MENÜ

Pontos®* – az őszi búza és az őszi árpa új őszi gyomirtó szere

Oldalszám: 29
Molnár Szabolcs 2021.08.08.

Az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtása viszonylag rövid múltra tekint vissza, mivel a gyomszabályozás ezen módja valamikor csupán a 2000-es évek elején indult el Magyarországon. Az akkor még „idegennek” tekintett technológia azóta folyamatosan terjed, és egyre népszerűbb a termelők körében.

Az őszi kalászosok őszi gyomirtását gyakorlatilag az élet kényszerítette ki, hiszen az akkor, és a mai napig is az egyik legfontosabb kalászos egyszikű gyom, a nagy széltippan elleni védelemben egy hatékonyabb és olcsóbb megoldást jelentett a tavaszi gyomirtásokhoz képest. Ezen túlmenően az őszi gyomirtásra használható készítmények hatékonyak a kalászosok legfontosabb gyomnövényei, a T1 és T2 életformájú kétszikű gyomok ellen is, így a gyomirtás a zsúfolt tavaszi szezonról előre hozható az őszi időszakra. Az őszi gyomirtás elfogadottságát és jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 2020 őszén már kb. 250 ezer hektár őszi kalászos kapott ilyen kezelést.

2021 őszétől egy új készítménnyel bővül a felhasználható termékek köre, mely Pontos® néven kerül forgalomba.

A készítmény őszi búzában (durum és tönköly is) és őszi árpában kap felhasználási engedélyt pre- és korai posztemergens felhasználási lehetőséggel. A Pontos® hatóanyagai a picolinafen (HRAC: F1), mely Magyarországon eddig még nem volt elérhető, és a flufenacet (HRAC: K3), melyek egymástól teljesen eltérő módon fejtik ki hatásukat, így tökéletesen kiegészítik egymást. A picolinafen egy karotinbioszintézis-gátló hatóanyag, amely alapvetően a levélen keresztül szívódik fel, de a gyomnövények a gyökéren keresztül is felveszik a hatóanyagot.

Hatása elsősorban a magról kelő kétszikűekre terjed ki, de erősíti a magról kelő egyszikűek elleni hatást is. A flufenacet hatásmódja a fehérje és nukleinsav bioszintézis gátlásán alapszik (sejtosztódás gátlás), és a gyomnövények főleg a gyökéren és a szik alatti szárrészen veszik fel a hatóanyagot, amely elsősorban a magról kelő egyszikűek elleni hatásért felel. A hatóanyagok víz­oldékonysága alacsony, illetve közepes, nem mobilisak, ennek köszönhetően jelentős talaj- és hatástartammal rendelkeznek.

Az elmúlt 2 évben az ország különböző termőtájain (Nyugat-Dunántúl, Közép-Magyarország, Délkelet-Magyarország, Észak-
Magyarország) összesen 18 hatékonysági kísérletet állítottunk be, hogy teszteljük a Pontos® hatásspektrumát hazai körülmények között is. A kapott eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a készítmény igen hatékony a nagy széltippan ellen már alacsonyabb dózisban is mind pre-, mind korai posztemergens alkalmazásban. A kísérletek eredményei azt is visszaigazolták, hogy a Pontos® szintén kiváló hatékonysággal bír számos fontos kalászos kétszikű gyom ellen, mint például az ebszékfű, pipacs, pásztortáska, veronika félék, tyúkhúr, sebforrasztó zsombor, mezei árvácska (fotó).

 

basf-pontos-2021-tiszaalpar

Fotó: balra kezeletlen kontroll, jobbra Pontos® 0,75 l/ha PRE Tiszaalpár, 2021. május 26.

 

A Pontos® felhasználható preemergensen, valamint korai posztemergensen 0,75–1,0 l/ha dózisban a kultúrnövény kelésétől a 4 mellékhajtás fejlettségig. Korai posztemergensen a nagy széltippan 1–2 leveles, a magról kelő kétszikűek szik–2 leveles állapotában kell kijuttatni a készítményt. A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható. Normál vetésváltásnál nincs utóvetemény-korlátozás.

Hogy kinek ajánljuk a Pontos®-t? Minden olyan termelőnek, akiknek már a kezdetektől gyomoktól mentes őszi búza és őszi árpa állomány elérése a céljuk, és egy rugalmasan használható, hatékony megoldást szeretnének.

*engedélyezés alatt

 

Molnár Szabolcs
www.basf.hu

basf-lablec-kocka