MENÜ

Precíziós szolgáltatás állami támogatással

Oldalszám: 10

Hogyan tudjuk kielégíteni a pályázati feltételeket?

Bucsi Tamás 2021.07.09.

Bucsi Tamással az AGRO AIM HUNGÁRIA KFT. precíziós mezőgazdasági szakmérnökével és talajvédelmi szakértőjével beszélgettünk a precíziós szolgáltatások kapcsán.

 

bucsi-tamas-korben

 

 

A.N.: Mióta vagytok a precíziós piacon?

B.T.: Már 6 évvel ezelött elkezdtük a helyspecifikus szolgáltatási modellünket összerakni. Eddig több mint 100.000 ha-on végeztünk el különböző precíziós szolgáltatást, elég sok tapasztalatot sikerült összegyűjtenünk. Kezdetben elég sok zsákutcába futottunk bele, igen sok mindent kipróbáltunk.Az első ilyen volt, hogy a kisebb kezelési egységeket hogyan határoljuk le.

Milyen lehatárolási módszereket próbáltatok ki eddig?

Kipróbáltuk a VerisTech cég által forgalmazott Veris MSP3 gépet, ami azonnal képes volt meghatározni a talaj kémhatását, elektromos vezetőképességét és a talaj összes szervesanyag tartalmát is. A gép által mért adatokat folyamatosan 3 éven keresztül visszamértük és azt láttuk, hogy túl nagy a szórás a laborban és a gép által mért adatok között. E mellett megnéztünk különböző talajszkennereket is, aminél szintén hasonló nagy szórású adatokat tapasztaltunk, mint a Veris esetén. Ráadásul talajtani szempontból nem tartom szakmailag sem túl szerencsésnek, ha csak egy pár talaj paramétert emelünk ki és az alapján csináljuk a zónák kialakításait. Ezután megnéztük az „amerikai” egy hektáros raszteres mintázási lehetőséget is. Ennek a hektárköltsége olyan magas lett, hogy a termelők ezt a szolgáltatást nem akarták igénybe venni.

Végül milyen lehatásolási módszer mellett döntöttetek?

Végül úgy láttuk, hogy a növény a legjobb indikátora annak, hogy „hol szeret” vagy „nem szeret” lenni, így a műholdas elemzésnél maradtunk ami képes arra, hogy megmutassa a növények biomassza eloszlásait a táblán belül. Ez önmagában viszont nem elég, így vannak olyan plusz módosító tényezők is amikkel dolgozunk a lehatárolások kapcsán. A rendzserünket folyamatosan finomítjuk és kutatjuk az újabb lehetőségeket is.

A menedzsment zónák lehatárolása után mi a következő teendők?

A következő feladat a georeferált talajmintavétel. Terepjárókra szerelt GPS navigációval ellátott automata mintavevőink vannak, a zónákra mintázási útvonalakat rajzolunk és a kollégák az alapján mintáznak. A még nagyobb pontosság érdekében 2 éve egy saját talajlabort is vásároltunk, ahol igen nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a minták kellőképpen elő legyenek készítve, amik a vizsgálatokat igen befolyásolhatják. Ha az eredmények megérkeznek, akkor zóna szinten azokat kiértékeljük és szaktanácsot (műtrágyázási, vetési, talajjavítási) adunk a partnereinknek.

Miért vagytok mások, mint a többi precíziós szolgáltató?

Szerintem az egyik legfontosabb az, hogy csapataink állandóak, nincs fluktuáció. Ezáltal is tudjuk azt garantálni, hogy 2-3 vagy 4 év múlva is ugyanazokkal a szakemberekkel fognak a termelőink egyeztetni. E nélkül egy szaktanácsadási rendszer nem is tudna működni. A másik, hogy tényleges szaktanácsot adunk. Az adatokat részletesen kielemezzük és márkafüggetlenül tudunk beszélgetni. Teljes technológiákat rakunk össze és fontos, hogy mindig megjelenik mellette a költség elemzés is.

Mi a helyzet a gépekkel? Egyszerű a precíziós kezelésük?

A gépek összehangolása terén is van bőven tennivaló. Sokszor futottunk bele olyanba, hogy kellett plusz egy kábel, vagy a monitorba feloldó kulcs ami után ténylegesen tudott a gép precíziósan dolgozni. Szerencsére erre is van egy csapatunk, aki a kijuttatás előtt kimegy és átnézi, hogy működik-e az adott eszköz precíziósan. Ha valami mégis hiányzik, akkor általában a gépforgalmozókkal közösen szoktuk megoldani a problémát.

A termelőnek, ha igénybe veszik a szolgáltatást csak annyi a dolga, hogy elküldje a tábla határvonalait és utána a teljes szolgáltatást egy kézben mi végig visszük, a végén pedig megkapja a kijuttatási fájlokat egy pendrive-on.

Nagy az igény A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása pályázat kapcsán? Mi az amiben tudtok segíteni a leendó partnereknek?

Nagyon sok az érdeklődő, hiszen most kötelezően az összes elszámolható pályázati költség 7% -át precíziós szolgáltatásra kell költeni. A kiírás szerint 8 pont van, amit lehet teljesíteni a szolgáltatások kapcsán. Ebből 4 pont gyakorlatilag a már meglévő és a fentiekben részletezett szolgáltatási modellünk teljesen lefedi, azaz:

  • első lépés: egy műholdas és földközeli távérzékelési adatok beszerzése
  • második lépés: menedzsment-zónák lehatárolása
  • harmadik lépés: precíziós, georeferált talajmintavétel
  • negyedik lépés: differenciált anyagkijuttatási tervek és térképek elékészítés

Ha a termelők a fenti négy pontban leírt szolgáltatásokat igénybe veszik, akkor már el lehet indulni a helyspecifikus kijuttatások irányába, hiszen elegendő információnk lesz a döntések kapcsán.

Emellett van plusz négy elem amit be lehet építeni a pályázathoz tartozó szaktanácsadási rendszerbe:

  • farm-menedzsment, mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek beszerzése.

Ide olyan programok tartozhanak ami térinformatikai adatokat képesek kezelni (Pl. AG LEADER által forgalmazott SMS program), vagy termelői nyilvántartásra alkalmasak.

  • agrometeorológiai és egyéb, növényállományban elhelyezett szenzorok alapján növényvédelmi előrejelzések készítése.
  • abiotikus környezeti tényezők "okos" monitoringja (zárt termesztő berendezések esetében),
  • a precíziós gazdálkodásra történő átálláshoz kapcsolódó képzések, oktatások támogatása

A mostani információink alapján ezek felsőfokú precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzésekre vonatkoznak és fontos, hogy itt a termelő alkalmazottjának kell elvégezni a képzést, szolgáltatót nem vehet igénybe.

Akkor gyakorlatilag most a pályázathoz kapcsolódó szinte összes pontban tudtok segíteni?

Igen, kivéve persze azt, hogy a termelő helyett nem tudunk képzésre járni, de mivel nekem is megvan ez a képesítésem, így ha a jövőben esetleg változna a kiírás és szolgáltató is igénybe vehető, akkor ezt a pontot is ki tudjuk elégíteni.

Bucsi Tamás
06704106361
precíziós mezőgazdasági szakmérnök
talajvédelmi szakértő

 

precíziós hird agroaim