik az Antonius búzát. Egészséges fajta, amely magas száron érik, de megdőlésre nem hajlamos.

A bőtermő fajták közül az ACTIVUS fajtát kínálja cégünk a gazdáknak. Ez egy korai, magas termőképességű fajta, melyben a magas termésátlaghoz általában malmi minőség párosul. Egészséges fajta, amely meghálálja az intenzív gazdálkodást.

Az elmúlt években általában a fő kérdés, ami a gazdákban megfogalmazódott, hogy „mit vessek”? Bőtermő fajtát gyengébb beltartalommal, mert a piac úgy sem fizeti meg a minőséget, vagy javító búzát, remélve, hogy megéri és megfelelő felár lesz a minőségi búzára?. A legjobb megoldás ha porlasztjuk a kockázatot és mindkettőből vetünk. Azonban akad egy alternatív megoldás a Lajtamag kínálatában. A bőtermő képesség és a kimagasló beltartalmi paraméterek a FALADO fajtában egyesülnek. A rendkívül jó termésstabilitás, nagy terméspotenciállal és jó beltartalmi paraméterekkel egészül ki. Középmagas száron érő, egészséges, közepesen magas fajta, megdőlésre nem hajlamos. Télállósága nagyon jó.

 

 

lajtamag falado (1)

FALADO

 

Évről-évre változékony piac a durumé. Általában a jó üvegességgel és hektoliter súllyal rendelkező durumokat megfizeti a kereslet és igény is van rájuk. A LUNADUR és a LUPIDUR fajták évről évre jó minőséget és megfelelő termésmennyiséget hoznak, extra profithoz juttatva a termelőket. A magas fehérjetartalom mellett annak minősége is nagyon jó, vagyis a W illetve a P/L értékek is az olasz piacnak megfelelő. A kiváló beltartalmi értékei mellett fontos megemlíteni a kiváló télállóságukat, ami a durumok között kimagasló.


Zöldítsen a Lajtamaggal!

Cégünk meghatározó az aprómagok, és a zöldtrágyák területén.

A tudatos gazdának nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítő keverékek használata, hisz ezzel meg tudja őrizni, vagy javítani a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza szerkezetét. Az állandó keverékeink mellett folyamatosan figyeljük a termelők igényeit és tudatosan állítjuk össze egyedi komponenseinkből a szakmailag alátámasztott keverékeinket. Tudatos zöldítés = jobb talajszerkezet.

 

lajtamag takarékos zöld1

Takarékos zöld

 

A zöldítő keverékek rendelésének célegyenesébe értünk. Keresse Kollegáinkat, akik segítenek a megfelelő keverék kiválasztásában.

Kollegáink elérhetőségét: www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Keverékeinkről bővebben a www.lajtamag.hu/vetomag/zoldtragya-keverekek olvashat.

lajtamag-fejlec_logo-800