MENÜ

Új SYNGENTA hibridek a termelői igények szolgálatában – SY Glorietta, Aganos

Oldalszám: 39
Szeleczki Attila 2021.07.09.

Örömmel osztjuk meg Önökkel, hogy a Syngenta portfóliójában olyan új hibridek válnak elérhetővé az idei évben, amelyek új szintet képviselnek a hazai repcekínálatban.

Nemesítőink folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hazai körülményekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket nemesítsenek ki, mivel a repcetermesztésben állandósulni látszanak a kihívások. Az utóbbi évek időjárása például rendre szélsőséges képet mutat, elég csak az idei, kezdetben száraz tavaszra és a rendkívül hektikus, nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozásokra gondolni. A Syngenta nemesítőinek célja, hogy olyan hibrideket fejlesszenek ki termelőinknek, melyek a magas terméspotenciálon túl rendkívüli termésstabilitással is bírnak. A hazai repcenemesítő hálózatunk 2019-ben átalakult, melynek köszönhetően lehetőségünk nyílik sokkal korábbi stádiumban, hazai körülmények között tesztelni a jövő hibridjeit. Ennek eredményeként az elkövetkezendő években repcekínálatunk folyamatosan frissül, olyan hibridekkel, melyek kifejezetten a magyar klimatikus viszonyokra és termelőink igényeire épülnek.

Ismerjék meg és próbálják ki az idei évben bevezetésre kerülő új, SY Glorietta és Aganos hibridünket, melyek már e kritériumoknak megfelelve kerülnek köztermesztésbe.

Az ÚJ MÉRFÖLDKŐ

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodóképességének köszönhetően Európa-szerte, de Magyarországon is kimagasló terméseredményeket ért el (1. ábra).

 

uj-syngenta-hibridek

 

Lehet rá alapozni. A téli hidegtűrése kiváló, korai vetésre is alkalmas, de lassú és fokozatos magszárba indulása miatt a késő áprilisi fagyok is kevésbé veszélyeztetik. Középérésű, magas állományt nevelő hibrid, mely jó szárszilárdsága okán kiemelkedő állóképességgel rendelkezik. Bevárja a kombájnt!
Az SY Glorietta ellenáll a fóma- és szklerotínia betegségeknek, de a tarlórépa sárgaság vírusra is rezisztens (TuYV). A kiváló nitrogénhasznosító képessége okán még akkor is jó termésre lehet számítani, ha a talajban a nitrogén feltáródása lelassult.

Azoknak ajánljuk, akiknek fontos a kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás, a télállóság és a repce betegségeivel szembeni tolerancia.

Az Aganos a Syngenta új, középkorai éréscsoportba tartozó hibridje.

A Közép- és Dél-Európában terméspotenciálját tekintve a legkiemelkedőbbek között szerepelt.

Zárt térállás, közepes növénymagasságú hibrid, mely megkönnyíti a szántóföldi növényvédelmi kezeléseket. Középkorai hibrid, korai virágzással és jó télállósággal. Átfogó ellenálló képességgel bír valamennyi szárbetegséggel, valamint a tarlórépa sárgaság vírussal (TUYV) szemben is rezisztens.

Tápanyagban gazdag, kedvező vízháztartású területeken kimagasló terméseredményre képes.

A Syngenta Kft. repce portfóliójának már ismert hibridjei:

SY IOWA

Középkorai éréssel azok számára, akiknél előny a magas olajtartalom és a szklerotíniával szembeni ellenállóság.

BLUESTAR

A „Kék Csillag” jól ismert középérésű hibridünk, kimagasló terméspotenciállal és -stabilitással rendelkezik. Erős gyökérzetű, a terjedő szélesebb sortávolságot is benövi.

SY FLORIDA

A korai szegmens zászlóshajója. Ideális azok számára, akiknél számít a koraiság. Alacsonyabb, gépekkel könnyebben kezelhető hibrid, melynek szklerotínia ellenállósága is kiemelkedő.

SY CASSIDY

A korai szegmens egyik legalkalmazkodóbb hibridje, mely az ország összes repcetermesztő területén megállja a helyét.

 

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg