MENÜ

Szerb szójafajták hazai viszonyokra válogatva

Oldalszám: 22
2021.10.11.

Szerbia vezető agráripari csoportja, a Delta Agrar 2011-ben vásárolta meg a több, mint 45 éves nemesítői múlttal rendelkező SELSEM nemesítőházat. A SELSEM Szerbia vezető szójanemesítője, amely nemzetközi szinten is erős pozíciókkal rendelkezik. Korszerű, GMO-mentes fajtái Szerbián kívül jelen vannak az olasz, horvát, bosnyák, görög, román, moldáv, orosz és az USA piacain is.

Az elmúlt időszakban hazánkban is felértékelődött a szójatermesztés, részben a garantáltan GMO-mentes növényi fehérje humán­élelmezés számára való biztosítása, részben az állati takarmányozás igényeinek kielégítése érdekében. Az időnként tapasztalható „fehérjeínség” a szójatermesztés jövedelmezőségét is javította, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai körülmények közepette garantáltan magas terméseredményt produkáló fajták iránt. Ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni a BETAMAG-TRADE Kft., amikor az idei évtől több szerb szójafajta magyarországi forgalmazását kezdte meg.

Ajánlatunkban szereplő fajtáinkat az idei évben több szántóföldi bemutatón is láthatták az érdeklődők, pl. Hobolban, Újmohácson, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Püskiben. Ezen kívül Iregszemcsén saját nemesítői kísérletben teszteljük fajtáinkat.

Ajánlatunk a 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120–125 napos tenyész­idejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint északkeleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

Pasat a maga 125–130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint északkeleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

A középkorai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130–135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135–145), amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk.

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, termés­eredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek. Próbálják ki fajtáinkat!