MENÜ

Biztonságos tömegtakarmány-bázis BMR silócirokkal

Oldalszám: 50-51
2021.11.09.

A csökkenő csapadékmennyiségek mellett is szükséges a megfelelő mennyiségű és minőségi tömegtakarmány előállítása. A 2021-es év ismét bizonyította, hogy a BMR silócirkoknak helye van a tömegtakarmányban. A többlákon állás a megfelelő biztonság elérése érdekében nélkülözhetetlen a méltán egyre népszerűbb takarmánynövényünk, amellyel könnyebben bírunk alkalmazkodni a klímaváltozás kihívásaihoz.

Hazánkban egyre több olyan terület van, ahol a talajadottságok és a hőstresszes időszakok nem teszik lehetővé a kukorica biztonságos megtermelését. Ezeken a területeken jó lehetőség a kezünkben a BMR silócirok.

A BMR típusú cirkok óriási előnye, hogy másodvetésben termeszthető akár május végi, június eleji vetésidővel is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre több állattenyésztési vállalkozás tekint kitűnő takarmányösszetevőként a cirkokra, legyen az szemes vagy siló típusú, vagy a kettő „kombinációja”. A szarvasmarha-tenyésztők számára óriási lehetőség, hogy évekkel ezelőtt már megjelentek Magyarországon is a BMR típusú silócirok fajták. Ezek előnyeiről, termesztéséről és felhasználási lehetőségeiről kérdeztük az idei évben is termelőinket.

Kukucska Péter növénytermesztő, Gorsium-tej Kft., Tác

A tejelő tehén állományunk számára 60 hektáron termelünk BMR cirokszilázst, amivel a tömegtakarmány-igény könnyen emészthető rostforrás részét állítjuk elő. Azért választottuk mert másodvetésben öt évig próbálkoztunk a kukoricával, de gyakorlatilag egyszer sem sikerült, ami elsősorban a nyári csapadékhiánynak köszönhető. Ekkor került a képbe a silócirok, amivel így a növendék állomány takarmányigényét biztosabban tudjuk kielégíteni. Már a kezdetektől igyekeztünk olyan fajtákat választani, amelyeknek magasabb a takarmányértéke, így esett a választás a BMR fajtákra, hiszen a növendék sem mindegy, hogy mit eszik. Az idei évben két új BMR fajtát is kipróbáltunk. Átlag 29 tonnás hozamunk volt, ami a körülmények ismeretében jónak mondható. A május 19-i vetés után kapott az állomány egy preemergens kezelést, amire jól is jött a 20 mm bemosó- és kelesztő csapadék. Utána júniusban nagy hőség és csak 7 mm eső. Július végén a már kókadozó növényzetre jött 74 mm, ez hozta vissza az amúgy szép és egységes állományt. Szeptember 7–9-e között silóztuk be.

 

vital-feed_4538

 

Szalay Balázs gazdálkodó, Pápateszér

Családunk a Bakony lábainál gazdálkodik. Fő tevékenységünk a húsmarhatartás. Tömegtakarmányként termelünk silócirkot, amiből idén másodszorra vetettünk BMR típusút. Egy gyepterületet törtünk föl múlt ősszel, lazítóztuk, majd tavasszal sávműveléssel készítettünk talajt neki. Ebbe vetettünk május elején. Ezután azonnal totális gyomirtóval és Gardoprim Plus Goldal kezeltük. Sajnos rögtön 30–40 mm csapadékot kapott, ami valószínűleg sok volt, mert újra gyomosodni kezdett, viszont hamar levelesedett és összezárt az állomány, ami megakadályozta a további gyomosodást. A tenyészidő további részében nagy szárazság jött és már csak 50 mm csapadék a nyár végéig. Így lett 28 tonnás termésünk egy 1,5 méter magas növényállományból, ami viszont rendkívül leveles volt. Ez előrevetíti a rendkívül jó takarmányminőséget. Annak ellenére, hogy a Bakonyban gazdálkodunk szerencsénkre a vad sem bántotta a területet, így veszteség nélkül tudtuk betakarítani a silónkat.

 

vital-feed_4560

 

Pálfi András, Margitta-sziget 92 Kft., Újmohács

750 holstein-friz tehénnek és szaporulatának, nagyjából 800 darab növendék állatnak kell előteremtenünk a tömegtakarmány bázist, amihez évről évre nagyjából 80 hektár silócirkot is termesztünk. A tritikálé vagy fűszenázs betakarítása után másodveteményként mindig cirkot termesztünk. Próbáltuk a kukoricát is, de nagyon ritkán hozott jó eredményt a magas hektárköltség mellett. A cirokszilázs viszont olcsón előállítható, ami a növendékállomány felnevelésénél fontos szempont. Etetjük ezen kívül alacsonyabb tejű csoportokkal is, illetve ha kevés volt a kukoricaszilázs, akár még nagytejű tehenekkel is. A mai kor modern takarmányozási szemlélete a takarmány emészthetőségére helyezi a hangsúlyt, ezért választunk magas rostemészthetőségű fajokat, fajtákat a tömegtakarmányainkba, így esett a választásunk a BMR típusú cirokfajtákra. Az idei nyár eleji száraz hőstresszes időjárás ellenére is nagyon jó hozammal takarítottuk be a cirokszilázsunkat.

 

vital-feed_4544

 

Pannónia Mezőgazdasági Zrt., Bonyhád

A BMR cirkot fő- és másodvetésben termesztettük. A nyári aszályos időjárás ellenére a táblák átlagában 30,135 t/ha termést takarítottunk be. Mindenképpen elégedettek vagyunk a termés mennyiségével és minőségével. A következő évben 100 ha területen fogunk vetni BMR cirkot.

 

vital-feed_4561

 

Angyal Balázs növénytermesztő, Kunság Népe Zrt., Kunhegyes

Fontos tényező, hogy állatállományunkat jó minőségű alapanyagokkal lássuk el. A tömegtakarmány-bázis biztos megteremtése érdekében a kukorica mellett BMR típusú cirok vetése mellett döntöttünk. A várakozáson felül teljesített a cirok. A kukoricáét meghaladó termésmennyiséget takarítottunk be. Úgy gondolom, hogy ennek a növénynek mindenképpen helye van a termesztett takarmánynövények sorában. A 2022 évben folytatjuk a termesztését.

 

vital-feed_4562

 

Krajnyák Gergő növénytermesztő, Geo-Fríz Kft., Onga

Az idei évben a Hernád áradása miatt későn tudtuk elvetni a BMR cirkot. A ter­mesztésben igyekeztünk minimalizálni a költségeket. Egyszeri alacsony dózisú műtrágyázást és egy gyomirtó kezelést alkalmaztunk. Az állomány egyöntetűen robbanásszerűen fejlődni kezdett a csapadék megérkezése után. A rövid tenyészidőszak után megfelelő mennyiséget takarítottunk be a cirokból. A kukorica termelési költsége mintegy 1,5-szerese a cirokénak, így a cirok jóval alacsonyabb fajlagos költségen előállítható megfelelő beltartalmú takarmány. A következő évben folytatjuk a BMR cirok termesztését.

 

vital-feed_4588

 

bmr-silócirok

 

BMR típusú cirkokról tájékozódjon bővebben honlapunkról:
www.vitalfeed.hu

Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan
területi kollégáinkat!

vital-feed_logo2018

 

vital-feed-lablec